ABD dış politikası: Ekonomik yaptırımlar ve sonuçları
US foreign policy: Economic sanctions and its consequences
- Tez No: 744135
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ÖMER KURTBAĞ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Uluslararası İlişkiler, International Relations
- Anahtar Kelimeler: Ekonomik Yaptırımlar, Gramscici Hegemonya, ABD, Hegemonik Düşüş, Economic Sanctions, Gramscian Hegemony, USA, Hegemonic Decline
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Erciyes Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Uluslararası İlişkiler Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 99
Özet
Bir dış politika aracı olarak ekonomik yaptırımlar, ülkelerin kendi menfaatlerini korumak adına kullandığı önemli bir araçtır. Devletlerin kuruluşlarında öncelik aldığı BM, IMF vb. gibi birçok uluslararası kuruluş ve organizasyonlar da bu devletlerin konumlarını muhafaza edebilmeleri için kullandığı yapısal materyallerdendir. Özellikle soğuk savaş sonrasında, hâkim güç konumuna yükselen ABD, bu mutlak konumunu korumak ve hegemonyasını sürdürmek için ülkelere, kurumlara, şirketlere ve kişilere karşı tek taraflı yaptırımlara en çok başvuran ülkedir. Fakat bu yaptırımların hedefe ulaşmada ne kadar başarılı olduğu bir tartışma konusudur. ABD'nin dost/düşman ayrımı yapmadan uyguladığı yaptırımların başarısız sonuçları, Gramsicici hegemonya kavramına yani rıza+zora dayalı hegemon konumuna olumsuz yönde etki etmiştir. Özellikle Barack Obama ve Donald Trump dönemlerinde uygulanan ekonomik yaptırımlar, belli başlı ülkelerde caydırıcı olmamıştır ve aksine dünya üzerinde ABD hegemonyasına ve ABD'nin hegemonik kurumlarına karşı hegemonik oluşumlara sebep olmuştur. Özellikle İran, Çin, Venezuela ve Küba gibi ülkelerde olmak üzere pek çok ülkede ABD'nin yaptırımlarla elde etmek istediği dış politika hedefleri ters tepmiştir. Sadece hedef ülkeler değil yaptırımlardan etkilenen diğer ülkeler de ABD hegemonyasına karşı politikalar izlemişlerdir. Ekonomik yaptırımları aşmak isteyen ülkeler ABD hegemonyasını olumsuz yönde etkileyecek politikalar izlemiştir.
Özet (Çeviri)
Economic sanctions as a foreign policy tool are an important tool that countries use to protect their interests. Many international organizations and organizations, such as the UN, IMF, etc., which states take priority in their organizations, are also structural materials that these states use to maintain their positions. Especially after the Cold War, the United States, which rose to the position of dominant power, is the country that applies the most to unilateral sanctions against countries, institutions, companies and individuals in order to maintain this absolute position and maintain its hegemony. However, how successful these sanctions are in achieving the goal is a matter of debate. The unsuccessful consequences of the sanctions imposed by the United States without discriminating between friends and enemies have negatively affected the concept of Gramsicici hegemony, i.e. the position of hegemony based on consent+domination. Economic sanctions, especially under Barack Obama and Donald Trump, have not been a deterrent in certain countries and, on the contrary, have led to hegemonic formations against US hegemony and us hegemonic institutions around the world. In many countries, especially in countries such as Iran, China, Venezuela and Cuba, the foreign policy objectives that the United States wants to achieve through sanctions have backfired. Not only the target countries, but also other countries affected by the sanctions have followed policies against US hegemony. Countries that want to overcome economic sanctions have pursued policies that will negatively affect U.S. hegemony.