Okul müdürlerinin kriz yönetimi: COVID 19 sürecindeki tutumları
Crisis management of school principals: Their attitudes in the COVID-19 process
- Tez No: 673293
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ İBRAHİM HAYRİ KUĞUOĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Okul Müdürü, kriz yönetimi, liderlik, pandemi, salgın, School principal, crisis management, leadership, pandemic, epidemic
- Yıl: 2021
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 116
Özet
Bu araştırma, eğitim kurumlarında görev yapan okul müdürlerinin Covid 19 sürecindeki kriz yönetme becerilerinin incelenmesi amacıyla gerçekleştirilmiştir. Bu araştırma nitel araştırma deseninde kurgulanmış olup fenomoloji (olgu bilimi) modelindedir. Veri toplamak için yarı yapılandırılmış görüşme kullanılmıştır. Yarı yapılandırılmış görüşme hazırlanırken 5 tane uzmandan görüş alınmıştır. Araştırmanın çalışma grubu; 2019 – 2020 eğitim öğretim yılında Bayburt ilinde görev yapmakta olan, Covid 19 salgını nedeniyle yaşanan kriz sürecinde okullarımızda aktif olarak görev yapan ve gönüllülük esasına dayalı olarak ölçüt örnekleme yöntemiyle belirlenmiş 15 tane okul müdüründen oluşmaktadır. Araştırmanın bulgularına göre okul müdürlerinin liderlik özelliklerinin kriz yönetme becerileri üzerinde etkili olduğu sonucuna varılmıştır. Araştırmamızda Covid 19 sürecinde yüz yüze eğitime ara verilerek uzaktan eğitime geçilmesiyle birlikte okul müdürlerimizin kriz yönetme becerileriyle eğitim sekteye uğramadan devam etmiş ve eğitimin sürekliliği sağlanmıştır.
Özet (Çeviri)
This research was carried out to examine the crisis of management skills of school principals working in educational institutions in the Covid-19 process. This research has been built in a qualitative research design and in the phenomenology model. Semi-structured interview was used to collect data. While preparing the semi-structured interview, five experts were consulted. The working group of the research; it consists of fifteeen school principals who are working in Bayburt in the 2019-2020 academic year, actively working in our schools during the crisis caused by the Covid-19 epidemic and determined by the criterion sampling method on a voluntary basis. According to the findings of the study, it was concluded that the leadership characteristics of school principals were effective on their crisis management skills. In our study, face-to-face education was interrupted during the Covid-19 process and in distance education, the success of our school principals continued without intteruption with the crisis managements skills and the continuity of education was ensured. This process has given experience to our school principals in dealing with different types of crises.