Erkek ve kadınlarda kollodiafizer açının değerlendirilmesi
Evaluation of the collodiafiser angle in men and women
  1. Tez No: 673777
  2. Yazar: AHMED ALI MUHSIN AL-SHAIKHLI
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ MUHAMMED KAMİL TURAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Anatomi, Anatomy
  6. Anahtar Kelimeler: Collodiaphyseal angle, Computed Tomography, Os femoris
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Karabük Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Anatomi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 64
Özet
Kollodiafizer açının cinsiyete ve yaşa göre belirlenmesi bu bölgede çalışan uzman hekime, anatomistlere ve de adli antropologlara yol gösterici niteliktedir. Bu çalışmanın amacı; kollodiafizer açının cinsiyete ve yaşa göre değişimini belirlemektir. Bu çalışma çeşitli sağlık problemleri ile Karabük Üniversitesi Eğitim ve Araştırma Hastanesine başvuru yapan 25-65 yaş aralığıdaki 156 kadın, 199 erkeğe ait alt ekstremite Bilgisayarlı Tomografi görüntüleri üzerinden gerçekleştirilmiştir. Elde edilen görüntüler Digital Imaging and Communications in Medicine (DICOM) formatında Radiant programına aktarıldı. Aktarılan görüntüler 3D Curved Multiplanar Reconstruction (MPR) kullanılarak axial, sagittal ve coronal düzlemde görüntüler elde edildi. Görüntülerin promontorium noktası baz alınarak ortogonal düzleme getirme işlemi uygulandı. Daha sonra her iki taraftaki caput femoris ile collum femoris arası uzunluk, collum femoris ile corpus femoris arasındaki uzunluk ve kollodiafizer açıya bakıldı. Bu parametreler excel ortamında kaydedildi. Çalışmamızın sonucunda cinsiyete göre sağ kollodiafizer açı erkeklerde 119,928°, kadınlarda 128,238° (p=0,000), sol kollodiafizer açı erkeklerde 120,825°, kadınlarda 128,599° (p=0,000), sağ caput femoris ile collum femoris arası uzunluk erkeklerde 6,393 cm, kadınlarda 5,804 cm (p=0,000), sağ collum femoris ile corpus femoris arası uzunluk erkeklerde 36,804 cm, kadınlarda 36,136 cm (p=0,000), sol caput femoris ile collum femoris arası uzunluk erkeklerde 6,469 cm, kadınlarda 5,782 cm (p=0,000), sol collum femoris ile corpus femoris arası uzunluk erkeklerde 36,804 cm, kadınlarda 36,136 (p=0,000) olarak bulundu. Ayrıca çalışmamızdaki bireyler dört ayrı yaş grubuna bölündü. Bu gruplara ait tanımlayıcı istatistiklere ve anlamlılık değerlerine yer verildi. Cinsiyetlere göre farklı yaş gruplarındaki elde edilen bu farklılığın doğum fizyolojisi ve hormonal etki kaynaklı olduğunu düşünmekteyiz.
Özet (Çeviri)
According to the gender and age of the collodiaphyseal aspect, these working specialists and forensic anthropologists are guided. This construction purpose; to determine the variation of the collodiaphyseal angle and age, and to try to predict gender and age. This study was carried out on lower extremity computed tomography images of 156 women and 199 men between the ages of 25-65 who applied to Karabük University Training and Research Hospital with various health problems. These images were transferred to the Radiant program in Digital Imaging and Communications in Medicine (DICOM) format. These transferred images were obtained by using 3D Curved Multiplanar Reconstruction (MPR) in axial, sagittal and coronal planes. The process of bringing these images to the orthogonal plane was applied based on the promontory point. Then, the length between the caput femoris and the collum femoris on both sides, the length between the collum femoris and the corpus femoris and the collodiaphyseal angle were examined. These parameters were recorded in Excel environment. As a result of our study, the right collodiaphyseal angle by gender was 119,928° in men, 128,238° in women (p = 0,000), left collodiaphyseal angle was 120,825° in men, 128,599° in women (p = 0.000), the length between right caput femoris and collum femoris was 6,393 cm in men and 5,804 cm in women (p = 0,000). The length between right collum femoris and corpus femoris is 36,804 cm in males, 36,136 cm in females (p = 0,000), the length between left caput femoris and collum femoris is 6,469 cm in males, 5,782 cm in females (p = 0,000), the length between left collum femoris and corpus femoris in males is 36,804 cm, 36,136 cm (p = 0,000) in women. In addition, the individuals in our study were divided into four different age groups and descriptive statistics and significance values ​​of these groups were included. We consider the birth physiology and hormonal domain of this difference obtained in different age groups according to the sexes.