Ventriküloperitoneal şant cerrahisi uygulanan hastalarda subdural hematom gelişimi
Development of subdural hematoma in patients which was applied ventriculoperitoneal shunt surgery
  1. Tez No: 688739
  2. Yazar: FATİH DEMİR
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. SAİT ÖZTÜRK
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Nöroşirürji, Neurosurgery
  6. Anahtar Kelimeler: Hidrosefali, subdural hematom, ventriküloperitoneal şant cerrahisi, Hydrocephalus, subdural hematoma, ventriculoperitoneal shunt surgery
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Fırat Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Beyin ve Sinir Cerrahisi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 62
Özet
Subdural hematomlar (SDH) sıklıkla kafa travması sonucu gelişen kanamalar olup serebral atrofiye sekonder köprü venlerin gerilmesi, intrakranial basınç düşüşü ve antiagregan/trombolitik kullanımı ise diğer sık etiyolojik nedenlerdir. Bu tezde vetriküloperitoneal (VP) şant cerrahisi sonrası SDH gelişimini kolaylaştıran olası risk faktörlerinin belirlenmesi amaçlanmıştır. Kliniğimizde 2010-2020 yılları arasında VP şant cerrahisi uygulanan ve en az 3 ay takibimizde olup cerrahi sonrası SDH gelişen hastalar retrospektif olarak incelendi. Hastaların yaş, cinsiyet, operasyon öncesi Evans indeksi, operasyon öncesi baş çevresi, hidrosefalinin tipi, şantın kraniuma giriş tarafı ve noktası, kullanılan VP şantın tipi, eşlik eden hastalıkları, antikoagülan ilaç kullanım öyküleri kaydedildi. Verilerin istatistiksel analizi için kategorik değişkenlerin gruplar arası karşılaştırılmasında Pearson Ki-kare testi, normal dağılmayan sürekli veri için bağımsız grupların karşılaştırılmasında Mann-Whitney U testi kullanıldı. Anlamlılık düzeyi p%48, Kocher girişli ventriküler kateter yerleştirilmesi, asetilsalisilik asit kullanımı VP şant cerrahisi ardından SDH gelişimi açısından anlamlı risk faktörleridir.
Özet (Çeviri)
Subdural hematomas (SDH) are type of bleeding that develops as a result of head trauma, tension of the bridging veins secondary to cerebral atrophy, decrease of intracranial pressure and antiaggregant/thrombolytic use are other etiological reasons. In this thesis, it is aimed to determine possible risk factors that facilitate the development of SDH after vetriculoperitoneal (VP) shunt surgery. Patients who underwent VP shunt surgery between 2010 and 2020 in our clinic and who developed SDH after at least 3 months of follow-up were retrospectively analyzed. The patients age, gender, preoperative Evans index, preoperative head circumference, type of hydrocephalus, side and point of the shunt insertion, type of VP shunt used, accompanying diseases, and anticoagulant drug use were recorded. For statistical analysis of data, Pearson Chi-square test was used for comparing categorical variables between groups, and Mann-Whitney U test was used for comparison of independent groups for non-normally distributed continuous data. The level of significance was set at p 48%, Kocher entry point, use of acetylsalicylic acid are significant risk factors for the development of SDH after VP shunt surgery.