Ekonomik kriz algısında marka değeri ve fiyat bilincinin satın almaya etkisi
Brand value and price consciousnees effect on purchasing in economic crisis perception
- Tez No: 673139
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ HİLAL UYGURTÜRK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Ekonomi, Ekonomik Kriz, Satın Alma, Marka, Fiyat, Economy, Economic Crisis, Buying, Trademark, Price
- Yıl: 2021
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Karabük Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Girişimcilik Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 114
Özet
Yapılan bu araştırmada yaşanılan ekonomik krizlerin tüketicilerin satın alma davranışlarını nasıl şekillendirdiği üzerinde durulmuştur. Bu çerçevede yaşanılan krizin markayı ve fiyatı nasıl etkilediği, marka ve fiyatın, tüketicinin satın alma davranışı ile arasındaki ilişki araştırılmaktadır. Çalışmanın amacı ekonomik kriz algısında marka değeri ve fiyat bilincinin tüketicilerin satın alma davranışlarını ne şekilde etkilediğini belirleyebilmektir. Hedeflenen amaç için Karabük İl Milli Eğitim Müdürlüğü ve Müdürlüğe bağlı okul ve kurumlarda görevli 379 personelden anket yolu ile veri toplanmıştır. Araştırma hipotezleri, çoklu doğrusal regresyon analizi ile test edilmiştir. Çalışmanın sonucunda tüketicilerin kriz zamanlarında bile bir markaya ait ürünleri fiyatlarına rağmen almaktan vazgeçmedikleri ve aynı zamanda tüketicilerde fiyat bilincinin oluşması satın almayı olumsuz şekilde etkilediği ortaya çıkmıştır. Yaşanılan krizler sonunda marka ve fiyatın tüketici davranışları üzerindeki etkisinin analiz edilmesi, piyasaya ile marka sahibi işletmelere katkı sağlayacağı düşünülmektedir.
Özet (Çeviri)
In this study it is aimed to analyze how the experienced economic crises have been shaped and affected the buying behaviors of the consumers. Within this context, it has been also investigated how the economical crises affect the trademarks and the prices; the relationship between the buying behaviors of the consumers, the trademarks and the prices. The main aim of this study is identifying in what way the brand equity and price-conscious impress the buying behaviors within the perception of an economic crisis. For the study, data have been collected by making questionnaires with 379 officials working for Karabük Provincial Directorate for National Education; schools and institutions of the related Directorate. The research hypothesizes have been tested by using the multilinear regression analyze. The outcomes of the study have shown that even during the economic crises, the consumers don't give up buying products of a particular trademark despite of the high prices. Also it has been shown that the creation and raise of a price consciousness affect the buying behavior of the customers negatively. It is thought that analyzing and identifying the effects of trademarks and prices on the buying behaviors of the consumers during the economic crises will make an important contribution to the marketplace and the trademark holders.