'MEB 2023 vizyonu ışığında imam hatip ortaokulu 5.6.7.8. sınıf Arapça öğretim program içeriklerinin sarmallık ilişkisi bakımından incelenmesi (Konya örneği)
'Studying the program contents of Arabic teaching with regard to spiral relationships in grades 5 to 8 at imam hatip secondary schools ın line with 2023 vision of the ministry of national education (Konya sample)'
- Tez No: 673012
- Danışmanlar: DOÇ. DR. MUHAMMET VEHBİ DERELİ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Arap Dili ve Belagatı, MEB 2023 Vizyonu, Sarmal Yapı, Arapça Öğretim Programı, Arapça Öğretimi, Arabic Language and Rhetoric, MONE 2023 Vision, Spiral Structure, Arabic Instruction Program, Arabic Teaching
- Yıl: 2021
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Necmettin Erbakan Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Arap Dili ve Belagatı Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 101
Özet
Ülkemiz okullarında öğretilen yabancı dillerden bir tanesi de Arapçadır. Arapça öğretiminde diğer yabancı dil öğretimlerinde olduğu gibi öğrenciler bazı zorluklarla karşılaşmaktadırlar. Bu zorluklar öğreticiden, öğrenenden, öğretim programlarından, sınıf ortamından ve genel olarak sosyal çevreden kaynaklanan zorluklar olarak sınıflandırılabilir. Bu çalışmada MEB 2023 Vizyonunun imam hatip okullarına yönelik belirtilen hedefleri göz önüne alınarak imam hatip ortaokullarının 5-6-7. ve 8. sınıflarında okutulan Arapça derslerinin öğretim programları içeriklerinin program geliştirme çeşitlerinden olan sarmal yapı bakımından uygunluğu incelenmeye çalışılmıştır. MEB, 2023 Vizyon Belgesinde imam hatip okulları ve liseleri için“İmam Hatip Okullarının Müfredat, Ders Yapısı ve Dil Yeterlilikleri İyileştirilecek”şeklinde birincil bir hedef ortaya koymuştur. Bu hedef temel alınarak Konya İl Milli Eğitim Müdürlüğü sorumluluk alanında bulunan imam hatip ortaokullarında Arapça derslerine giren öğretmenlere 15 soruluk bir anket uygulanmış ve bu anketlerin SPSS analizleri yapılarak Arapça öğretimi ve öğretim programları konusunda tespit edilen sorunlara çözüm noktasında katkı sunulmaya çalışılmıştır. Yine bu çalışmayla imam hatip ortaokullarında takip edilen Arapça öğretim programlarının sarmal yapı açısından daha da geliştirilerek öğrencilerin Arapçayı severek ve kalıcı öğrenmelerinin sağlanmasının yanında Arapça öğretim programı alanındaki araştırmacılara katkı sağlanması amaç edinilmiştir.
Özet (Çeviri)
Arabic is among the foreign languages taught in schools in Turkey. While learning Arabic, there are some difficulties encountered by the students like by those learning other foreign languages. These difficulties may be classified as learner, teacher, foreign language instruction program, immediate learning environment, or in large social environment centered problems. In the present study, considering the the aims of Imam Hatip Vocational Schools according to the Ministry of National Education (MONE) 2023 Vision, the curriculum content of 5th,6th,7th and 8th grade Arabic Courses have been analyzed for their spiral approach compatibility among the curricula development styles. The primary aim of the MONE 2023 Vision Document was defined for İmam Hatip Secondary and High Schools as“The curriculum, lesson structure, and language sufficiencies will be improved at İmam Hatip Secondary Schools”. Based on the primary aim of İmam Hatip Secondary Schools, as stated by the 2023 MONE Vision Document, a 15 item questionnaire was applied to the Arabic foreign language teachers currently teaching Arabic at Imam Hatip Secondary Schools under the governance of Konya Provincial Directorate of National Ministry of Education. The SPSS analyses of the feedback given to these questionnaires enabled to identify the present problems in teaching Arabic as a foreign language and related teaching programs as well as to propose some solutions for the problems encountered. A further aim of the present study is to improve the Arabic foreign language education program at Imam Hatip Secondary Schools in terms of spiral structure and enable the permanent learning of Arabic as a labor of love and to contribute to the research conducted in the field of Arabic teaching programs.