Türkiye'de iklim değişikliği politikalarının Rize iline yansımaları
Implications of climate change policies in Turkey for Rize province
  1. Tez No: 969092
  2. Yazar: ŞENNUR KIRBOZ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. EMRAH ATAR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Kamu Yönetimi, Siyasal Bilimler, Public Administration, Political Science
  6. Anahtar Kelimeler: İklim değişikliği, Climate change
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi Ana Bilim Dalı
Özet
İklim değişikliği, yalnızca çevresel değil aynı zamanda ekonomik, toplumsal ve yönetsel boyutlarıyla da küresel düzeyde en kritik sorunlardan biri olarak güncelliğini korumaktadır. Bu araştırma, iklim değişikliği ile mücadele politikalarının gelişimini, uluslararası ve ulusal bağlamda çok boyutlu olarak incelemeyi amaçlamaktadır. Çalışma kapsamında ilk olarak iklim değişikliğinin tarihsel arka planı ve küresel etkileri değerlendirilmiş, ardından Türkiye'nin bu sürece dahil oluş biçimi, politikalarının gelişimi ve mevcut durum analiz edilmiştir. Son olarak yerel yönetimler ölçeğinde Rize ili örnek olarak ele alınarak yerel politikaların uygulanabilirliği ve etkinliği analiz edilmiştir. Çalışmada nitel araştırma yöntemi kullanılmış ve politika belgeleri, strateji planları, uluslararası anlaşmalar, resmi raporlar ve yerel düzeydeki uygulama verileri doküman incelenmesi tekniğiyle incelenmiştir. Ayrıca iklim politikalarına dair teorik yaklaşımlar çerçevesinde literatür değerlendirilmiş ve çeşitli ulusal/uluslararası tezler, akademik makaleler ile karşılaştırmalı analiz yapılmıştır. Elde edilen bulgulara göre, Türkiye'de iklim politikalarının son yıllarda kurumsal düzeyde ilerleme kaydettiği görülmekle birlikte, uygulama aşamasında çeşitli zorlukların devam ettiği tespit edilmiştir. Uluslararası anlaşmalarda yer alan hedeflerle uygulamadaki gerçeklik arasında ciddi bir uyumsuzluk olduğu belirlenmiş; özellikle yerel yönetimlerin yetki, kaynak ve kapasite eksiklikleri bu uyumsuzluğun temel sebepleri arasında yer almıştır. Rize ili özelinde yapılan değerlendirme, yerel düzeyde farkındalık ve stratejik planlama çabalarının varlığını ortaya koymakla birlikte, bu planların iklim krizinin hızına cevap vermekte yetersiz kaldığını göstermiştir. Çalışmanın özgün değeri, iklim değişikliği politikalarının çok katmanlı yapısını hem uluslararası hem de Türkiye özelinde ele alarak, Rize örneğiyle yerel ölçeğe indirgemesidir. Ayrıca çalışmada geliştirilen eleştirel çerçeve, iklim politikalarının güçlü yönlerinin yanı sıra yapısal ve uygulama odaklı eksikliklerini açıkça ortaya koyarak hem karar vericiler hem de akademik çevreler için uygulanabilir çözüm önerileri sunmaktadır. Bu tez, iklim değişikliğiyle mücadele bağlamında Türkiye'nin kurumsal yapılanmasını, politika üretim süreçlerini ve yerel uygulama kapasitesini bir arada ele alan bütüncül ve güncel bir akademik katkı sunmaktadır.
Özet (Çeviri)
Climate change, not only environmental but also with its economic, social, and administrative dimensions, remains one of the most critical issues globally. This research aims to examine the development of climate change mitigation policies in a multidimensional way, both in the international and national context. Within the scope of the study, first, the historical background and global impacts of climate change were evaluated, then Turkey's involvement in this process, the development of its policies, and the current situation were analyzed. Finally, at the scale of local governments, Rize province was taken as an example, and the applicability and effectiveness of local policies were analyzed. The study employed a qualitative research method, and policy documents, strategy plans, international agreements, official reports, and local-level implementation data were examined through the document analysis technique. In addition, the literature was reviewed within the framework of theoretical approaches to climate policies, and comparative analyses were conducted with various national/international theses and academic articles. According to the findings obtained, although climate policies in Turkey have shown progress at the institutional level in recent years, various challenges at the implementation stage continue. A significant inconsistency was identified between the targets in international agreements and the reality in practice; particularly, the lack of authority, resources, and capacity of local governments was among the main reasons for this inconsistency. The evaluation of Rize province reveals the presence of local awareness and strategic planning efforts; however, these plans fall short of responding to the rapid pace of the climate crisis. The unique value of this study lies in its approach to addressing the multilayered structure of climate change policies both globally and within Türkiye, and in narrowing the focus to the local scale through the case of Rize. Moreover, the critical framework developed in the study highlights not only the strengths but also the structural and practical weaknesses of climate policies, offering actionable recommendations for both decision-makers and academic stakeholders. This thesis presents a comprehensive and up-to-date academic contribution by addressing Türkiye's institutional framework, policy-making processes, and local implementation capacity within the context of combating climate change.