Amonyum iyonları ve amino asitlerin escherichia coli'nin deniz suyundaki yaşamına etkilerinin araştırılması
The effect of ammonium ions and amino acids on escherichia coli survinal in sea water
- Tez No: 67316
- Danışmanlar: DOÇ. DR. REŞİT ÖZKANCA
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Biyoloji, Eğitim ve Öğretim, Biology, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Escherichia coli, ammonium ions, sea water, nutrients effect, bacterial survival
- Yıl: 1997
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ondokuz Mayıs Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Biyoloji Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 85
Özet
AMONYUM İYONLARI VE AMİNO ASİTLERİNİN ESCHERICHIA COL/NİN DENİZ SUYUNDAKİ YAŞAMINA ETKİLERİ ÖZET Amonyum iyonları ve amino asitler bakterilerin yaşamını etkileyen önemli besin maddeleridir. Bu çalışmada amonyum iyonları ve amino asitlerin E coli'nin doğal ve filtre otoklav deniz suyundaki yaşamına etkileri değişik inkübasyon sıcaklıklarında ve değişik iyon ve amino asit konsantrasyonlarında incelendi. Normal şartlarda E. coli doğal deniz suyunda 2.2 gün yaşarken, amonyum iyonları ve amino asitlerin doğal deniz suyuna ilavesi sonucu bakteri yaşamının uzadığı belirlendi. Amonyum sülfat ve amonyum nitrat'ın, özellikle inkübasyon 18 °C de olduğu durumda E. Coli'nin daha bariz bir şekilde etkilediği gözlendi. Yüksek konsantrasyonlu iyon ortamlarının bak teriye her zaman avantaj sağlamadığı bazen de toksik etki gösterdiği tesbit edildi. Diğer taraftan kullanılan amino asitler içerisinde en etkili olanların I - glutamin, I - sistein, I - asparajin ve I - prolin olduğu belirlendi. Amino asitlerin E. coli üzerine etki derecesi aşağıdaki gibi olduğu tesbit edildi. Asparajin > prolin > fenilalanin > tironin > glutamin > sistein > histidin > lizin > izolöcin > valin. Diğer taraftan glisin'in E. Coli'nin deniz suyundaki yaşam süresinin kısalmasına sebep olduğu gözlendi. Kazein'in doğal deniz suyuna ilavesi ile E. Coli'nin diğer mikroflora'ya karşı rekabet şansını artırarak yaşamını uzattığı gözlendi. Bu çalışmanın başka bir bölümünde fotosensitizer maddelerin etkileri incelendi. Fotosensitizer maddeleri güneş ışığı etkisinde meydana getirdikleri serbest oksijen radikalleri ile bakteriye toksit etki gösterdiği belirlendi. Toludine Mavisi'nin toksik etkisinin amino asitler ve amonyum iyonları tarafından azaltıldığı belirlendi. Sadece görünür ışığa maruz bırakılan E. çe tinin koloni sayısı ise başlangıçta azalma gösterirken daha sonra ortama uyum sağlayarak normal seviyeye ulaştı. Anahtar kelimeler : Escherichia coli, amonyum iyonları, deniz suyu, besin maddeleri
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Ammonium ions and amino acids are important nutrients affecting survival of bacteria. In this study, the effect of ammonium ions and amino acids on E.coli survivar were investigated in filtered - autoclaved and untreadet sea water at different temperatures and different concentrations. While E. coli survived 2.2 days in days in untreated sea water under the normal conditions, in case thi addition of amino acids and ammonium ions led to increase in survival in sea water. Especially, ammonium sulphate and ammonium nitrate resulted in a remarkable increase in survival of E. coli at 18 1 than the other incubation temperatures. The more effective amino acids among all were I- glutamine, l-lysine, l-cysteine and l-asparagine on E.coli survival. In general, the effect of amino acids on E.coli survival can be put in a order from higher to lower as following; aspargine>proline>phenylalanine>threonine>glutamine> cysteine>hystidine>leucine>isoleucine>valine. On the other hand, glycine led to a reduction in survival of E.coli. The other used nutrient source was casein which also provided a longer survival for E.coli in untreated sea water. The other part of this study was reladet to photosynthesizers. Photosynthesizers produce toxic free oxygen radicals under a artificial or natural lights. Toludine blue was used as a photosynthesizer in this experiments. The number of E.coli cells was declined in sea water first few days of incubation under the light, including photosynthesizers. On the other hand, the addition of amino acids and ammonium ions to filtered-autoclaved sea water protected E.coli cells from toxic effects. Visible light itself caused a reduction in number of bacteria at the beginning but recovered after that. This might be an adaptation in order to protect bacteria.