Kırmızı çamur, bentonit ve aktif karbon katkılı çimentolu kompozitler ile içme suyu arıtımı
Drinking water purification using red mud, bentonite and activated carbon blended cementitious composites
  1. Tez No: 673022
  2. Yazar: İNCİ SEVGİLİ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. BARIŞ ŞİMŞEK, DR. ÖĞR. ÜYESİ ÖMER FARUK DİLMAÇ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Kimya Mühendisliği, Chemical Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Aktif karbon, Bentonit, Çimentolu kompozitler, kırmızı çamur, Su arıtımı, Activated carbon, Bentonite, Cementitious composites, Red mud, Water treatment
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çankırı Karatekin Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kimya Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Kimya Mühendisliği Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 54
Özet
Temiz içme suyuna olan ihtiyaç gün geçtikçe artmakta; ancak mevcut arıtım süreçleri bu ihtiyacı karşılamada gittikçe yetersiz kalmaktadır. Daha verimli bir arıtma süreci için farklı filtreleme malzemelerinin kullanılması süregelen bir arayıştır ve çimentolu kompozitler, nispeten düşük maliyetleri ve tasarım kolaylığı açısından son yıllarda ön plana çıkmıştır. Bu çalışmada kırmızı çamur, bentonit ve aktif kömür içeren çimento esaslı kompozitlerin su arıtma performansı fiziksel, kimyasal ve mikrobiyolojik olarak değerlendirilmiştir. Katkısız çimento esaslı kompozitler, işlem görmemiş sudan bulanıklık, manganez, kobalt ve demir oksidi uzaklaştırmada çok başarılı olurken, Enterococcus faecalis mikroorganizmanın büyümesini ilk iki gün tamamen engellerken, kırmızı çamur ve bentonit çimento esaslı kompozitler kalsiyum, manganez, kobalt ve baryumu adsorbe etmede oldukça başarılı olmuştur. Ayrıca filtrasyondan sonraki ilk iki gün E. faecalis, Salmonella typhimurium ve Pseudomonas aeruginosa gibi mikroorganizmaların üremesi tamamen engellenirken, Escherichia coli, E. coli (koliform), Staphylococcus aureus gibi mikroorganizmaların üremesinde %95'in üzerinde bir başarı kırmızı çamur ve bentonit içeren çimentolu kompozitler sayesinde elde edilmiştir.
Özet (Çeviri)
The need for clean drinking water is increasing by the day; however, existing treatment processes have difficulties in meeting this need. The use of different filtering materials for a more efficient treatment process is an ongoing quest, and cementitious composites have come to the fore, in terms of their relatively low cost and ease of design. In this study, the water-treatment performance of cementitious composites containing red mud, bentonite and activated charcoal was evaluated, physically, chemically and microbiologically. While plain cementitious composites have been very successful in removing turbidity, manganese, cobalt and iron oxide from raw dam water, and have completely prevented the growth of Enterococcus faecalis for the first two days, red mud and bentonite cementitious composites have also been quite successful in absorbing calcium, manganese, cobalt and barium. In addition, for the first two days after filtration, the growth of microorganisms such as E. faecalis, Salmonella typhimurium and Pseudomonas aeruginosa was completely prevented, while the growth of Escherichia coli (fecal), E. coli (coliform), Staphylococcus aureus and total viable microorganisms was significantly reduced of over 95%, by cementitious composites containing red mud and bentonite.