Çanakkale'deki KOBİ'lerin sanayi 4.0 sürecine hazırlanmasında Güney Marmara Kalkınma Ajansı'nın rolü
The role of The South Marmara Development Agency in the preparation of SMES in Çanakkale for the industry 4.0 process
  1. Tez No: 673662
  2. Yazar: ŞAHVER BANU ÇAĞLAK
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. BİROL AKGÜL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ekonomi, Economics
  6. Anahtar Kelimeler: Sanayi 4.0, KOBİ, Kalkınma Ajansları, GMKA, Keyword Industry 4.0, SME, Development Agencies, GMKA
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İktisat Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: İktisat Politikası Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 150
Özet
Sanayi 4.0 devrimi, bilgi ve iletişim teknolojilerinin hız kazandığı yeni bir sanayi dönemidir. Sanayi 4.0 sürecindeki gelişmeler arasında yapay zekâ başta olmak üzere yeni teknoloji sistemleri işletmelerin üretim yapısına hızla uyum sağlamalıdır. Günümüzde KOBİ'ler üretimde giderek önemli hale gelmiş olup, bu yeni süreçte KOBİ'lerin otomasyon sistemleri ve yeni teknolojiler ile birleşmesi, siber-fiziksel sistemlerin varlığını kabul etmeleri ve yöneticiler tarafından bu sürece gösterilen ilginin belirlenmesi önem taşımaktadır. KOBİ'lere bu çalışmaların gerçekleştirilmesinde destek veren en önemli kuruluşlardan biri, belli bir coğrafi bölge içinde bulunan özel ve kamu şirketleri, sivil toplum kuruluşları ile iş birliği içinde, o bölgenin ekonomik açıdan gelişmesini hedefleyen Bölgesel Kalkınma Ajanslarıdır. Söz konusu çalışmada, Kalkınma Ajanslarının Bölgesel ekonomiye ve KOBİ'lere Sanayi 4.0 sürecinde nasıl bir destek verdiği ve katkılar sağladığı GMKA Ajansı örneği üzerinden araştırılacaktır. Bu çalışmanın amacı Kalkınma ajanslarının sanayi 4.0 sürecini nasıl desteklediklerini bulmaktır. Çalışmanın önemi ise KOBİ'lerin 4.0 sürecine uyumu ile yerel bölgesel ve ulusal anlamda ekonomiye sağlayacakları katkıyı öne çıkarmaktır. Bu çalışmada, evren olarak Güney Marmara Kalkınma Ajansı ve Çanakkale ilindeki KOBİ'ler inceleme kapsamındadır. Yöntem olarak, ampirik çalışmanın yanı sıra, KOBİ'lerle saha çalışması ve mülakat yöntemi tercih edilmiştir. Sonuç olarak, elde edilen bulgular doğrultusunda, ulusal ekonominin ayakta durabilmesi ve küresel anlamda rekabet edebilmesi için Kobilerin ne kadar önemli olduğu yadsınamaz bir gerçektir. Aynı zamanda kalkınma ajanslarının KOBİ'lere verdiği destekler de bir o kadar önemlidir. Sanayi 4.0 sürecinde ülkemizin ve bölgemizin önemli yapı taşlarından Kobilerin bu dönüşüme ayak uydurmasının gerekli olduğu görülmüştür.
Özet (Çeviri)
Industry 4.0 revolution is a new industrial period in which information and communication technologies gain momentum. Among the developments in the Industry 4.0 process, new technology systems, especially artificial intelligence, should quickly adapt to the production structure of enterprises. Today, SMEs (Small and Medium-sized Enterprise) have become increasingly important in production, and in this new process, it is important for SMEs to unite with automation systems and new technologies, to accept the existence of cyber-physical systems and to determine the interest shown by managers in this process. One of the most important organizations that support SMEs in the realization of these studies is the Regional Development Agencies, which aim the economic development of that region in cooperation with private and public companies and non-governmental organizations located in a certain geographical region. In the study in question, it will be investigated how the Development Agencies support and contribute to the regional economy and SMEs in the Industry 4.0 process, through the GMKA Agency example. The purpose of this study is to find out how Development agencies support the industry 4.0 process. The importance of the study will be its emphasis on the contribution of SMEs to the economy in the local, regional and national sense with their compliance with the 4.0 process. In this study, as the universe, the South Marmara Development Agency and SMEs in Çanakkale are within the scope of the study. As a method, besides the literature review, fieldwork and interview method with SMEs was preferred. As a result, in line with the findings, it is an undeniable fact that SMEs are important for the national economy to survive and compete globally. At the same time, the support provided by development agencies to SMEs is equally important. In the process of Industry 4.0, it has been observed that SMEs, one of the important building blocks of our country and our region, need to keep up with this transformation.