Hemodiyaliz hastalarında düşme riski ve etkileyen etmenler
Fall risk and affecting factors in hemodialysis patients
- Tez No: 673862
- Danışmanlar: PROF. DR. ERKAN MELİH ŞAHİN
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Aile Hekimliği, Family Medicine
- Anahtar Kelimeler: Hemodiyaliz, düşme riski ölçeği, Hemodialysis, fall risk scale
- Yıl: 2021
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Aile Hekimliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 82
Özet
Amaç:Çanakkale şehir merkezinde hemodiyaliz programındaki hastalardaki düşme riski ve düşmeye neden olabilecek etkenleri saptamak amaçlanmıştır.Yöntem:Çalışmamıza 1 Temmuz 2020 ve 31 Ağustos 2020 tarihlerinde Çanakkale şehir merkezindeki hemodiyaliz merkezlerinde tedavi gören ve çalışmaya alınma ölçütlerine uyan 133 hasta katıldı.Hastalara araştırmacılar tarafından hazırlanan Sosyodemografik Veri,Hemodiyaliz Geçmişi ve Düşme Anketi Formu,Hendrich II Düşme Riski Ölçeği yapıldı.Antropometrik ölçümleri ile diyaliz öncesi ve sonrası kan basınçları kaydedildi. Son üç aydaki kan tetkikleri sonuçlarına ulaşıldı.Bulgular:Hastaların %22,6'sı yakın zamanda düşmüştü.Hemodiyaliz öncesi Hendrich II Düşme Riski Ölçeği ortalama puanı 2,1±1,5,sonrası 2,3±1,6 idi.Hendrich II Düşme Riski Ölçeği ortalaması alkolü düzenli kullananlarda 3,5±2,1 iken hiç kullanmayanlarda 1,9±1,4 idi.Düşenlerin Hendrich II Düşme Riski Ölçeği ortalaması 2,6±1,6,düşmeyenlerin ise 1,9±1,4 idi. Sonuç: Araştırmamızda kullandığımız Hendrich II Düşme Riski Ölçeği'ne göre daha önceki düşme,alkol kullanımı,hemodiyaliz seansının kendisi düşme riskini arttırmaktadır.CRP arttıkça düşme riski puanı artmaktadır.Düşme riskini ölçeklerle belirlemek mümkündür.
Özet (Çeviri)
Objective:It was aimed to determine risk of falling,factors that may cause falls in patients on hemodialysis program in Çanakkale city center.Method:133 patients who had hemodialysis in Çanakkale between 1 July 2020 and 31 August 2020 participated in our study.Sociodemographic Data,Hemodialysis History and Hendrich II Fall Risk Model were applied.Blood pressure values before and after hemodialysis and blood test results in last three months were recorded.Results:%22,6 of patients had recently experienced fall.Average of Hendrich II Fall Risk Model before and after hemodialysis was 2,1±1,5 and 2,3±1,6 respectively.Average Hendrich II Fall Risk Model was 3,5±2,1 in patients who consume alcohol regularly and 1,9±1,4 in those who never used.Average of Hendrich II Fall Risk Model for those who fell was 2,6±1,6 while those who didin't fall were 1,9±1,4.Conclusion:According to Hendrich II Fall risk model used in our study history off previous falls,alcohol use and hemodialysis session itself increase risk of falling.When CRP is increased, score is also increased.It is possible to determine risk of falling with scales.