Abay Kunanbayev'in sosyal konulu şiirlerinde söz varlığı
The vocabulary in Abay Kunanbayev's poems on social issues
- Tez No: 673429
- Danışmanlar: PROF. DR. BİLAL AKTAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
- Anahtar Kelimeler: Abay, Kazak Türkçesi, Sosyal Konulu Şiirler, Söz Varlığı, Abay, Kazakh Language, Poems on Social Issues, Vocabulary
- Yıl: 2021
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kütahya Dumlupınar Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 502
Özet
Söz varlığı, bir dilin millî kimliğidir. Milletin söz varlığının zenginliğini, söz hazinesinin derinliğini nesilden nesile aktarılan yazılı belgeler, şairler ve yazarların eserleri göstermektedir. Bu çalışma ile Kazak edebiyatının önemli büyük şairi ve düşünürü Abay Kunanbayev'in sosyal konulu şiirlerindeki söz varlığını inceleyerek ortaya koymak ve yapılan çalışmalara katkıda bulunmak amaçlanmıştır. Çalışma, giriş ve sonuç kısmı hariç üç bölümden oluşmaktadır. Giriş kısmında; dil ve söz varlığıyla ilgili kısa bir bilgi verildikten sonra çalışmanın amacı, önemi, yöntemi, kapsamı ve sınırlılıkları belirtilmiştir. Birinci bölümde; Abay Kunanbayev'in hayatı, edebî kişiliği, eserleri, sosyal konulu şiirleri, şiirlerinin dili ve söz varlığı hakkında bilgi verilmiştir. İkinci bölümde; Abay Kunanbayev'in sosyal konulu şiirlerinin söz varlığı incelenerek temel söz varlığı, yabancı kelimeler, deyimler, atasözleri, kalıp sözler (ilişki sözler), kaba sözler, ikilemeler gibi söz varlığı ögeleri tespit edilmiştir. Üçüncü bölümde; şiirlerin metni, transkripsiyon ve Türkiye Türkçesine aktarması verilmiştir. Sonuç kısmında araştırmada elde edilen sonuçlara yer verilmiştir. Daha sonra ekler, çalışmada kullanılan kaynaklar ve dizin yer almıştır.
Özet (Çeviri)
Vocabulary is the national identity of a language. The richness of the nation's vocabulary and the depth of its vocabulary are shown by written documents, poets and writers' works passed down from generation to generation. This work has been aimed to reveal the vocabulary of Abay Kunanbayev, the great poet and philosopher of Kazakh literature by examining the poems on social issues and to contribute to the works. The work consists of three parts, apart from the the introduction and conclusion. In the introduction part after giving a brief information about language and vocabulary, was stated the aim, importance, method, scope and limitations of the work. In the first part was provided information about Abay Kunanbayev's life, his literary personality, works, social poems, language of his poems and vocabulary. In the second part vocabulary elements such as basic vocabulary, foreign words, idioms, proverbs, including expressions showing social relations among people, harsh words and redublications were determined by examining the vocabulary of Abay Kunanbayev's poems on social issues. In the third part was given the text, transcription and translation of poems into Turkish. In the conclusion was included part, the results obtained in the research. Then, was included the appendices, resources and index used in the work.