ABD hegemonyasını dış müdahalecilik üzerinden incelemek; Kolombiya, farc, narko terör
Examining US hegemony through foreign intervention; Colombia, farc, narco terror
- Tez No: 673901
- Danışmanlar: DOÇ. DR. YİĞİT ANIL GÜZELİPEK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Uluslararası İlişkiler, International Relations
- Anahtar Kelimeler: Hegemonya, ABD Müdahaleciliği, Narko Terör, FARC, Hegemony, US İnterventıonism, Narco-Terrorism, FARC
- Yıl: 2021
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 105
Özet
Bu tez çalışmasında ilk olarak realizm teorisi üzerinden hegemonya kavramı açıklanmış ve ABD hegemonyasının dönemsel bazda nasıl yükseliş ve düşüşler yaşadığı incelenmiştir. Daha sonra tezin ikinci kısmında terör ve terörizm olgusu teorik olarak açıklanmış ve konunun asıl önemli kısmı olan narko terörizm kavramı detaylandırılmıştır. Son olarak üçüncü ve son bölümde ise bir Latin Amerika ülkesi olan Kolombiya'da terörün ve terör örgütlerinin ortaya çıkışı, özelde FARC (Kolombiya Devrimci Silahlı Ordusu) terör örgütünün ortaya çıkışı, gelişim ve barış süreci detaylı olarak ele alınmıştır. Aynı zamanda çalışmada, tezin asıl yazılma ve ortaya çıkma amacı olan Amerikan müdahaleciliği ve Kolombiya'ya olan etkileri incelenmiştir.
Özet (Çeviri)
In the thesis, first of all, the concept of hegemony has been explained through the theory of realism and how the US hegemony has experinced the rise and fall from time to time is examined. Later in the second part of the thesisi, the phenomenon of terrorism and terrorism is explained thearetically and the concept of narco-terrorism. Which is the main part of the subject, is detailed. Finally in the third and last part, the emergence of terrorism and terrorist organizations in Colombia a Latin America country the emergence of the terrorist prganization FARC (Colombian Revolutionary Armed Army) development and peace process are discussed in detail. At the same time, American interventionism and its effects on Colombia, which was the main purpose of the thesis, were examined.