Okul öncesi yaş grubu çoçuk giyiminde tasarım sürecini etkileyen faktörler
Factors affecting the design process in preschool age group children's clothing
- Tez No: 673357
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ MELTEM OK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Giyim Endüstrisi, Güzel Sanatlar, Tekstil ve Tekstil Mühendisliği, Clothing Industry, Fine Arts, Textile and Textile Engineering
- Anahtar Kelimeler: Çocuk giyimi, tasarım süreci, tasarımı etkileyen faktörler, kids clothing, design process, factors affecting design
- Yıl: 2021
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
- Enstitü: Güzel Sanatlar Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tekstil ve Moda Tasarımı Ana Sanat Dalı
- Bilim Dalı: Tekstil ve Moda Tasarımı Sanat Dalı
- Sayfa Sayısı: 111
Özet
ÖZET Moda özellikle giyim sektöründe oldukça hızlı, sürekli değişen ve kendini yenileyen bir kavram olarak karşımıza çıkmaktadır. Özellikle kadın giyim ağırlıklı moda dünyasında erkek giyimin yanında çocuk giyim de oldukça önemli bir yere sahiptir. Öyle ki Gucci, Zara, H&M, GAP gibi dünyaca ünlü pek çok marka“kids”ürün kategorileriyle çocuk giyim alanlarını oldukça genişletmişlerdir. Parti giyimi, günlük giyim, şık giyim, okul giyimi, plaj giyimi, gece giyimi, iç giyim gibi geniş ürün yelpazesine sahip çocuk giyim tasarımcılarının koleksiyonlarını hazırlarken yaş, cinsiyet, kültürel, çevresel, toplumsal, demografik ve sağlık gibi pek çok faktörü dikkate almaları gerekmektedir. Özellikle sağlık çocuk giyiminde oldukça önemli bir faktör olarak karşımıza çıkmaktadır. Trend analizleri ile başlayan tasarlama süreci, hedef kitlenin belirlenmesi, temanın seçilmesi, eskizlerin çizilmesi, modellerin oluşturulması, malzemelerin renklerin, desenlerin belirlenmesi ile devam etmekte; maliyet hesaplamaları ve ürün geliştirme çalışmaları ile sonuçlanmakta, ebeveynlerin ve çocukların beğenisine sunulmaktadır. Kendilerinden önce çocuklarının sağlığını ve konforunu düşünen ebeveynler çocuklarının giyimlerine de büyük önem vermekte, kendine güvenli çocuklar yetiştirmek adına giysi seçimlerini çocukların kendilerine bırakmaktadırlar. Fiziksel ve sosyal gelişimlerinin davranışları, fikirleri üzerinde etkili olduğu gibi giyim seçimleri üzerinde de oldukça etkili olduğu bilinmektedir. Yapılan tüm bu araştırmalar doğrultusunda, 4-6 yaş kız ve erkek çocuklar için özgün bir koleksiyon oluşturulması amaçlanmış ve kültürel miraslarımızdan biri olan“Karagöz ve Hacivat”gölge oyunu bu koleksiyona ilham vermiştir. Gölge oyunlarında yer alan karakterlerin kostümleri, desenler ve figürler tasarımlara esin kaynağı olmuş, kültürel mirasımıza ait detaylar özgün bir koleksiyona dönüştürülmeye çalışılmıştır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Fashion, especially in the clothing industry, emerges as a rapidly changing and renewing concept. Especially in the fashion world that women's clothing is predominant, children's clothing has an important place in addition to men's clothing. So much so that many world-famous brands such as Gucci, Zara, H&M, GAP have greatly expanded their children's clothing fields with their“kids”product categories. Children's clothing designers, who have a wide range of products such as party wear, daily wear, stylish clothing, school wear, beach wear, evening wear, underwear, need to consider many factors such as age, gender, cultural, environmental, social, demographic and health while preparing their collections. Especially health is a very important factor in children's clothing. The design process, which starts with trend analysis, continues with determining the target audience, selecting the theme, drawing sketches, creating models, determining the colors and patterns of the materials; It results in cost calculations and product development studies, and is offered to parents and children. Parents, who consider the health and comfort of their children before themselves, attach great importance to their children's clothing and leave their choice of clothes to the children in order to raise self-confidence of their children. It is known that their physical and social development has an impact on their behavior and ideas as well as their clothing choices. In line with all these researches, it was aimed to create an original collection for girls and boys aged 4-6 and the shadow play“Karagöz and Hacivat”, one of our cultural heritage, inspired this collection. The costumes, patterns and figures of the characters in the shadow plays inspired the designs, and the details of our cultural heritage were tried to be transformed into an original collection.