Spor lisesinde öğrenim gören öğrencilerin iletişim becerileri ile sporcu öz yeterlilik algıları arasındaki ilişkinin incelenmesi
The investigation of the relationship between communication skills and sports self-efficacy perceptions
  1. Tez No: 673067
  2. Yazar: ŞAFAK KUŞCU
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. SAVAŞ DUMAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Spor, Education and Training, Sports
  6. Anahtar Kelimeler: Spor Lisesi, İletişim Becerisi, Öz Yeterlilik, Sporcu Öz Yeterliliği, Sports High School, Communication skills, Self-Sufficiency, Athlete Self-Sufficiency
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Aydın Adnan Menderes Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Beden Eğitimi ve Spor Eğitimi Anabiilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 69
Özet
Amaç: Bu çalışmada İncirliova Spor Lisesinde öğrenim gören öğrencilerin iletişim becerileri ile sporcu öz yeterlilik algıları düzeylerinin bazı değişkenler açısından incelenmesi ve bu iki düzey arasındaki ilişkinin belirlenmesi amaçlanmıştır. Gereç ve Yöntem: İncirliova Spor Lisesinde öğrenim gören öğrencilerin iletişim becerileri ile sporcu öz yeterlilik algı düzeylerinin belirlenmesi açısından genel tarama modelinde bir çalışma olup, öğrencilerin iletişim becerileri ile sporcu öz yeterlilik algı düzeylerinin cinsiyet, yaş, sınıf, branşı ile düzenli ilgilenmesi sıklığı, spor deneyimi, spor lisesini istekli seçme durumu gibi değişkenler açısından farklılık gösterip göstermediği ve iletişim becerileri ile sporcu öz yeterlilik algı düzeyleri arasında ilişkinin belirlenmesi açısından ilişkisel tarama modelinde bir çalışmadır. Çalışmaya, Aydın ili İncirliova ilçesinde Milli Eğitim Müdürlüğü'ne bağlı İncirliova Spor Lisesinde öğrenim gören 206 öğrenci katılmıştır. Araştırmanın verilerinin analizi, SPSS 22.00 paket programında yapılmıştır. Verilerin analizinde ikili karşılaştırmalarda parametrik testlerden T-Testi, ANOVA,MANOVA, post-hoc testlerden Tukey, ilişkiyi belirlemek için ise Pearson Korelasyon analizi istatistiki teknikleri kullanılmıştır. Bulgular: Çalışmaya katılanların, iletişim becerileri düzeylerinin değişkenler açısından analizinde sınıf düzeyi haricinde anlamlı bir farklılık olmadığı saptandı. Sporcu öz yeterlilik düzeylerinin değişkenler açısından anlamlı bir farklılık saptanmadı. Sonuç: Çalışma sonucunda elde edilen bulgulara göre, iletişim becerileri düzeyinin sınıf değişkeni açısından farklılık gösterdiği sonucuna ulaşılmıştır. Öğrencilerin sporcu öz yeterlilik algısı düzeyinde ise herhangi bir değişken açısından farklılık görülmediği ortaya çıkmıştır. Ayrıca sporcu öz yeterlilik düzeyleri ile iletişim becerileri düzeyleri arasında anlamlı bir ilişkiye rastlanmamıştır.
Özet (Çeviri)
Objective:The purpose of this study is to analyze the levels of communitiona skills and perceptions of athlete self-efficacy of students studying at İncirliova Sports High School in terms of some variables, and also to determine the relation between these two levels. Material and Methods:This study is based on the general survey model for the specification of communitiona skills and perceptions of athlete self-efficacy of students studying at İncirliova Sports High School. This is a correlational survey model in terms of whether there are differences on the basis of gender, age, class, frequency of regular interest in the branch, sports experience, willingness to choose sports high school and also of specification of the relation between the levels of communitiona skills and perceptions of athlete self-efficacy. Data of this study have been collected during the of 206 students studying at İncirliova Sports High School affiliated with the Directorate of National Education at İncirliova district of Aydın. The data gathered for the study were analyzed using SPSS 22.00 Software Package. In the analysis of the datas, T-test, ANOVA, MANOVA were used as a parametric test for pairwise comparisons, Tukey was used as a post-hoc test and pearson's correlation analysis statistical techniques were used to determine the relationship. Results: In the analysis of the communication skills of the participants in terms of variables, it was found that there was no significant difference except for the grade level. No significant difference was found between the levels of athlete self-efficacy in terms of variables. Conclusion:According to the findings resulted from this study, it has been found out that the levels of communitiona skills display differences based on the variables of class. When the findings on the perceptions of athlete self-efficacy of students are analyzed,there is no difference in terms of the afore-mentioned variables. Furthermore, it has been found out that there is no meaningful relation between athlete self-efficacy levels and communication skills leves.