Toplumsal tarih nasıl öznelleşir?: 6-7 eylül olayları'nın kuşaklararası aktarımı
How does social history become subjective? transgenerational transmission of 6-7 september incidents
  1. Tez No: 673938
  2. Yazar: ASLI YÜKÇÜ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. HALE CİHAN BOLAK BORATAV
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Psikoloji, Psychology
  6. Anahtar Kelimeler: Travmanın kuşaklararası aktarımı, toplumsal travma, 6-7 Eylül 1955 Olayları, politik şiddet, Rum kadınlar, Transgenerational transmission of trauma, social trauma, incidents of September 6-7 1955, political violence, Rum women
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Bilgi Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Programlar Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Ruhsal Travma Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Travma ve Afet Çalışmaları Uygulamalı Ruh Sağlığı Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 146
Özet
Travmanın kuşaklararası aktarımı literatürde git gide daha fazla araştırılan bir konu olmakla birlikte Rum cemaatinin deneyimini odak alarak yapılan çalışmalar oldukça sınırlıdır. Bu çalışmada İstanbul'da yaşayan üç kuşaktan Rum kadının deneyimlerinden yola çıkarak, 6-7 Eylül 1955'te yaşanmış olan travmanın kuşaklararası etkileri araştırılmıştır. Bu doğrultuda üç kuşaktan 12 kadınla görüşülmüş; elde edilen niteliksel verinin tematik analizi sonucunda 4 ana tema ve bunlara bağlı alt temalar ortaya çıkmıştır: 6-7 Eylül'den miras kalan duygular, başa çıkma yöntemleri, iletim mekanizmaları, Türkiye'de Rum olmak. Araştırmanın amacı, İstanbullu Rum kadınların deneyimini odak alan çalışmalara ruhsallık perspektifinden bir katkıda bulunmak ve toplumsal tarihin öznelleşme sürecinde kullanılan stratejilerin anlaşılabilmesinin alanını açmaktır. Araştırma, kitlesel saldırıların sonraki nesiller üzerindeki etkilerini görünür kılması, toplumsal tarihin öznelleşme biçimlerini ortaya koyması ve ruhsal travma alanında bir kadın belleği oluşturması bakımından önem taşımaktadır.
Özet (Çeviri)
Studies focusing on the experience of the Rum community in the field of intergenerational transmission of trauma, which is an increasingly researched subject in the literature, are quite limited. In this study, the intergenerational effects of the trauma experienced on 6-7 September 1955 were researched based on the experiences of three generations of Rum women living in Istanbul. Accordingly, in-depth interviews were conducted with 12 women from three generations. As a result of thematic analysis of the obtained qualitative data, 4 main themes and related sub-themes emerged: emotions inherited from September 6-7, coping methods, transmission mechanisms, being Rum in Turkey. The aim of the research is to contribute to the studies focusing on the experience of Rum women in Istanbul from the perspective of psychic and to open up the space for understanding the strategies used in the subjectivation process of social history. The research is important in terms of making visible the effects of mass attacks on the next generations, revealing the ways of subjectivation of social history and creating a women's memory in the field of mental trauma.