Kur'an-ı Kerim'in Nisa sûresinde ele alınan toplumsal sorunları çözme yöntemi üzerine uygulamalı bir çalışma
An applied study on the method of solving the social problems which are dealt with in The Surah of Nisa in The Holy Quran
- Tez No: 673537
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ MONEER GOMAA AHMED MOHAMED
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Din, Religion
- Anahtar Kelimeler: Kur'an, Toplumsal Sorunlar, Nisa Sûresi, Çözüm. 2021, 164 Sayfa, Quran, Social Problems, Surah of Nisa, Solution. 2021, 164 Pages
- Yıl: 2021
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kastamonu Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 172
Özet
Bu çalışmanın başlığı, Kur'an-I Kerim'in Nisa sûresinde ele alınan toplumsal sorunları çözme yöntemi üzerine uygulamalı bir çalışma olarak belirlenmiştir. Araştırmacı temhid bölümünde Nisâ suresinin fazileti, nüzül nedeni ve ele aldığı konulara yer verilmiştir. Birinci bölüm; Kur'an-ı Kerim'in, Nisa sûresinde ele alınan finansal haklar ve kadın sorunları ilgili sorunları çözme yöntemi başlığı altında ele alınmıştır. Bu başlık altında Miras konusu, Kur'an'ın kadına bakış açısı, kadının evlenmesine mani olunması, kadının mehir hakkı, yetimlerim ekonomik hakları, evlenilmesi yasak kadınlar (muharremat), cariye evliliği alt başlıklarına yer verilmiştir. İkinci bölüm; Kur'an-ı Kerim'in Nisa suresinde ele alınan aile ile ilgil sorunları çözme yöntemi başığı altında ele alınmıştır. Bu başlık altında; kavvame ve bununla ilgili konular, kadının nüşüzü, karı koca uyuşmazlıklarının düzeltilmesi konuları ele alınmıştır. Üçüncü bölüm, Kur'an-ı Kerim'in Nisa suresinde ele alınan toplumun güven ve birliğini etkileyen sorunları çözme yöntemi başlığı altında ele alınmıştır. Bu başlık altında insan öldürmeye verilen cezalar ve etkileri, nifak ve münafıkların özellikleri, yalan haber ve onun toplum üzerindeki tehlikesi, necva ve dini kuralları alt başlıklarına yer verilmiştir.
Özet (Çeviri)
Abstract: The title of this thesis has been determined as an applied study on the method of solving social problems dealt with in the Surah of Nisa in the Holy Quran. The researcher includes the virtue of Surah of Nisa, the reason for revelation of Surah and the subjects what has dealt with in the preface section. First part; It is discussed under the title of the Quran's method of solving women's issues and financial rights issues discussed in the Surah of Nisa. Under this title, the issue of legacy, the perspective of the Quran to women, preventing women from getting married, women's right to the dowry, orphans' economic rights, forbidden women's, bondwoman marriage are included. Second part; It is discussed under the title of the method of solving family-related problems what dealing with in the Surah of Nisa in Quran. Under this title guardianship and issues related to it, disobedience of husband and correction of spousal disagreements has been researched. The third part is discussed under the title of the method of solving the problems affecting the trust and unity of the society, which are dealt with in the Surah of Nisa in Quran. Under this heading, the punishments given to killing people and their effects, the characteristics of hypocrites and hypocrisy, fake news and its danger on society, whispering and its religious provisions are included.