Betonarme yapı sistemlerinin tersinir tekrarlanır yükler altındaki davranışlarının belirlenerek sarsma tablası deney sonuçları ile kıyaslanması
Determining the behavior of concrete building systems under reversed cyclic loads and comparison with the experiment results from the shaking table
  1. Tez No: 672913
  2. Yazar: ABDULLAH DENEYEN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. FATİH ALTUN
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: İnşaat Mühendisliği, Civil Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Sismik deney yöntemleri, tersinir tekrarlanır yükleme, sarsma tablası, süneklik, yapısal deprem davranışı, Seismic test methods, reversed-cyclic lateral loading, shaking table, ductility, structural earthquake behavior
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Erciyes Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İnşaat Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 178
Özet
Genel olarak, yeni tasarlanacak yapıların veya mevcut yapıların deprem etkisinde analizi için doğrusal ve doğrusal olmayan statik metotlar yaygın bir şekilde kullanılmaktadır. Buna karşın, yapısal analizde, zaman tanım alanında doğrusal ve doğrusal olmayan dinamik metotların kullanımı, geleneksel metotlara göre daha zorlayıcı olduğu ve uzun sürdüğü için kısıtlı kalmıştır. Bu anlamda, son yıllarda, deprem mühendisliğinde zaman tanım alanında dinamik analiz metotlarının ve bu metotlara bağlı tasarım esaslarının geliştirilmesi için deneysel ve teorik araştırmalar yapılmaktadır. Literatürde, genellikle analitik olarak statik ve dinamik analiz yöntemlerinin karşılaştırıldığı görülmüştür. Fakat literatürde statik ve dinamik deney yöntemlerinin aynı numuneler üzerinden karşılaştırılması sık rastlanan bir durum değildir. Yapıların deprem performanslarının en gerçekçi bir şekilde ortaya konulmasına imkan sağlayan bu analiz metotlarının geçerliliğinin deneysel çalışmalarla desteklenmesi gerekmektedir. Bu tez çalışmasında, sarsma tablasında yapılan bir çalışmaya ait betonarme eleman ve yapı numunelerinin tersinir-tekrarlanır yükleme altında deneyleri gerçekleştirilmiştir. Deneysel çalışma sonucunda çıkan sonuçlar daha önce yapılan çalışmanın sonuçları ile karşılaştırılmıştır. Çalışma sonucunda, sarsma tablası ve tersinir-tekrarlanır yatay yükleme deneylerindeki özdeş numunelerin aynı performansı sergilediği özellikle yatay yük taşıma kapasitesi olarak benzer değerlere ve davranışlara sahip oldukları görülmektedir. Ayrıca deney numunelerinin dinamik karakteristikleri olan doğal titreşim frekansı ve sönüm oranlarının, tersinir-tekrarlanır yatay yükleme deneylerinden elde edilen deney numunelerine ait başlangıç rijitlik değerleri, süneklik oranları ve kümülatif tüketilen enerji değerleri ile uyumlu olduğu sonucuna varılmıştır. Sarsma tablası deney yönteminin, dinamik test yöntemi olması sebebiyle yapının dinamik karakteristiklerinin belirlenebilmesi açısından avantajlı olduğu anlaşılmaktadır. Tersinir-tekrarlanır yatay yükleme deney yönteminin ise betonarmenin yatay yük altındaki davranışının gözlenebilmesi ve incelenebilmesi açısından daha avantajlı olduğu görülmüştür.
Özet (Çeviri)
In general, linear and nonlinear static methods are widely used for the earthquake analysis of newly designed structures or existing structures. On the other hand, the use of linear and nonlinear dynamic methods in the time history in structural analysis has been limited because it is more challenging and takes longer than traditional methods. In this sense, experimental and theoretical research has been carried out in earthquake engineering in recent years to develop the time history dynamic analysis methods and design principles based on these methods. When the literature is examined, it is seen that generally analytical static and dynamic analysis methods are compared. However, in the literature, it is not common to compare static and dynamic test methods over the same samples. The validity of these analysis methods, which allow the earthquake performance of structures to be shown in the most realistic way, should be supported by experimental studies. In this thesis, reinforced concrete element and structure samples were carried out under reversed-cyclic lateral loading in a study conducted on the shaking table. The results obtained as a result of the experimental study were compared with the results of the previous study. As a result of the study, it is seen that the identical specimens in the shake table and reversed-cyclic lateral loading tests show the same performance and it is seen that they have similar values and behaviors especially in terms of horizontal load carrying capacity.In addition, when the natural vibration frequency and damping ratios, which are the dynamic characteristics of the test samples, are compared with the initial stiffness values, ductility ratios and cumulative consumed energy value, which are their equivalents in reversed-cyclic lateral loading, it is concluded that these values are compatible with each other. It is understood that the shaking table test method is advantageous in determining the dynamic characteristics of the building. It has been observed that the reversed-cyclic lateral loading test method is more advantageous in terms of observing and examining the behavior of reinforced concrete under horizontal load.