Techno-politics in Asia: Hi-tech competition between China and India
Asya'da tekno-politika: Çin ve Hindistan arasındaki ileri teknoloji rekabeti
- Tez No: 673734
- Danışmanlar: PROF. DR. MURAT ÇEMREK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Uluslararası İlişkiler, International Relations
- Anahtar Kelimeler: Çin, Hindistan, tekno-politika, ileri teknoloji, China, high technology, India, techno-politics
- Yıl: 2021
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Necmettin Erbakan Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Uluslararası İlişkiler Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Güney Asya Çalışmaları ve Uluslararası İlişkiler Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 131
Özet
Yüksek teknoloji çağımızda insanları birbirine bağlayan ve yaşamın merkezinde küresel bir kavram haline geldi. Tekno-politika ise politikanın ve teknolojinin siyasete ve haliyle insana bakan yönünü incelemektedir. Asya dünya nüfusunun büyük bir kısmını barındıran ve yüksek teknolojinin siyasette belirleyici olduğu bir kıtadır. Dünyanın en kalabalık iki ülkesi Çin ve Hindistan teknoloji ve tekno-politika konusunda da önemli devletlerdir. Bu iki devletin bölgesel teknoloji odaklı hegemonik rekabetleri küresel siyaseti de şekillendirmektedir. Bu çalışma Çin ve Hindistan'ın havacılık, uzay, siber uzay, mekatronik: robotik, biyoteknoloji ve nükleer teknoloji alanlarındaki politikaları ve küresel rekabetteki durumlarını incelemektedir. Çin ve Hindistan tekno-politik rekabeti sadece iki ülke arasındaki ilişkileri değil bölgesel ve küresel dengeleri de yeniden şekillendirmektedir.
Özet (Çeviri)
High technology has become a global concept that connects people in our age and is at the center of life. Techno-politics, on the other hand, examines the side of politics and technology that looks at politics and human beings. Asia is a continent that hosts a large part of the world population and where high technology is a determinant in politics. China and India, the two most populous countries in the world, are also important states in terms of technology and techno-politics. Regional technology-oriented hegemonic rivalries of these two states also shape global politics. This study examines the policies of China and India in aviation, space, cyber space, mechatronics: robotics, biotechnology and nuclear technology and their status in global competition. The techno-political rivalry of China and India reshapes not only the relations between the two countries but also the regional and global balances.