Psikofarmakolojik ilaçların sperm parametreleri, DNA'sı ve kromatin yapısına etkisinin araştırılması
Investigation of the effect of psychopharmacological drugs on sperm parameters, DNA and chromatin structure
  1. Tez No: 673703
  2. Yazar: UĞURCAN ALTIOK
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ SEDA KARABULUT
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Histoloji ve Embriyoloji, Histology and Embryology
  6. Anahtar Kelimeler: İnfertilite, Psikofarmakolojik ilaç, DNA fragmantasyonu, sperm parametreleri, PKA proteini, Infertility, Psychopharmacological medication, DNA fragmentation, sperm parameters, PKA protein
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Medipol Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Histoloji ve Embriyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 97
Özet
İnfertilite, WHO tanımına göre çiftlerin 1 sene boyunca korumasız cinsel ilişkiye girmesine rağmen gebeliğin olmaması durumu olarak tanımlanmaktadır. Korunmayan çiftlerin %85'inde bir yıl içerisinde gebelik oluşurken çiftlerin %15'lik bir bölümü ise infertilite sorunuyla karşılaşmaktadır. Erkek nedenli infertilite oranı yaklaşık %40 olarak görülmektedir. Semen kalitesindeki problemler (genetik nedenler, çevresel kimyasallar, cep telefonları, sigara vb.) erkek fertilitesini olumsuz yönde etkilemektedir. Ruhsal bozukluklar toplumda yaygın olarak karşılaşılan bir halk sağlığı sorunudur. Yapılan çalışmalarda birinci basamak sağlık kuruluşlarına (BBSK) başvuranlarda ve genel toplumda ruhsal bozuklukların yaygınlığının %11 ile %50 arasında değişmektedir. Psikiyatrik rahatsızlıklar sonucu psikofarmakolojik ilaç kullanımının erkek üreme sistemi ve sperm kalitesine etkileri ise tam olarak bilinmemektedir. Bu tez çalışmasında psikofarmakolojik ilaç kullanan hastaların; sperm parametreleri, DNA fragmantasyonu, kromatin yapısı ve hücresel cevapların oluşmasında önemli bir sinyal olan PKA proteininin ekspresyonundaki değişimlerin incelenmesi amaçlanmıştır.
Özet (Çeviri)
Infertility is defined as the absence of pregnancy despite couples having unprotected sexual intercourse for 1 year according to the WHO definition. While pregnancy occurs in 85% of unprotected couples within a year, 15% of couples experience infertility problems. Male-induced infertility rate is approximately 40%. Decreases in problems in semen quality (genetic reasons, environmental chemicals, mobile phones, smoking etc.) negatively affect male fertility. Mental disorders are a common public health problem in the society. Studies have shown that the prevalence of mental disorders in primary health care institutions (PHCs) and the general population varies between 11% and 50%. The effects of psychopharmacological medication use on male reproductive system and sperm quality as a result of psychiatric disorders are not fully known. In this thesis study, it was aimed to examine the changes in the expression of PKA protein, which is an important signal in sperm parameters, DNA fragmentation, chromatin structure and cellular responses, in patients using psychopharmacological drugs.