مرويات عمر بن أيوب الموصلي دراسة وتحليل (مصنف ابن أبي شيبة نموذجاً)
Ömer ibn Eyyub el-Mevsılî'nin rivayetleri (İbn Ebî Şeybe'nin Musannefi özelinde) / Narrations of Omar Ibn Ayob Almosuli inhadith books - Collection and analysis (Musanaf Ibn Abi Shaiba as an example)
- Tez No: 673263
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ MOHAMMAD NADER ALI
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Din, Religion
- Anahtar Kelimeler: Rivayet edilenler, Rivayet, Ömer, El-Musulli, Musannaf, Narrations, narration, Omar, ALMosuli and Musanaf
- Yıl: 2021
- Dil: Arapça
- Üniversite: Karabük Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Hadis Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 182
Özet
Bu araştırmada hadis ravilerinden İmam Ömer Bin Eyüp El-Musulli ele alınmıştır. Önemi ve değeri yüksek olmasına rağmen onun hakkında hiç kimse yazmış, rivayetleri ele alınmamış. O yüzden kapsamlı bir çalışma yapmak üzerimize düşmüştür. Birinci giriş bölümü, adı, soyadı, yetişme tarzı, ilim gördüğü, rivayet aldığı şeyhlar ve ondan ilim alan talebelerin bilgilerini içermektedir. Böylece hem güvenilir kişilerden hem de güvenilir kişiler ondan aldığı ortaya çıkmıştır. Ayrıca bu araştırma, cerh ve ta'dil alimleri arasındaki yerini göstermeye, onun hakkındaki sözlerini öğrenmeye ve rivayet ehli akranları arasında benzetildiği sınıfı göstermek içindir, bu sınıf ile din alimleri, bu uzmanlık alanındaki cerh ve ta'dil alimleri tarafından elde ettikleri onay ve tasdik rütbeleri bilinir. Hadis ve rivayette en büyük alimlerinden sayılan ve önde gelen talebelerinden biri olan İmam Ebu Bekir Bin Ebi Şeybe'nin naklettiği rivayetler ele alınmaktadır. Ünlü '' El-Musannaf'' kitabında Ömer Bin Eyüp El-Musulli'den rivayet nakletmiştir. Ebu Bekir Bin Ebi Şeybe'nin bilgileri, kendi ve kitabının ilim ehli arasındaki yeri birinci bölümün ikinci konusu olmalıydı. İkinci bölümde ise, Ömer Bin Eyüp El-Musulli'nin '' El-Musannaf'' kitabındaki rivayetleri yer almaktadır. İbn Ebi Şeybe, Ömer Bin Eyüp El-Musulli'den taharet, namaz, zekat ve hac gibi ibadetlerde birçok rivayet nakletmiş. Ayrıca ilim bölümlerinin geri kalanında da ondan farklı rivayetler nakletmiştir. Bu rivayetler isnat ve rivayet kimseleri açısından, sonra rivayet metnini çıkarma, anlam, içindeki hükümler ve o rivayetleri ya da içeriğini ilim ehlinden alanların bakış açısından analitik olarak incelenmiştir. Daha sonra bu rivayetlere hüküm vermek.
Özet (Çeviri)
This research shed the light on one of Hadith narrators who is Imam Omar Ibn Ayub AlMosuli. In spite of his status and enormous value, no one wrote about him or studied his narrations, so it was a must to do a thorough study. The introductory chapter was a biography included his name, surname, upbringing, learning, and knowing the scholars he get his narrations form them, and the students he taught. So I found that he learned from trusted scholars and trusted students learned from him. This research showed what he meant to scholars of discrediting or confirming the reliability of narrators, and what they said about him, also knowing how they likening him to his peers of scholars, and his rank as a trusted narrator by senior scholars of discrediting or confirming the reliability of narrators. To shed the light on the narrations that are narrated by one of his top students –one of the senior scholars- in Hadith and narration, he is Imam Abu Bakr Ibn Abi Shaba who narrated from Omar Ibn Ayob Almosuli in this famous book AlMusanaf; So the second topic from the first chapter was a biography of Abu Bakr Ibn Abi Shaba and his status and rank among scholars. The second chapter included the narrations of Omar Ibn Ayob Almosuli in AlMusanaf, as Ibn Abi Shaba narrated from Omar Ibn Ayob many narrations concerning worship, purity, prayers, Zakat and pilgrimage. And other narrations in the rest of religion sections. These narrations was studied analytically as a matter of attribution and narrators; and narration text in terms of mentions, meaning and provisions; and scholars whom used these narrations, and judging these narrations.