Küresel iklim değişikliği ve Türkiye'de yerel yönetimler perspektifinden durum değerlendirmesi
Global climate change and status assessment perspective from the local government in Turkey
  1. Tez No: 673026
  2. Yazar: AKIN AKYIL
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. HAYRİYE SAĞIR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Kamu Yönetimi, Public Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Küresel İklim Değişikliği, Yerel Yönetimler, CO2
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Selçuk Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Kamu Yönetimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 258
Özet
Sanayi Devrimi insanlık tarihi açısından pek çok alanda dönüm noktasıdır. Bu noktadan sonra insan ve bilim arasındaki bağ kuvvetlenirken, insan ve doğa arasındaki bağ doğa aleyhine aşınmaya başlamıştır. Sanayi öncesi dönemde atmosferdeki sera gazı yoğunluğu ideal seviyede 280 ppm iken, günümüzde üst sınır olarak kabul edilen 400 ppm düzeyini aşmıştır. Bu yüzyılın sonunda her şeyin aynı devam edileceği varsayılarak hazırlanan referans senaryolara göre yeryüzünün 4-5 ℃ ısınması beklenmektedir. İklim değişikliğinin etkilerinin bilimsel olarak kanıtlanması ve doğal afetlerin sıklığı ve şiddetlerinin artması devletleri, bu konuda tedbir almaya ve uluslararası alanda işbirliği tesis etmeye itmiştir. Bu işbirlikleri Birleşmiş Milletler İklim Değişikliği Çerçeve Sözleşmesi, Kyoto Protokolü ve Paris Anlaşması gibi ülkeleri sera gazı emisyonlarının azaltılması noktasında yükümlülük altına alan politika belgeleri doğurmuştur. Ancak bazı ülkelerin ekonomik kalkınmalarını emisyon azaltımının önünde görmelerinden dolayı bu anlaşma ve protokoller etkisini tam olarak gösterememektedir. Ülkelerin bu çekimser tutumları ulus üstü ağ bağların ve yerel yönetimlerin iklim değişikliğinin etkileri ile mücadele noktasında ön plana çıkmasını sağlamıştır. Hükümetlerarası İklim Değişikliği Paneli(IPCC), Sürdürülebilir Kentler Birliği) ICLEI, İklim Liderlik Grubu(C40), İklim ve Enerji için Başkanlar Sözleşmesi (Cities, Covenant of Mayors for Climate and Energy) ve Karbon Saydamlık Projesi(CDP) gibi kuruluşlar yerel yönetimler ile işbirliğine girişmekte, iklim değişikliği ile mücadele noktasında yerel eylem planları hazırlanması, bilgi ve tecrübeleri aktarma ve finansman desteği ile yol göstermektedirler. Türkiye iklim değişikliği ile mücadele konusunda uluslararası sürece dâhil olma noktasında erken davranmıştır. Ancak gelişmekte olan bir ülke olması nedeniyle ekonomik büyümesini iklim eylemlerinin önünde tuttuğu için sera gazı azaltım noktasında çekinceli kalmıştır. 2015 yılında imzalanan Paris Anlaşmasını onaylamayan birkaç ülkeden biri konumundadır. Buna rağmen Türkiye Ulusal Katkı Niyet Beyanını (INDC) vermiş 2030 yılına kadar sera gazı salımlarını % 21 azaltım taahhüdünde bulunmuştur. İklim Değişikliği Eylem Planı ve Uyum Stratejisi Eylem Planları hazırlanmıştır. Türkiye'deki yerel yönetimler bu eylem planı ve strateji belgelerinden hareketle eylem planlarını hazırlamaktadırlar.Yerel yönetimler, merkezi yönetimlerden bağımsız fakat ilişki içerisinde bulunarak kendilerine uygun eylem planları hazırlamaktadır. Dünya genelinde 2000'li yıllardan sonra hız kazanan eylem planı hazırlama ve uygulamaları ülkemizde 2010'lardan sonra hazırlanmaya başlamıştır. Büyükşehirlerden ilk olarak Gaziantep Büyükşehir Belediyesi eylem planını hazırlamıştır. Ülkemizde yer alan 30 büyükşehir belediyesinin 2022 yılı sonuna kadar eylem planı hazırlaması gerekmektedir. Ancak 2020 sonu itibariyle sadece 8 tanesinin iklim eylem planı bulunmaktadır. Çalışmamızda eylem planı bulunan büyükşehir belediyelerinin eylem planları azaltım ve uyum konuları da düşünülerek analiz edilmiş, eylem planları belli başlıklar altında incelenmiştir. Hazırlanan eylem planları genel olarak azaltım eylemleri noktasında belli bir standardı yakalamışken uyum konularında eksik oldukları görülmüştür. Çalışmanın son bölümünde iklim değişikliğinin Konya üzerine etkilerine yer verilerek azaltım ve uyum önerilerinde bulunulmuştur. İklim değişikliğinin en büyük etkisi doğa ve toplum üzerinde yaşanmaktadır. İklim değişikliğinden en fazla etkilenen grubun en büyük paydaş olmasından hareketle hazırlanan eylem planlarında en önemli paydaşlardan biri de yerel halktır. İklim değişikliği ile mücadele konusunda başarılı yerel yönetimler arasında kabul edilen Barselona, Seattle ve Portland'ın eylem planlarında vatandaşların görüş ve önerilerine önem verilmiş eylem planları bu doğrultuda hazırlanarak beklentiler noktasında güncellemeler yapılmıştır. Türkiye'de hazırlanan eylem planlarında genel olarak paydaş toplantılarına yer verilmiş ancak halkın bu toplantılara ve plan hazırlığı noktasında katılımı yetersiz kalmıştır. Bu durumdan hareketle Konya ili Selçuklu ilçesinde ikamet eden paydaşlar üzerinde iklim değişikliği algısı, toplumun yerel ve ulusal politikalara bakış açısı, iklim farkındalığı kurumlara ve kendi üzerlerine düşen sorumlulukların tespiti için anket çalışması yapılmıştır. Anketin çıktılarına göre yerel yönetimlere iklim değişikliği ile mücadele konusunda güven eksikliği olduğu, belediyenin bazı çalışmaları olmakla birlikte yeterli ölçüde mücadele verilmediği, birey olarak kendilerini sorumlu hissettikleri görülmüştür.
