Ameliyathane ve yoğun bakım çalışanlarında radyasyon güvenliği eğitiminin iş sağlığı ve güvenliği açısından önemi
The importance of radiation safety training for occupational health and safety in operating room and intensive care employees
  1. Tez No: 673697
  2. Yazar: MEHMET REŞİT İDOĞ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. TURGUT ANUK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hemşirelik, Radyoloji ve Nükleer Tıp, Nursing, Radiology and Nuclear Medicine
  6. Anahtar Kelimeler: Radyasyon güvenliği, Floroskopi, iş sağlığı ve güvenliği, çalışan sağlığı, koruyucu ekipman, Radiation safety, Fluoroscopy, occupational health and safety, employee health, protective equipment
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kafkas Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İş Sağlığı ve Güvenliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 95
Özet
Günümüz teknolojilerinin kısa zaman aralığında göstermiş oldukları gelişimlerle insanlığa bir çok alanda kolaylıklar sağlamıştır fakat gelişen teknolojinin insanlığa yararlarının olduğu gibi zararlarının da olduğu unutulmamalıdır. Günümüz teknolojilerinin insanlığa yararı için en çok kullandığı ve en çokta bu alanda gelişime ihtiyaç duyulduğu yer hastanelerdir. Hastanelerde ise ileri teknolojinin kullanıldığı birimler ameliyathane ve yoğun bakım birimleridir. Bu yüzden bu birimlerde çalışanların meslek hastalıklarına yakalanma oranları daha yüksektir. İş sağlığı ve güvenliği yönünden bu birimlerde kullanılan teknolojilerden biri olan Floroskopi cihazının yaydığı iyonize edici radyasyona karşı bu birimlerde çalışanların gerekli koruyucu ekipman kullanımı, cihazın aktif kullanıldığı zamanlarda mümkün olduğunca uzak durulması veya kurşun ile sırlanmış paravan arkasında durması gerektiği gibi bilgilerin birimler tarafından çalışanların sağlığı için uygun bir eğitim planlamasıyla aktarmalıdır.
Özet (Çeviri)
With the developments of today's technologies in a short period of time, it has provided humanity in many areas, but it should not be forgotten that developing technology has both benefits and harms to humanity. Hospitals are the places where today's technologies are used most for the benefit of humanity and where development is needed most in this field. In hospitals, the units where advanced technology is used are operating rooms and intensive care units. Therefore, those working in these units have higher rates of occupational diseases. In terms of occupational health and safety, the employees in these units should use the necessary protective equipment against the ionizing radiation emitted by the fluoroscopy device, which is one of the technologies used in these units, should stay away as much as possible when the device is actively used or stand behind a leadglazed screen. it should be transferred in a training plan.