İlkokullarda yönetici ve öğretmenler arasında yaşanan iletişim engelleri (Sultanbeyli ilçesi örneği)
The obstacles experienced in administrator-teacher relations in primary schools (Example of Sultanbeyli district)
- Tez No: 673565
- Danışmanlar: PROF. DR. SERVET BAYRAM
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Öğretmen, Yönetici, İletişim, Engel, Teacher, Administrator, Communication, Barrier
- Yıl: 2021
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Yeditepe Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Eğitim Yönetimi ve Denetimi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Eğitim Yönetimi ve Denetimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 100
Özet
Bu çalışmada ilkokullardaki yönetici-öğretmen ilişkilerinde yaşanan engeller incelenmiştir. Bu kapsamda yönetici-öğretmen ilişkilerinde yaşanan engellerde öğretmenlerin cinsiyet, yaş, kıdem, branş ve eğitim durumları değişkenine göre farklılıklar araştırılmıştır. Araştırmanın evreni, İstanbul ili Sultanbeyli ilçesi sınırları içindeki ilkokullardan oluşmaktadır. Araştırma evreninde Sultanbeyli ilçesinin seçilme nedeni Sultanbeyli'nin göç alan, sosyo ekonomik , kültürel ve eğitsel açıdan gelişmekte olan bir bölge olmasıdır. Aynı zamanda bu bölge öğretmen atama-yer değiştirme şartları açısından öğretmen sirkülâsyonu ve farklılık oranın yoğun olduğu bir bölgedir. Araştırma evreni bu bölgedeki resmi ilkokulda görev yapan yönetici, sınıf ve branş öğretmeninden oluşmaktadır. Bu evren içindeki tüm ilkokullara anket uygulanması planlanmış, ancak maliyetin yüksekliği ve zaman darlığı nedeniyle örneklem seçilmiştir. Örneklem ise, araştırma evrenini oluşturan İstanbul Sultanbeyli ilçesindeki resmi ilkokullarda görev yapan 500 öğretmenden oluşmaktadır. Araştırmada 420 adet anket değerlendirmeye alınmıştır. Araştırmada veri toplama aracı olarak iki bölümden oluşan bir anket kullanılmıştır. Birinci bölüm katılımcıların kişisel bilgilerini toplamaya yönelik sorular içeren bir ankettir. İkinci bölümde ise Erhan Ziya SANCAR'ın (2010) geliştirmiş olduğu“Okul Müdürü- Öğretmen İletişimindeki Engeller Ölçeği”kullanılmıştır. Araştırmada öncelikle değişkenlerin frekans ve yüzde değerleri, ölçeklerin alt boyutlarının aritmetik ortalama ve standart sapma değerleri bulunmuş, t- testi, varyans analizi, Kolmogorov-Smirnov analizi yapılmıştır. Yönetici-öğretmen iletişim engelleri ile ilgili öğretmenin cinsiyet değişkeninin anlamlı farklılık oluşturduğu tespit edilmiştir. Erkek öğretmen ve yöneticiler, kadın öğretmen ve yöneticilere göre sorunların daha çok olduğunu düşünmektedir. Yöneticilerin eğitim durumuna göre yapılan analizde anlamlı farklılık belirlenmiş olup lisans düzeyindeki yöneticilerin, lisansüstü eğitimi alan yöneticilere göre daha fazla sorun olduğunu düşündükleri görülmektedir. Öğretmen ve yöneticilerin iletişim becerileri ile ilgili almış oldukları kurs değişkeninin iletişime etkisine dair görüşlerde anlamlı farklılık bulunmuştur. Farklılık incelediğinde eğitim alan öğretmenlerin almayanlara göre daha fazla sorun olduğunu düşündükleri görülmüştür. Yönetici grubunda ise eğitim alan yöneticiler almayanlara göre daha az sorun olduğunu düşünmektedir. Yöneticilik ile ilgili eğitim alan, iletişim konusunda donanım sahibi yöneticilerin daha az sorun yaşadığı görülmüştür.
Özet (Çeviri)
In this study, the obstacles experienced in administrator-teacher relations in primary schools were examined. In this context, the differences in the obstacles experienced in administrator-teacher relations according to the variables of the teachers' gender, age,seniority, branch and educational status were investigated. The universe of the research consists of primary schools within the borders of Sultanbeyli district of Istanbul province. The reason why Sultanbeyli was chosen in the research universe is that Sultanbeyli is a developing region in terms of socio-economic, cultural and educational aspects. At the same time, this region is a region where teacher circulation and diversity are intense in terms of teacher assignment-relocation conditions. The universe of the research consists of the administrator, class and branch teachers working in the official primary school in this region. It was planned to apply a questionnaire to all primary schools in this universe, but the sample was chosen due to the high cost and time constraint. The sample, on the other hand, consists of 500 teachers working in official primary schools in the Sultanbeyli district of Istanbul, which constitutes the research universe. In the study, 420 questionnaires were evaluated. A questionnaire consisting of two parts was used as a data collection tool in the study. The first part is a questionnaire containing questions to collect the personal information of the participants. In the second part,“ The scale of barriers in school principal-teacher communication”developed by Erhan Ziya SANCAR (2010) was used. In the study, first of all, the frequency and percentage values of the variables, the arithmetic mean and standard deviation values of the sub-dimensions of the scales were found, t- test, variance analysis, Kolmogorov-Smirnov analysis were performed. Regarding the administrator-teacher communication barriers, it was determined that the gender variable of the teacher creates a significant difference. Male teachers and administrators think that problems are more common than female teachers and administrators. A significant difference was determined in the analysis made according to the education level of the administrators, and it is seen that the administrators at the undergraduate level think that there are more problems than the administrators who have graduate education. A significant difference was found in the opinions of teachers and administrators about the effect of the course variable they took on communication skills on communication. When the difference was examined, it was seen that the teachers who received training thought there were more problems than those who did not receive training. In the administrator group, the administrators who receive training think that there are fewer problems. It has been observed that administrators It has been observed that administrators who are trained in administration and are equipped with communication have fewer problems.