Özet (Çeviri)
Industrial revolution is the turning point in numerous fields in respect of human history. After this turning point, connection between human and nature started to erode against nature while connection between humanity and science became stronger. Today, green house gases intensity has exceeded 400 ppm value that is regarded as the maximum limit while it was about 280 ppm which is the ideal value. At the end of this century, assuming everything will continue same as today, earth surface temperature is expected to rise about 4-5 ℃. Substantial proving effects of global warming scientifically and increasing frequency and intensity of natural disasters force states and governments to take precautions and seek collaborations internationally. Those collaborations gave birth to policy documents such as United Nations Framework Convention on Climate Change (UNFCCC), Kyoto Protocol (KP) and Paris Agreement (PA) that makes countries liable and have obligations about decreasing greenhouse gases. However, those agreements and protocols cannot show their effectiveness completely due to some countries that regard their development more prominent that reduction of emissions. Aforementioned uncommitted behaviours of countries makes supranational connections and regional administrations become prominent. Institutions such as Intergovernmental Panel on Climate Change (IPCC), Council for Local Environmental Initiatives (ICLEI), Climate Leadership Group (C40), Cities, Covenant of Mayors for Climate and Energy (CCMCE) and Carbon Disclosure Project (CDP) undertake cooperation between regional and local administrations, and they guide them by means of transferring experiences, finances and knowledges on topics such as domestic action plan preparations in respect of dealing with climate change. Turkey acted early on joining international process for tackling climate change. However, it remained hesitative in respect of lowering green house gas emissions because it put economical growth ahead of climate acts since it is a developing country. It is one of the few countries that does not approve the 2015 Paris Agreement. Nevertheless, Turkey declared and gave its Intention of Nationally Determined Contribution (INDC) and committed to reduce greenhouse gas emissions at a rate of 21% till 2030. Climate Change Action Plan (CCAP) and Accordance Strategy Action Plan (ASAP) were prepared. Domestic administrations in Turkey are preparing their own action plans according to those action plans and strategy documents. vii Domestic administrations are preparing action plans that are convenient for them while being in relations to central administration without dependency. Preparing action plans and their applications that were gain speed after 2000s in world general was gain speed in our country after 2010s. Among metropolitans, Gaziantep Metropolitan Municipality was the first that prepared action plan. 30 metropolitan municipalities in our country are expected to prepare their action plans by the end of 2022. However, only 8 of them have readily climate action plan at the end of 2020. In our study, action plans of metropolitan municipalities that have action plans were analysed by also considering reduction and accordance aspects, and action plans were examined in certain titles. Prepared action plans were observed to be lacking in accordance subjects while they seem to reach a standard level in reduction aspects. In the last part of the work, recommendations about reduction and accordance topics are given after effects of climate change on Konya are covered. The highest impact of climate change is realized on nature and society. One of the most important shareholder in prepared action plans is local people, considering that they are the biggest number among shareholders and they are the ones that effected most. Opinions and recommendations of people were considered, and emphasis was put on them in action plans of Barcelona, Seattle and Portland that are accepted as successful domestic administrations in tackling climate change, action plans were prepared according to the aforementioned directions and updates were realized according to expectations. Shareholder meetings were taken into considerations for action plans that are prepared in Turkey, however, attendance and contribution of people (public) to those meetings and plan preparations were remained insufficient. By motivating from these conditions, public survey by questionaries were done in order to detect responsibilities of institutions and individuals in respect of climate awareness, domestic and national political aspects, climate change perception on shareholders living in Konya city Selcuklu county. It is seen that there are reliance deficits to domestic administration on tackling climate change; although there are some studies of the municipality, conducted works are insufficient; individuals are feeling responsible about the topic according to the outputs of the public survey.