İzmir merkez ilçelerindeki aile hekimlerinin besin-ilaç etkileşimi konusunda bilgi ve farkındalıklarının belirlenmesi
Determining the knowledge and awareness of family doctors in central districts of İzmir about nutrition-drug interaction
  1. Tez No: 673704
  2. Yazar: MERT GÜR
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MEHTAP KARTAL
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Aile Hekimliği, Family Medicine
  6. Anahtar Kelimeler: Besin-ilaç etkileşimi, birinci basamak, bilgi düzeyi, Nutrition-drug interaction, primary care, knowledge level
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Aile Hekimliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 87
Özet
Amaç Bu çalışmada, birinci basamak hekimlerinin reçete ettikleri ilaçları kapsayan besin ilaç etkileşimi (BİE) konusundaki bilgi ve farkındalıklarının değerlendirilmesi amaçlanmıştır. Yöntem Kesitsel tanımlayıcı tipte olan çalışmanın evreni 2018 yılında İzmir merkez ilçelerindeki Aile Sağlığı Merkezlerinde çalışan aile hekimleri olup 862 hekimden oluşmaktadır. Örneklem büyüklüğü 272 olarak hesaplanmıştır. Anket formu; hekimlerin demografik bilgilerini, hekimlerin BİE konusundaki yaklaşımları, hekimlere göre hastaların BİE konusundaki yaklaşımları, BİE hakkındaki bilgi düzeylerini araştıran kısımlardan oluşmaktadır. Araştırmanın verileri SPSS 24 programı kullanılarak değerlendirilmiştir. Verilerin istatistiksel değerlendirilmesinde p0,05). BİE etkileşimi ile karşılaştığını belirten hekimlerin toplam bilgi puanı ortalamaları 11,4±2,38 karşılaşmadığını belirten hekimlerinkinden 10,7±2,68 daha yüksekti (p=0,038). Sonuç Çalışmamızda hekimler bazı sorulara yüksek oranda doğru yanıt verseler de doğru yanıt oranının genel olarak düşük olması bilgi açığını göstermektedir. Hekimlere yönelik kısa ürün bilgilerinin literatür ışığında güncellenerek aile hekimliği bilgi sistemlerine eklenmesi önerilebilir. Bu şekilde en güncel bilgiye hızlıca ulaşan aile hekiminin BİE konusunda hem kendi hem de hastalarının farkındalığının artarak, hasta izlemlerinde hasta yararına en uygun değerlendirme yapılabilecektir. Bu değerlendirmelerle konuya ilişkin literatüre de katkı sağlanabilecektir.
Özet (Çeviri)
Aim In this study, it is aimed to evaluate the knowledge and awareness of the primary care physicians about nutrition-drug interaction (NDI) with commonly prescribed medicines in family practice. Method The population of the study, which is a cross-sectional analytical type, is family physicians working in Family Health Centers in central districts of İzmir in 2018 and consists of 862 physicians. The sample size was calculated as 272. Survey form consists of sections that investigate the demographic information of physicians, their approach to NDI, their perceptions about their patients, and their knowledge level about NDI. SPSS 24 program used for statistical analysis, p 0.05). The mean total knowledge score of the physicians who stated that they encountered the NDI interaction (11.4±2.38) was higher than those of the physicians who stated that they did not (10.7±2.68) (p=0.038). Conclusion In our study, although physicians gave a high rate of correct answers to some questions, it was observed that the rate of correct answers was generally low and there was an information gap. It may be suggested to update the drug information for physicians in the light of the literature and to integrate them into electronic medical record software. In this way, the family physicians who have access to the most up-to-date information in the fastest way can increase awareness of both themselves and their patients, and contribute to the literature on the subject and to make the most appropriate evaluation for the benefit of the patient in patient follow-up.