İstanbul'da bir kültür rotası örneği (Tasavvuf mirası)
An example of a cultural route in Istanbul (Tasawwuf heritage)
- Tez No: 672952
- Danışmanlar: PROF. DR. AHMET KALA
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Turizm, Tourism
- Anahtar Kelimeler: İstanbul, Tasavvuf, Kültür, Miras, Rota, Istanbul, Sufism, Culture, Heritage, Route
- Yıl: 2021
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İstanbul Araştırmaları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 154
Özet
İstanbul tasavvuf mirasının insanı merkeze alan düşünce dünyası; farklı uygarlıkların katkıları ile meydana gelen çok çeşitli, birikimli, özgün kültürel ve kurumsal kimliği ile insanlığın ortak değerini temsil etmektedir. Bu miras, Asya - Avrupa Kıtaları üzerinde, 8000 yıllık sürekli bir yaşamın var olduğu İstanbul'da yer almaktadır. İstanbul, Roma, Bizans ve Osmanlı İmparatorluklarının başkenti olarak Asya, Afrika, Avrupa Kıtaları'nın hinterlandına uzanan geniş bir coğrafyanın merkezi, kültürler arası doğal bir geçiş alanı ve günümüzde UNESCO Dünya Mirası Alanı'nı bünyesinde barındıran çok ayrıcalıklı ve özel bir şehirdir. Kültür rotası kavramı ise kültür mirasını oluşturan tüm bileşenlerin değerini makro düzeyde kapsayan bütünlükçü, mirasın korunması ve tanıtılmasına yönelik yenilikçi yaklaşımı ile kültür ve turizme yeni nesil bir bakış açısı sunmaktadır. Bu bakış açısı ile miras, tek bir anıt, tarihi alan veyahut doğal mirastan ziyade, mirası oluşturan kültür bileşenlerinin bir araya gelmesiyle sistemli bir birliktelik oluşturmakta ve bu birliktelik ile anlam kazanmaktadır. Aynı zamanda kültür rotası kavramı, mirasın korunmasında etkin, kapsamlı ve katılımcı bir koruma yöntemini benimsemekte, miras yerelden başlamak üzere uluslararası bir koruma programına sahip olabilmektedir. Çalışmanın amacı İstanbul Tasavvuf Mirası Kültür Rotası ile İstanbul'un sahip olduğu zengin ve özgün tasavvuf mirasının korunması, yaşatılması, tanıtılması ve günümüz küresel kültür ve turizm dünyasına eklemlenmesine yönelik bir model önerisi sunmaktır. Model bu zengin mirasın kültür, miras ve turizm kavramları aracılığı ile sertifikalı bir Avrupa Kültür Rotası olarak dünyaya sunulması üzerine kurgulanmaktadır.
Özet (Çeviri)
The mystical heritage of İstanbul presents the common value of humanity with its diverse and unique cultural and institutional heritage created by the human-centered world of thought and contributions of different civilizations. This heritage, on the Asian - European Continents and has a continuity of 8000 years, is located in a privileged city such as Istanbul, the capital of the Byzantine and Ottoman Empires, and featured in UNESCO World Heritage Site as a natural transition area between cultures in a wide geography extending to the continents of Europe, Asia andAfrica. The concept of the cultural route, on the other hand, offers a new generation perspective to culture and tourism with its holistic approach that covers the value of all components that make up the cultural heritage at a macro level, and its innovative approach to the protection and promotion of the heritage. With this point of view, heritage, rather than a single monument, historical site or natural heritage, creates a systematic unity of the cultural components that make up the heritage and gains meaning with this unity. At the same time, heritage with the cultural route concept, can be included in an international conservation program, starting from local. Aim of the study is offering a model which is aiming proposal for the preservation, promotion of the rich and original sufism heritage it belongs to İstanbul and its integration into today's global culture and tourism world. The model is built on being presented to the world as a certified European Cultural Route through the concepts of culture, heritage and tourism.