Teritoryal çatışmalarda dış aktörlerin rolü: Koreler örneği
The role of external actors in the teritorial conflicts: The Korea case
  1. Tez No: 673389
  2. Yazar: CAN UYAR
  3. Danışmanlar: PROF. DR. SAADET GÜLDEN AYMAN
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Siyasal Bilimler, Uluslararası İlişkiler, Political Science, International Relations
  6. Anahtar Kelimeler: Koreler, ABD, Çin, Rusya, Japonya, Teritoryal Çatışma, Dış Aktörler, Büyük Güçler, Korea, USA, China, Russia, Japan, Territorial Conflict, External Actors, Great Powers
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 325
Özet
Dış aktörler teritoryal çatışmalarda ana aktörler kadar ve bazen de onlardan daha fazla etkili olmaktadırlar. Dış aktörler askeri, ekonomik, siyasi ve diplomatik stratejileri ve araçlarıyla teritoryal çatışmalara müdahele etmektedirler. Bu tez çalışmasında dış aktörlerin çokluğu ögesi ve dış aktörlerin ilgili müdahale yöntemleriyle Kuzey ve Güney Kore arasındaki teritoryal çatışmaya nasıl, neden ve ne zaman müdahale ettikleri incelenmiştir. ABD, Çin, Rusya ve Japonya çalışmanın dört dış aktörü olarak seçilmiştir. Çalışmanın amacı dış aktörlerin müdahalesini incelemenin yanında bu dış aktörlerin arasındaki mücadeleyi bu teritoryal çatışma üzerinden ele almaktır. Dört dış aktör olan bu büyük güçler Kuzeydoğu Asya bölgesinde, kendi aralarında da mücadeleyi sürdürmektediler. Koreler arası çatışmayı da içine alan bu mücadele, bölgedeki teritoryal çatışmayı da doğrudan etkilemektedir. Çalışmada teritoryal çatışmalar ve büyük güçler teorileri kullanılmıştır. Gözlemlenmiştir ki dış aktörlerin çokluğu durumunda teritoryal çatışma uzamakta ve dış aktörler arasındaki mücadele, çatışmanın önüne geçmektedir. Büyük güçlerin dış aktör olduğu durumlarda çatışmanın daha çetrefil bir hale geldiği görülmüştür. İncelenen teritoryal çatışmada, dış aktörlerin kendi aralarındaki mücadelenin çatışma kapsamından büyük olduğu bulgulanmıştır.
Özet (Çeviri)
External actors in territorial conflicts are as effective as, and sometimes more than the main actors. External actors intervene in territorial conflicts with their military, economic, political and diplomatic strategies and tools. In this thesis, the plurality of external actors, and how, why and when external actors intervenes in the North and South Korea territorial conflict with the relevant intervention methods were examined. The USA, China, Russia and Japan were chosen as the four external actors of the study. The aim of the study is to examine the intervention of external actors as well as to examine the struggle between external actors through the relevant territorial conflict. The struggle among these great powers, four external actors, in the Northeast Asian region is ongoing. This struggle involving the inter-Korea conflict directly affects the territorial conflict in the region. Territorial conflicts and great power theories are used in the study. It has been observed that in the case of the multiplicity of external actors, territorial conflict prolongs and the struggle between external actors overshadows the conflict. It is analyzed that the conflict becomes more intricate when great powers are the external actors. In the territorial conflict examined, it was found that the struggle between external actors is greater than the scope of the conflict.