Hemşirelik hizmetlerinde performans değerlendirme sisteminin oluşturulması ve bir model önerisi
Creation of a performance appraisal system for nursing staffs and a model development
  1. Tez No: 236207
  2. Yazar: HAYRİYE DEMİR
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ÜLKÜ BAYKAL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hemşirelik, Nursing
  6. Anahtar Kelimeler: Hastane, hemşirelik, performans değerlendirme, yetkinlik, hemşirelerin mesleki yetkinlikleri, Hospital, nursing, performance appraisal, competency, professional competencies of nurses
  7. Yıl: 2009
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Hemşirelikte Yönetim Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 150
Özet
Araştırma, hemşirelik hizmetleri personelinin performans değerlendirme konusundaki görüş ve beklentilerini belirleyerek, özel bir hastane grubu için performans değerlendirme sistemini oluşturmak amacıyla tanımlayıcı, model geliştirici ve yarı deneysel tasarımda gerçekleştirilmiştirAraştırmanın evrenini özel bir hastane grubuna bağlı 6 hastanedeki hemşireler, örneklemini İstanbul'da bulunan 2 hastanedeki hemşireler oluşturmuştur.Araştırma resmi izinler ve etik kurul onayı alındıktan sonra Mart -Ağustos 2008 tarihleri arasında 5 aşamada uygulanmıştır. Birinci aşamada; hemşirelerin performans değerlendirme ile ilgili görüş ve beklentileri belirlenmiş, ikinci aşamada uygulanacak performans değerlendirme sistemi belirlenerek mesleki yetkinlikler saptanmış, üçüncü aşamada performans değerlendirme formları oluşturulmuş, dördüncü aşamada oluşturulan performans değerlendirme sistemi uygulanmış, beşinci aşamada uygulanan performans değerlendirme sistemine yönelik memnuniyet ölçülmüştür. Birinci ve beşinci aşamada araştırmacının geliştirdiği soru formları kullanılmış, elde edilen veriler % dağılımlar şeklinde değerlendirilmiştir.Araştırmadan elde edilen en önemli bulgular: Birinci aşamadan; hemşirelerin performans değerlendirme konusunda yeterli bilgiye sahip olmadıkları (%73,8), eğitim almadıkları (% 86), açık değerlendirme istedikleri (%92,1), altı ayda bir (% 59,9), sorumlu hemşiresi tarafından (%90,2 ) ve farklı birimlerdeki hemşirelerin farklı değerlendirme kriterleri ile (%86) değerlendirilmesini istedikleri saptanmıştır. Beşinci aşamada; hemşirelerin yöneticisiyle performans değerlendirme görüşmesi yaptığı (% 95), tüm değerlendirme kriterlerini görüştüğü (% 97,6), görüşmeden anlaşmaya vararak ayrıldığı (% 94.1), mesleki yetkinlikleri kendilerine uygun bulduğu (% 94,4), yöneticisinin objektif değerlendirme yaptığını düşündüğü (% 97,6) ve performans değerlendirmenin kendilerine faydalı olacağına inandığı (% 96) belirlenmiştir.Bu araştırmanın sonucunda, hemşirelerin özel hastanede geliştirilen performans değerlendirme sistemini başarılı buldukları belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
The survey has been made with a descriptive, model-developing and semi-experimental design to create a performance appraisal system for a private hospital group, by hearing the nursing staff's opinions on performance appraisalThe survey population comprises the nurses in 6 hospitals affiliated to a private hospital group, and its sample comprises the nurses in 2 hospitals in IstanbulThe survey has been implemented in 5 stages between March-August 2008 after obtaining the governmental permissions and the approval of the ethical committee. In the first stage, nurses' opinions on performance appraisal were heard. In the second stage, the performance appraisal system to be applied was decided and the professional competencies were set. In the third stage, performance appraisal forms were issued. In the fourth stage, the set performance appraisal system was applied. In the fifth stage, the satisfaction by the applied appraisal system was ratedAt the first stage, it?s found that the nurses were not sufficiently informed about performance appraisal (73.8%), they were not trained (86%), they want open appraisal (92.1%), they want appraisal every six months (59.9%), by the nurse in charge (90.2%), and with different appraisal criteria of nurses in different units (86%). At the fifth stage, the nurses (95%) stated they had an appraisal meeting with the supervisor, they discussed all appraisal criteria (97.6%) and they left the meeting having reached an understanding (94.1%), they stated the professional competencies were appropriate for themselves (94.4%) and the supervisor made an objective appraisal (97.6%) and they believe the performance appraisal will help them (96Consequently, it?s found that the nurses find the performance appraisal system developed in a private hospital successful