Perception and readiness for evaluation in governmental organizations and non-governmental organizations in Turkey
Türkiye'de sivil toplum kuruluşlarının ve kamu kurumlarının değerlendirme konusunda algıları ve hazır olma durumları
- Tez No: 673300
- Danışmanlar: PROF. DR. EMİNE SEDEF AKGÜNGÖR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ekonomi, Economics
- Anahtar Kelimeler: Değerlendirmeye Hazır Olma, Değerlendirme Kapasitesi, Örgütsel Öğrenme, Türkiye'de Değerlendirme, Evaluation Readiness, Evaluation Capacity, Organizational Learning, Turkish case
- Yıl: 2021
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İktisat (İngilizce) Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: İktisat Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 104
Özet
Yunan filozof Herakleitos'a göre, ''Değişmeyen tek şey değişimdir.'' Sürekli değişen koşullar ve toplum nedeniyle kuruluşlar değişikliklere uyum sağlamanın, pazarda hayatta kalmanın ve faaliyetlerine devam etmenin yollarını aramaktadırlar. Değerlendirme yapmak kuruluşlar için değişim ve gelişimi gözlemlemenin yollarından biridir. Değerlendirme kapasitesi geliştirme (ECB) programları, değerlendirme sonuçlarının doğru kullanımı, organizasyondaki aksaklıkların tespiti ve ortadan kaldırılması ve etkili karar verme için destekleyici bir özellik gösterir. Değerlendirme kapasitesi geliştirme programlarını tasarlarken, ülkedeki mevcut durumu bilmek önemlidir. Mevcut durumu bilmek kuruluşun değerlendirmeye hazır olma düzeyini, mevcut değerlendirme algısı düzeyini ve değerlendirme uygulamalarını ortaya çıkarmak adına gerekli bir adımdır. Bu çalışmanın amacı, Türkiye'de kamu kurum ve sivil toplum kuruluşlarının (STK) kurum kültürü, liderlik, kaynaklar ve varsa mevcut değerlendirme uygulamaları gibi örgütsel özelliklere bağlı olarak değerlendirmeye hazır olup olmama durumlarını ve bu boyutlardaki farklılıklarını araştırmaktır. Anket yapılan örneklem Türkiye'deki devlet kurumlarının ve ulusal ve uluslararası STK'ların 71 temsilcisini içermektedir. Ankete katılan sivil toplum kuruluşlarından ve kamu kurumlarından temsilcilerin verdikleri cevaplar arasında önemli bir fark olmakla birlikte, araştırmanın bulguları, her iki kuruluş için de değerlendirme farkındalığının düşük olduğunu göstermektedir. Her ne kadar v değerlendirme örgütsel öğrenme ve iyileştirilmiş örgütsel performans için bir araç olarak görülse de, kurumların kültürü, liderliği ve yapısı, değerlendirme faaliyetlerinin uygulanması ve kullanımı için destekleyici özellikler göstermemektedir. Sonuçlar, sivil toplum kuruluşlarının kamu kurumlarına göre değerlendirme kavramınına daha hazır olduklarını ve daha pozitif bir algıya sahip olduklarını ortaya koymaktadır. Fakat yine de değerlendirmenin Türkiye'de kamu ve sivil toplum kuruluşlarının kaynaklarının etkin kullanımı için önemli bir araç olarak konumlanmasının ve değerlendirme kapasitesinin geliştirilmesinin gereğinide ortaya koymaktadır.
Özet (Çeviri)
According to the Greek philosopher Heraclitus, '' the only thing that is constant is change.'' Continuously changing conditions and society makes the organizations struggle to find ways to adapt changes, survive in the marketplace and go on their activities. One of the ways to addressing change and development in the organizations has been to evaluate. Evaluation capacity building (ECB) programs show a supportive characteristic to accurate use of evaluation results, detection, and removal of disruptions in the organization and effective decision making. In designing evaluation capacity building (ECB) programs, it is significant to know the baseline situation in a country. A necessary step is to expose the status of current perception and practices of evaluation to understand the organization's readiness level for evaluation. The aim of this study is to reveal the evaluation readiness of governmental organizations and non-governmental organizations and the perception and differences about the evaluation concept of governmental organizations and non-governmental organizations in Turkey. In the literature on organizational culture on evaluative inquiry there is a structured questionnaire that focused on some dimensions these are culture, leadership, resources and existing evaluation practices, if any. The survey sample includes 71 representatives of governmental organizations and non-governmental organizations (NGOs) in Turkey. Although there is a significant difference between the answers of NGOs and governmental organizations, findings of the study revealed that, for both of the organizations the awareness of evaluation is low and evaluation is a perceived tool for organizational learning, help for development of organization performance, culture, leadership and structure of the organizations. vii However, there is a mismatch between these and organizations' evaluation activities in practice. The results reveal, NGOs seem more optimistic and ready to absorb the dimensions of evaluation concept than governmental organizations, but unfortunately evaluation is not yet a major tool for efficient use of resources and organizational learning in Turkish organizations.