Predicting financial crises: Evidence from Turkey using the signal approach
Finansal krizlerin tahminlenmesi: Sinyal yaklaşımı ile Türkiye uygulaması
  1. Tez No: 672914
  2. Yazar: AHMET YASİN KUZUCU
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. EFE ÇAĞLAR ÇAĞLI
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ekonomi, İşletme, Economics, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Sinyal yöntemi, KLR sinyal yaklaşımı, finansal krizler, ekonomik krizler
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme (İngilizce) Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: İşletme Yönetimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 106
Özet
Bu çalışmada 2002-2018 yılları arasında yaşanan krizler ve Türk ekonomisi KLR sinyal yaklaşımı ile analiz edilmiştir. Analizler sonucunda, Türk ekonomisi için oluşacak herhangi bir olası ekonomik krizi tahmin edebilme gücü yüksek makroekonomik ve finansal göstergeler belirlenmesi amaçlanmıştır. Bunula beraber KLR sinyal yaklaşımı ve bu yaklaşımın bir varyasyonu olan 1.5 st sapma eşik değer yaklaşım kıyaslanmış ve sonuçlar paylaşılmıştır. Türk Ekonomisi için 2002-2018 yılları arası 4 kriz tarihi finansal baskı endeksi oluşturularak belirlenmiş, ardından bu kriz tarihleri öncesi göstergelerin norm dışı hareketleri izlenmiştir. Reel sektör göstergelerinin, finansal göstergelere göre çok daha geç tepki verdiği ve krizlerin bir sonucu olarak, kriz noktası sırasında veya sonrasında tepki verdikleri gözlenmiştir. Bu bağlamda bu göstergeler performansı en kötü olan göstergeler olarak değerlendirilmiştir, bunlar; sanayi üretim endeksi, işsizlik oranı, ihracatın ithalata oranıdır. Tüm kriz dönemleri öncesi sinyal vererek ve hata sinyal oranı (1) bir değerinin altında olan en iyi tahminci olarak değerlendirilen göstergeler sırasıyla şunlardır üretici fiyatları endeksi , döviz tevdiat hesabı hacmi, Cumhuriyet Altını fiyat ve cari işlemler hesabının döviz rezervlerine oranıdır. Bununla beraber, sinyal verme güvenilirliğini ölçen hata sinyal oranının en düşük düzeyde olduğu, sinyal başarısı yüksek en iyi üç gösterge sırasıyla Tüfe bazlı efektif döviz kuru, kısa vadeli dış borçların döviz rezervine oranı ve iç borç genişlemesi olarak tespit edilmiştir. Son olarak, Analiz sonuçlarına göre KLR sinyal yaklaşımının, sabit eşik değerli 1.5 st sapma ile yapılan yönteme göre vii daha önceden tahmin edebilme potansiyelinin daha yüksek ve tutarlı olduğu gözlenmiştir.
Özet (Çeviri)
In this study, the crises in the Turkish economy are analyzed using the KLR signal approach between 2002-2018. The primary purpose of the study is to determine macroeconomic and financial indicators, predicting any possible economic crisis for the Turkish economy. Besides the KLR signal approach, a variation of this model, the 1.5 standard deviation threshold value approach, is applied, and the empirical results are reported. For the Turkish economy, four crisis dates between 2002 and 2018 are determined by exploiting a financial pressure index; then, abnormal movements of indicators before these crisis dates are monitored. It is observed that real sector indicators react much later than financial indicators and react during or after the crisis point(s). In this respect, real sector indicators are evaluated as worst-performed indicators. These are the industrial production index, unemployment rate, the ratio of exports to imports. The indicators signaling before all crisis periods and resulted in a low error signal ratio below (1) are considered the best estimators. The producer prices index, foreign exchange deposit accounts position, Republican Gold price, and the current account to foreign exchange reserves ratio are among the successful indicators. Nevertheless, the best three indicators with the lowest level of error signal rate and high signaling success are the CPI-based effective exchange rate, short-term external debt to foreign exchange reserve ratio, and domestic debt expansion. Lastly, according to the analysis results, it is observed that the KLR signal approach has a higher and more consistent prediction potential than the 1.5 standard deviation threshold value approach. v Keywords : signal methods, KLR signal approach, financial crises, economic crises, logit-probit