Mide kanseri operasyonu geçirmiş hastalarda; hematolojik ve biyokimyasal değerler prognostik belirteç olarak kullanılabilir mi?
In patients with stomach cancer operation; can hematological and biochemical values be used as A prognostic indicator?
- Tez No: 673228
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ERSİN GÜNDOĞAN
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Genel Cerrahi, General Surgery
- Anahtar Kelimeler: Mide Kanser, Prognoz, Diseksiyon, Sağ Kalım, İnflamatuar Bazlı Skor, Gastric Cancer, Prognosis, Dissection, Survival, Inflammatory-Based Scores
- Yıl: 2021
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: Kayseri Eğitim ve Araştırma Hastanesi
- Ana Bilim Dalı: Genel Cerrahi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 84
Özet
Amaç: Kliniğimizde 2010-2020 yılları arasında mide kanseri ameliyatı geçiren hastalarda inflamatuar bazlı skorlar ile prognoz arasındaki ilişkiyi diseksiyon tipine göre ayrı ayrı araştırmak. Yöntem: 2010-2020 yılları arasında kayseri şehir eğitim ve araştırma hastanesi genel cerrahi kliniğimizde mide kanser cerrahisi uygulanmş hastalar retrospektif dosya tarama yöntemi ile tarandı. Hastaların yaş, cins, ek hastalık, geçirilmiş abdominal cerrahi hikayesi, ale hikayesi, şikayet, tümör yerleşim yeri, preoperatif tanısı, preoperatif hemogram ve biyokimyasal değerleri (trombosit, nötrofil, lenfosit, monosit, lökosit, CRP ), tümör markerları, yapılan operasyon, postoperatif komplikasyon, ek girişim, yatış süresi, nüks ve metastaz sonuçları, 5 ve 10 yıllık sağ kalım sonuçları not edildi. Değerler Excel ve SPSS ortamında analiz edildi. Lenfosit / CRP, Nötrofil / Lenfosit, Lenfosit / monosit, Trombosit / Lenfosit ve CRP / albümin değerleri D1 ve D2 disseksyon yapılmış hastalarda ayrı ayrı ve tüm hastalarda bir bütün olarak; post operatif komplikasyon – sağkalım- nüks- metastaz ve prognoz ile bağlantısı araştırıldı. Bulgular: Çalışmamıza 269 hasta dahil edildi. Bunların % 66,9'unun (n= 194) erkek, yaş ortalamalarının 66,8±12,3 ve BMI değerlerinin ise ortalama 20,7±3,5 olduğu saptandı. Çalışmada yer alan hastaların ortalama 27,75±2,39 ay yaşadıkları gözlenirken; 1 yıllık sağkalım oranı % 58,8, 3 yıllık sağkalım oranı ise % 24,6 olduğu saptandı. İnlamasyon bazlı skorlar değerlendirildiğinde platelet/lenfosit (p=0,027) prognozu belirlemede anlamlı bulunmuştur. Diğer parametreler Lenfosit/CRP (p=0,582), Nötrofil/Lenfosit (p=0,090), CRP/Albumin (p=0,642), Lenfosit/Monosit (p=0,313) ve Nötrofil/CRP (p=0,962) değerleri prognoz açısından anlamlı bulunmamıştır. İnflamatuar bazlı skorların disseksiyon çeşidine göre ayrı ayrı değerlendirildiğinde ise anlamlı bir fark olmadığı görülmüştür. Sonuç: İnflamasyon bazlı skorlardan PLO 'nin mide kanserli hastalarda diğer parametrelerden bağımsız olarak prognoz göstergesi olarak kullanılabilinir olduğu görülmüştür. Disseksiyon çeşidine göre bunun bir fark oluşturmadığı saptanmıştır. Hastalara uygulanan cerrahi prosedür ve hastalık evresi ne olursa olsun PLO'nin >108,5 olması kötü prognostik indeks olarak saptanmıştır.
Özet (Çeviri)
Aim: To investigate the relation between inflammatory-based scores and prognosis separately according to the type of dissection in patients who underwent gastric cancer surgery between 2010 and 2020 in our clinic. Methods: Patients who underwent gastric cancer surgery in Kayseri City Training and Research Hospital General Surgery Clinic between 2010 and 2020 were screened retrospectively using file scanning method. Age, gender, additional disease, previous abdominal surgery, history of family, complaints, tumor location, preoperative diagnosis, preoperative hemogram and biochemical values (thrombocyte, neutrophil, lymphocyte, monocyte, leukocyte, CRP), tumor markers, operation type, postoperative complications, additional interventions, length of stay, recurrence and metastasis, 5 and 10 years survival results were noted. The values were analyzed in Excel and SPSS environment. Lymphocyte / CRP, Neutrophil / Lymphocyte, Lymphocyte / Monocyte, Platelet / Lymphocyte and CRP / albumin values were determined separately in D1 and D2 dissected patients and as a whole in all patients. Its relation with post operative complication - survival - recurrence - metastasis and prognosis was investigated. Results: In our study 269 patients were included and 66.9% of them (n = 194) were male, their mean age was 66.8 ± 12.3. BMI averages of the patients was 20.7 ± 3.5. While it was observed that the patients lived an average of 27.75 ± 2.39 months; one-year survival rate was 58.8%, and the three-year survival rate was 24.6%. When inflammation-based scores were evaluated, platelet / lymphocyte (p = 0.027) was found to be significant in determining the prognosis. Other parameters Lymphocyte / CRP (p = 0.582), Neutrophil / Lymphocyte (p = 0.090), CRP / Albumin (p = 0.642), Lymphocyte / Monocyte (p = 0.313) and Neutrophil / CRP (p = 0.962) values are significant for prognosis has not been found.When the inflammatory-based scores were evaluated separately according to the type of dissection, it was seen that there was no significant difference. Conclusions: It has been observed that PLR (Platelet / Lymphocyte), an inflammation-based score, can be used as a prognosis indicator in patients with gastric cancer, independent of other parameters. It has been determined that this does not make a difference depending on the type of dissection. Regardless of the surgical procedure and disease stage applied to the patients, PLR> 108.5 was determined as a poor prognostic index.