Bireyselleştirilmiş gelişimsel bakım bilgi ve tutum ölçeğinin geliştirilmesi
Development of individualized developmental care knowledge and attitude scale
  1. Tez No: 673696
  2. Yazar: KAMİLE AKÇA
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ FATMA KURUDİREK
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Hemşirelik, Nursing
  6. Anahtar Kelimeler: Bireyselleştirilmiş gelişimsel bakım, doğrulayıcı faktör analizi, hemşire, preterm, yenidoğan, Confirmatory factor analysis, individualized developmental care, newborn, nurse, preterm
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Atatürk Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Hemşireliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 106
Özet
Bireyselleştirilmiş Gelişimsel Bakım Bilgi ve Tutum Ölçeğinin Geliştirilmesi Amaç: Preterm yenidoğanlara bakım veren hemşireler için bireyselleştirilmiş gelişimsel bakım bilgi ve tutum ölçeğini geliştirip, geçerlik-güvenirlik çalışmasını yapmaktır. Materyal ve Metot: Araştırma metodolojik tipte gerçekleştirilmiştir. Araştırma, Atatürk Üniversitesi Sağlık Araştırma ve Uygulama Merkezinde, Gaziantep İl Sağlık Müdürlüğüne bağlı iki hastanede, Şanlıurfa İl Sağlık Müdürlüğü'ne bağlı bir hastanede Ekim 2019- Haziran 2021 tarihleri arasında yapılmıştır. Araştırmanın evrenini Temmuz-Aralık 2020 tarihleri arasında, belirtilen hastanelerin yenidoğan yoğun bakım ünitelerinde çalışan hemşireler oluşturmuştur. Araştırmada, örnekleme yöntemine gidilmeden evrenin tamamı ile çalışılmıştır. Veriler,“Tanıtıcı Bilgi Formu”ve“Bireyselleştirilmiş Gelişimsel Bakım Bilgi ve Tutum Ölçeği”kullanılarak toplanmıştır. Verilerin analizinde sayılar, yüzdelikler, en az ve en çok değerler ile ortalama, standart sapma, Cronbach α güvenirlik katsayısı ve faktör analizi yöntemleri kullanılmıştır. Veriler SPSS for Windows 22 paket programı ve LISREL 8.80 paket programı ile analiz edilmiştir. Bulgular: Araştırmada, ölçeğin tüm maddelerin toplam kapsam geçerlik indeksi 0.930 olarak tespit edilmiştir. Ölçeğin, KMO değeri 0.906, Bartlett testi x2=4691.061, p=0.000'dır. Doğrulayıcı faktör analizi için uyum iyiliği indeks değerleri x2/SD=4.35, GFI=0.97, AGFI=0.97, CFI=0.97, RMSEA=0.057 ve SRMR=0.062 olarak saptanmıştır. İlgili uyum indeks değerlerinin tümü istenilen aralıktadır. Katılımcılar ölçekten ortalama 113.24±14.14 puan almışlardır ve alınan puanlar 76-136 arasında değişmektedir. Araştırma sonucunda geliştirilen Bireyselleştirilmiş Gelişimsel Bakım Bilgi ve Tutum Ölçeği, 34 madde ve“hemşirelik bakımı”,“aile merkezli bakım”,“iyileştirici çevrenin oluşturulması”ve“bireyselleştirilmiş gelişimsel bakım uygulamaları”olmak üzere 4 alt boyuttan oluşmuştur. Ölçeğin toplam Cronbach's Alpha katsayısının 0.937, alt boyutların 0.830- 0.897 arasında değiştiği saptanmıştır. Sonuç:“Bireyselleştirilmiş Gelişimsel Bakım Bilgi ve Tutum Ölçeği”nin preterm yenidoğanlara bakım veren hemşirelerin bireyselleştirilmiş gelişimsel bakım düzeylerini belirleyen geçerli ve güvenilir bir ölçme aracı olduğu saptanmıştır.
Özet (Çeviri)
Aim: The aim is to develop an individualized developmental care knowledge and attitude scale for nurses caring for preterm newborns and to conduct a validity-reliability study. Material and Method: The study had a methodological type. The study was carried out at Atatürk University Health Research and Application Centre, two hospitals affiliated to Gaziantep Provincial Health Directorate and a hospital affiliated to Şanlıurfa Provincial Health Directorate between October 2019 and June 2021. The population of the study consisted of nurses working in neonatal intensive care units of the aforementioned hospitals between July and December 2020. No sampling method was used and the whole population was studied. The data were collected by using“Descriptive Information Form”and“Individualized Developmental Care Knowledge and Attitude Scale”. Numbers, percentages, minimum and maximum values and mean, standard deviation, Cronbach α reliability coefficient and factor analysis methods were used in data analysis. The data were analyzed with SPSS for Windows 22 package program and LISREL 8.80 package program. Results: In the study, total content validity index of all items was found as 0.930. KMO value of the scale is 0.906, while Bartlett test is x2=4691.061, and p=0.000. For confirmatory factor analysis, goodness of fit index values were found as x2/SD=4.35, GFI=0.97, AGFI=0.97, CFI=0.97, RMSEA=0.057 and SRMR=0.062. All of the relevant fit index values are within the desired range. It was found that the participants had a mean score of 113.24±14.14 from the scale and their scores were between 76 and 136. Individualized Developmental Care Knowledge and Attitude Scale developed as a result of the study had 34 items and consisted of 4 subscales as“nursing care”,“family-centred care”,“creating a healing environment”and“individualized developmental care practices”. It was found that Cronbach's Alpha coefficient of the overall scale was 0.937, while Cronbach's Alpha coefficient of the subscales varied between 0.830 and 0.897. Conclusion: It was found that“Individualized Developmental Care Knowledge and Attitude Scale”is a valid and reliable measurement tool determining the individualized developmental care levels of nurses providing care to preterm newborns.