Kırsal kesimdeki ortaokullarda görev yapan matematik öğretmenlerinin teknolojinin matematik derslerine entegrasyonuna ilişkin görüşleri
The views of mathematics teachers who worked in the rural sector on the integration of technology into mathematics courses
- Tez No: 672878
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ENES ABDURRAHMAN BİLGİN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: kırsal bölge, teknoloji, matematik eğitimi, rural area, technology, mathematics education
- Yıl: 2021
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Matematik ve Fen Bilimleri Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Matematik Eğitimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 137
Özet
Bu çalışmanın amacı kırsal kesimdeki ortaokullarda görev yapan matematik öğretmenlerinin teknolojinin matematik derslerine entegrasyonuna ilişkin görüşlerini almak, konuya yönelik yaşanan problemleri ortaya çıkarmak ve öğretmenlerin görüşlerinden istifade ederek çözüm önerilerinde bulunmaktır. Bu bağlamda araştırmada karma araştırma yöntemlerinden yakınsayan paralel desen yöntemi kullanılmış ve araştırma sürecinin sonunda nicel ve nitel verilerden elde edilen bulgular birlikte yorumlanarak sonuca ulaşılmıştır. Nicel verilerin toplanması amacıyla bir ölçek ve anketten yararlanılmıştır. Nitel verilerin toplanması amacıyla yapılandırılmış görüşme formu kullanılmıştır. Araştırmanın evrenini Van il genelinde kırsal kesimlerde görev yapan öğretmenler oluşturmaktadır. Örneklem ise kartopu örnekleme yöntemi ile belirlenen 103 matematik öğretmeninden oluşmaktadır. Veri toplama aracı olarak nicel veriler için Rukiye Bayraktar tarafından 2015 yılında geliştirilen“Öğretmenlerin Eğitim Teknoloji Yeterliliklerini Belirleme”Ölçeği ile 10 sorudan oluşan anket formu kullanılırken, nitel veriler için literatür incelenerek hazırlanan 9 adet açık uçlu yapılandırılmış görüşme formu kullanılmıştır. Toplanan nicel veriler SPSS 18 programında normallik testleri, eksik veri analizi, Bağımsız Örnekler T testi, Anova ve Kruskal Wallis H testleri yardımıyla analiz edilmiştir. Nitel veriler ise içerik analizi yöntemi ile analiz edilmiştir. Sonuç olarak öğretmenlerin teknolojik yeterliklerinin istenen düzeyde olmasına karşın, teknolojinin entegrasyonu açısından birtakım imkansızlıklar yaşandığı görülmüştür. Bu sorunlar başlıca; teknolojik yetersizlikten kaynaklı matematik konularının somutlaştırılmaması, matematik öğretim programının bölgedeki öğrencilere göre ağır olması, bölge öğrencilerinin temel matematik seviyelerinin düşük seviyede olması, sınıfların mevcut imkanlardan dolayı kalabalık olması sebebiyle matematik öğretim programının uygulamada zaman yönünden sıkıntılar yaşanması, kırsal bölgelerdeki teknolojik altyapının yetersiz olması ve öğrencilerde telefon, tablet, bilgisayar vb. araçların yeterince bulunmamasından kaynaklı uzaktan eğitim safhasında yaşanan zorluklar şeklindedir.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to get the opinions of mathematics teachers working in rural secondary schools on the integration of technology into mathematics lessons, to reveal the problems experienced in the subject and to offer solutions by benefiting from the opinions of teachers. In this context, the convergent parallel design method, one of the mixed research methods, was used in the study, and at the end of the research process, the findings obtained from the quantitative and qualitative data were interpreted together to reach the result. A scale and a questionnaire were used to collect quantitative data. A structured interview form was used to collect qualitative data. The universe of the research consists of teachers working in rural areas throughout the city of Van. The sample consists of 103 mathematics teachers determined by the snowball sampling method. As a data collection tool, for quantitative data, the“Determining the Educational Technology Competencies of Teachers”Scale developed by Rukiye Bayraktar in 2015 and a questionnaire form consisting of 10 questions were used, while for qualitative data, 9 open-ended structured interview forms prepared by examining the literature were used. Collected quantitative data were analyzed with the help of normality tests, missing data analysis, Independent Samples T test, Anova and Kruskal Wallis H tests in the SPSS 18 program. Qualitative data were analyzed by content analysis method. As a result, although the technological competencies of the teachers were at the desired level, it was seen that there were some difficulties in terms of the integration of technology. These problems are mainly; Due to technological insufficiency, the mathematics subjects are not concretized, the mathematics curriculum is heavy compared to the students in the region, the basic mathematics levels of the students in the region are low, the mathematics curriculum is overcrowded due to the available opportunities, and the implementation of the mathematics curriculum is inadequate, the technological infrastructure in the rural areas , tablet, computer etc. in the form of difficulties experienced in the distance education phase due to the lack of sufficient vehicles.