Sağlık personelinin performans değerlendirmesine yönelik model önerisi
Model recommendation for performance evaluation of health personnel
  1. Tez No: 673366
  2. Yazar: MEMİŞ KARACA
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ÖZGÜR DEMİRTAŞ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Sağlık Yönetimi, Healtcare Management
  6. Anahtar Kelimeler: Performans değerlendirme, Sağlık Personeli, Analitik Hiyerarşi Prosesi(AHP), Performance Evaluation, Medıcal Staff, Analytical Hierarchy Process(AHP)
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kayseri Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Sağlık Yönetimi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Sağlık Yönetimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 113
Özet
Günümüz işletmelerinin kaynaklarını etkin ve verimli kullanabilmesi, ortalama üzerinde gelir elde etmesi, sürdürülebilir rekabet üstünlüğü sağlayabilmesi ve varlığını devam ettirebilmesi için nitelikli insan kaynağına sahip olması önem arz etmektedir. Bu durum sağlık sektöründe daha da önemli bir unsur olarak karşımıza çıkmaktadır. Sağlık hizmetlerinin ifa edilmesi noktasında etkinlik ve verimlilik sadece tıbbi cihaz, tıbbi malzemeler gibi maddi unsurlar değildir. Sağlık işletmelerinin emek yoğun işletmeler olması nedeniyle, etkinlik ve verimlilik unsurlarının büyük oranda sağlık hizmetini sunan sağlık personeline bağlı olduğunu ifade etmek mümkündür. Sağlık işletmelerinin kaynaklarının etkin ve verimli kullanabilmesi için sağlık personeline yönelik somut çıktılara dayanan ve tarafsız performans değerlendirme kriterlerine sahip performans değerlendirme sisteminin olması gerekmektedir. Bu kapsamda oluşturulacak performans değerlendirme sisteminin de dâhil edildiği kriterlerin önem derecelerinin ortaya koyulması ve uzman kişilerce karar verilmesi önemlidir. Çünkü karar verme işlemlerinin ana konusunu sübjektif kriterlerin mümkün olduğunca objektif kriterler vasıtasıyla değerlendirilebilmesidir. Bu çalışmada sağlık personelinin performans değerlendirmesine yönelik model önerisi kapsamında çok kriterli karar verme tekniklerinden olan AHP tekniği kullanılmıştır. Bu çalışmanın esas amacı sahada ve literatürde boşluğu bulunan sağlık personeline yönelik performans değerlendirme model önerisi sunarak, performans değerlendirme noktasında özgün kriterler tespit etmek ve bu kriterlerin önem derecelerinin belirlenmesini sağlamaktır. Bu kriterlerin önem derecelerinin belirlenmesi için halen aktif görevde olan ve çoğu yöneticilerden oluşan alanında uzman 10 sağlık personeli belirlenmiştir. Ardından AHP tekniğinin aşamaları uygulanmış ve ana kriterler içerisinde en önemli kriterin demografik kriterler olduğu saptanmıştır. Ana kriterler içerisinde ise demografik kriterlere bağlı alt kriterlerden en önemlisi medeni durum kriteri olarak tespit edilmiştir. Ayrıca, kişilik kriterinde en önemli kriterin kendine güven kriteri, mesleki bilgi ve beceri kriterine bağlı alt kriterlerinden mesleki bilgi düzeyi, son kriter olan uygulama ana kriterinin içerisinden ise en önemli kriterin iş takibi raporlama ve dosyalama kriteri olduğu tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
It is important that today's enterprises have qualified human resources in order to use their resources effectively and efficiently, to generate above-average income, to provide sustainable competitive advantage and to maintain their existence. This situation is an even more important element in the health sector. Effectiveness and efficiency in the performance of health services are not only material elements such as medical devices and medical supplies. Since health enterprises are labor-intensive enterprises, it is possible to state that the factors of effectiveness and efficiency depend largely on the health personnel providing health care. In order for health enterprises to use their resources effectively and efficiently, it is necessary to have a performance evaluation system based on concrete outputs for health personnel and with impartial performance evaluation criteria. In this context, it is important to establish the importance of the criteria including the performance evaluation system and to make decisions by experts. Because the main subjective criteria of decision-making can be evaluated as much as possible through objective criteria. In this study, AHP technique, which is one of the multi-criteria decision-making techniques, was used within the scope of the model proposal for performance evaluation of medical personnel. The main purpose of this study is to establish unique criteria at the point of performance evaluation and to determine the importance of these criteria by offering performance evaluation model recommendations for health personnel who have gaps in the field and literature. In order to determine the severity of these criteria, 10 medical personnel, most of whom are experts in their fields, who are still on active duty, have been identified. Then, the stages of AHP technique were applied and it was determined that the most important criterion among the main criteria was demographic criteria. Among the main criteria, the most important of the sub-criteria depending on demographic criteria was determined as the marital status criterion. In addition, it was determined that the most important criterion in the personality criterion is the self-confidence criterion, the level of professional knowledge from the sub-criteria depending on the professional knowledge and skill criterion, and the most important criterion from the main criterion of application, which is the final criterion, is the job tracking reporting and filing criterion.