Ortaokul müzik kitaplarındaki makamsal içerikli şarkıların eşliklenmesine yönelik müzik öğretmeni görüşleri
The views of music teachers about accompaniment of songs with maqam content in secondary schools music textbooks
- Tez No: 673523
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ENGİN GÜRPINAR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Müzik, Music
- Anahtar Kelimeler: Müzik, Müzik Eğitimi, Eşlik, Makam, Türk Halk Müziği, Türk Sanat Müziği, Okul Şarkıları, Music, Music Education, Musical Accompaniment, Maqam, Turkish Folk Music, Turkish Art Music, School Songs
- Yıl: 2021
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İnönü Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Güzel Sanatlar Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Müzik Eğitimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 99
Özet
Bu araştırmada, ortaokul müzik ders kitaplarındaki makamsal içerikli şarkıların eşliklenmesine yönelik müzik öğretmenlerinin görüşlerinin alınması ve değerlendirilmesi amaçlanmıştır. Ortaokul 5, 6, 7 ve 8. sınıflara ait müzik ders kitaplarındaki makamsal içerikli okul şarkıları; makam, karar sesleri ile usülleri bakımından incelenmiş ve sınıflara göre tasnif edilmiştir. Karma yöntemin temel alındığı bu araştırmanın nicel boyutunu tarama modeli; nitel boyutunu ise öncelikle nicel verilerin toplanıp analiz edildikten sonra nitel verilerin toplandığı açıklayıcı (explanatory) desen oluşturmuştur. Araştırma kapsamında, müzik öğretmenlerine uygulanan anketin birinci bölümü; kişisel bilgilere yönelik sorular, ikinci bölümü 5 maddeden oluşan görüşme soruları, üçüncü bölümü ise makamsal içerikli şarkılara eşlik yapabilme durumlarını belirlemeye yönelik 34 anket sorusundan meydana gelmiştir. Araştırmanın örneklemini, maksimum çeşitlilik örnekleme yöntemine göre SEGE-2017 verileri dikkate alınarak oluşturulan 6 kademede yer alan 55 ilde görev yapan 300 müzik öğretmeni oluşturmuştur. Ortaokullarda görev yapan müzik öğretmenlerine, makamsal içerikli şarkıların eşliklenmesine yönelik nicel veriler elde etmek için anket; nitel veriler elde etmek için de yarı yapılandırılmış görüşme formu uygulanmıştır. Araştırmanın sonuçlarına göre; müzik öğretmenlerinin çoğunluğunun derslerinde eşlik yaptıkları, makamsal içerikli şarkıların eşliklenmesinde makamların genel olarak tanındığı; ancak asma karar, güçlü ve durak gibi makamsal bilgilere yeterince sahip olmadıkları tespit edilmiştir. Bununla birlikte, ortaokul müzik ders kitaplarında makamsal içerikli şarkıların oranının yüksek olduğu ve makamsal içerikli şarkıların eşliklenmesi konusunda müzik öğretmenlerinin hizmet içi eğitimlere ihtiyaç duydukları belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
In thıs research, it is aimed to take and evaluate the opinions of music teachers about accompaniment of songs with maqam content in secondary school music textbooks. School songs with maqam content in music textbooks of the 5th, 6th, 7th and 8th grades of secondary school were examined in terms of maqam, cadence sounds and tempos, and they were classified by the grades. The quantitative dimension of this research, which is based on the mixed method, is formed by the scanning model, while its qualitative dimension is created by the explanatory desing in which the quamtitative data is collected and analysed, and then the qualitative data is gathered. Within the scope of the research, the first part of the questionnaire applied to music teachers consists of the questions about personal information, the second part of it has interview questions with 5 items, and the third part of it is composed of 34 questionnaire questions to determine the status of accompaniment of songs with maqam content The sample of the study consisted of 300 music teachers working in 55 provinces at 6 grades, which were formed by taking into account the data of SEGE-2017. A questionnaire was applied to music teachers working at secondary schools to obtain quantitative data about accompaniment of songs with maqam content, and a semi-structured interview form was applied to them for obtaining qualitative data about it. According to the results of the research, it was found that most of music teachers performed accompaniment in their lessons, and they generally recognized maqams in the accompaniment of the songs with maqam content, but they did not have enough knowledge on maqams such as suspended cadence, dominant and tonic. It was also determined that the rate of songs with maqam content is high in secondary-school music textbooks, and that music teachers need in-service training on accompaniment of songs with maqam content.