Yapı analizi ve tasarımında yapay sinir ağları
Neural networks in structural analysis and design
- Tez No: 67372
- Danışmanlar: DOÇ. DR. YAŞAR KALTAKCI
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İnşaat Mühendisliği, Civil Engineering
- Anahtar Kelimeler: Sinir ağlan, sinirsel hesaplama, yapay zeka, uzman sistemler, yapı analizi, paralel işleme, hasar tahmini, yüksek kirişler, hafif beton, Neural networks, neural computing, artificial intelligence, expert systems, structural analysis, parallel processing, damage assessment, deep beams, lightweight concrete
- Yıl: 1997
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Selçuk Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İnşaat Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 135
Özet
Bu çalışmada, temeli yapay zekaya dayanan ve yeni bir hesaplama modeli olan Yapay Sinir Ağlan (YS A) ile bunun yapı analizi ve tasarımındaki uygulamaları incelenmiştir. YSA nın tanımı ve karakteristikleri özetlendikten sonra uzman sistemler ile karşılaştırılmıştır. YSA uygulamaları geliştirme safhaları ele alınmış ve yapı mekaniğindeki uygulama sahaları ortaya konulmuştur. Hasar tesbiti işlemlerinde, yapısal optimizasyon problemlerinde, malzeme davranışının modellenmesinde, yapıların aktif kontrolünde YSA kullanımının yeri ve önemi anlatılmıştır. Örnek olarak, yüksek kirişlerde kesme mukavemetinin belirlenmesi ve Karapınar volkanik agregasından imal edilen, hafif beton hazır döşeme plaklarının taşıma gücünün tesbiti problemlerinin YSA ile tasarımı ve çözümü yapılmıştır. Değişik YSA modelleri için sayısal çözüm sonuçlan çizelgeler ve grafikler halinde verilmiş ve metodun etkinliği tartışılmıştır. Ayrıca; çok katmanlı, ileri yayılımlı YSA nın bilgisayar modellemesini yapan bir bilgisayar programı Turbo Pascal programlama dili kullanılarak geliştirilmiştir.
Özet (Çeviri)
Neural Networks (NN), a new method of computing which based on artificial intelligence and its applications in structural analysis and design has been investigated. *o" After summarising description of NN and its characteristics, it is compared with expert systems. Developing phases of NN applications are discussed and structural mechanics applications of NN are explained. Importance of NN applications in damage assessment process, structural optimisation problems, modelling of material behaviour and active control of structures is described. The problems of obtaining shear strength of deep beams and determination of the ultimate strength of lightweight precast slabs manufactured using Karapınar volcanic aggregates are designed and solved using NN as example applications. Numerical results for various NN models are given in tables and graphs and the efficiency of the method is discussed. Moreover, a computer program for computer simulation of Multilayer, Feed-forward NN is developed in Turbo Pascal programming language.