Feminist kuram bağlamında üçüncü dalganın sanatta ifadesi
Art expression of the third wave in the context of feminist theory
- Tez No: 673246
- Danışmanlar: PROF. DR. GÜLDANE ARAZ AY
- Tez Türü: Sanatta Yeterlik
- Konular: Güzel Sanatlar, Fine Arts
- Anahtar Kelimeler: Çağdaş Sanat, Sanatta Kadın, Feminist Kuram, Feminizmde Üçüncü Dalga, Femicide, Contemporary Art, Woman in Art, Feminist Theory, Third Wave in Feminism, Femicide
- Yıl: 2021
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Anadolu Üniversitesi
- Enstitü: Güzel Sanatlar Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Resim Ana Sanat Dalı
- Sayfa Sayısı: 209
Özet
Eşitsizlikler bağlamında kadın hakları üzerinden bir ideolojiye dönüşen feminizmin üçüncü dalgası, disiplinlerarası sanat ürünleri olarak güncel sanat ortamında yankı bulduğu varsayımı üzerinden araştırılmıştır. Tez kapsamında, feminizmde üçüncü dalga etkileri, uluslararası ilişkiler feminist kuramlar bağlamında araştırılmış ve sanatta ifadesi araştırmanın evrenini oluşturan 16 sanatçı ve eserlerinin sanat teorisi ve plastik değerleri üzerinden elde edilen verilerin sanatta feminizm kavramına yeni bir açılım sağlaması amaçlanmıştır. Araştırmanın birinci bölümünde, tarihsel süreç bakımından feminizm kavramı üzerinde durulmuş, kadın hareketleri dalgalar metaforuyla üç dalga halinde ve feminist kuramlar bağlamında değerlendirilmeye çalışılmıştır. Feminist kuramlar, feminist teoriye kaynaklık eden ve evrensel olanları Liberal, Radikal, Postmodern, Marksist, Anarşist, Postkolonyal, Postyapısalcı ve Ekofeminizm olarak belirlenmiştir. İkinci bölümde, toplumsal cinsiyet kavramının sanatı nasıl etkilediği, feminist sanatçılar ve yapıtları aracılığıyla yansıtılmaya çalışılmıştır. Bu bağlamda günümüzde feminist sanatın ifadesi olarak adreslenerek öne çıkarılmış eserler, tez araştırma konusunda önemli veriler olarak çalışılmıştır. Üçüncü bölümde ise ilk iki bölümde feminist yaklaşımınların işaret ettiği sorunların bir parçası olan 'kadın&cinayet' terimine alternatif olarak kadınların öldürülmesini tanımlayan“Femicide”kavramı ile araştırmacının tez kapsamında sanatsal anlatım yoluyla bir kavram olarak“Ajanda”çağdaş bir yaklaşım ile yer almaktadır.
Özet (Çeviri)
The third wave of feminism, which has turned into an ideology over women's rights in the context of inequalities, has been investigated on the assumption that it resonates in the contemporary art environment as interdisciplinary art products. Within the scope of the thesis, the third wave effects in feminism have been investigated in the context of international relations feminist theories and it is aimed to provide a new understanding of the concept of feminism in art by the data obtained from the art theory and plastic values of 16 artists and their works that form the universe of research in art. In the first part of the study, the concept of feminism is emphasized in terms of historical process, and women's movements are tried to be evaluated in three waves with the metaphor of waves and within the context of feminist theories. Feminist theories have been identified as Liberal, Radical, Postmodern, Marxist, Anarchist, Postcolonial, Poststructuralist and Ecofeminism, which are the sources of feminist theory and the universal ones. In the second part, how the concept of gender affects art is tried to be reflected through feminist artists and their works. In this context, the works that have been highlighted as an expression of feminist art today have been studied as important data in thesis research. In the third part, the concept of“Femicide”, which defines the killing of women as an alternative to the term“woman & murder”, which is a part of the problems pointed out by feminist approaches, and the“Agenda”as a concept through artistic expression within the scope of the researcher's thesis are included with a contemporary approach.