İran propagandası: Devrim öncesi ve sonrası Güney Azerbaycan politikaları
Iranian propaganda: South Azerbaijan policies before and after the revolution
- Tez No: 674124
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ERGÜN KÖKSOY
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Halkla İlişkiler, Public Relations
- Anahtar Kelimeler: Propaganda, Güney Azerbaycan Türkleri, İran propagandası, Farslaştırma politikaları, Şiilik politikaları, Propaganda, South Azerbaijan Turks, Iranian propaganda, Persianization policies, Shia policies
- Yıl: 2021
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Marmara Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Halkla İlişkiler Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 234
Özet
Geçmişten günümüze insanlar, kurumlar veya devletler, iletişim sürecini kendi amaçlarına uygun olacak şekilde yönetmek için propaganda faaliyetleri uygulamışlardır. İnsanların ve toplumların algılarını, düşüncelerini yönetmenin ve yönlendirmenin yollarından biri de propagandadır. Ülkeler ve devletler, yabancı toplumlara yönelik propaganda faaliyetleri yürüttükleri gibi kendi toplumlarına karşı da propaganda faaliyetleri yürütmektedirler. Bu bağlantıdan yola çıkarak çalışmada, İran'ın nüfusunun önemli bir bölümünü oluşturan Güney Azerbaycan Türklerine yönelik propaganda faaliyetleri incelenecek ve değerlendirilecektir. İletişim sürecinin, amaçlara uygun olarak dizayn edilmesinde propagandanın büyük bir önemi ve etkinliği söz konusudur. İran'da yaşayan sayıca en kalabalık etnik unsur konumundaki Güney Azerbaycan Türkleri, Rıza Şah'ın iktidarı Türk Kaçar Hanedanlığı'ndan devraldığı 1925 yılından bugüne kadar Tahran yönetiminin sistematik propaganda faaliyetlerine maruz kalmışlardır. İran'ın gerek devrim öncesi gerekse devrim sonrasında uygulamış olduğu propaganda faaliyetlerini etnik ve dil temelli, siyasi, kültürel ve ekonomik olarak alt başlıklara ayırmak mümkündür. Uzun bir geçmişe sahip olan bu propagandalar, sistematik bir şekilde sürdürülmekte ve bir amaca yönelik gerçekleşmektedir. 1979 İslam Devrimi, İran'da daha özgürlükçü bir düzenin tesisi yönünde güçlü beklentilere neden olsa da devrim, Güney Azerbaycan Türklerine yönelik sürdürülen propaganda faaliyetlerinin sona ermesine neden olmamış aksine bu tarihten itibaren Türkler üzerindeki baskılar daha da artmıştır. Hem devrim öncesinde hem de devrim sonrasındaki propaganda faaliyetlerinin; etnik-dil, siyasi, kültürel ve ekonomik alanlarda yoğunlaştığını, Türkleri siyasi alanda etkisizleştirme amacı taşıdığını ve Türklerin etnik kimliklerini hedef aldığını ifade etmek mümkündür. Bugün Güney Azerbaycan Türkleri, Rıza Şah'ın tahta geçişinden bu zamana kadar geçen sürede kendilerine yönelik uygulanan etnik-dil, siyasi, ekonomik ve kültürel propaganda faaliyetlerinden ciddi bir rahatsızlık duymakta ve tepkilerini gerek sosyal medyada gerekse kamusal alanlarda göstermektedir. Bu çalışmada İran'ın Güney Azerbaycan Türklerine yönelik izlemiş olduğu propagandalar, nitel araştırma yöntemlerinden doküman analizi ve betimsel analiz çerçevesinde, belirli bir kronolojiye ve ayrıma tabi tutularak incelenmiştir. Çalışma sonucunda İran'ın Güney Azerbaycan Türklerine yönelik devrim öncesi ve sonrası dönemde etnik-dil, siyasi, ekonomik ve kültürel propaganda faaliyetleri yürüttüğü, bunun için farklı yöntemler ve farklı araçlar kullandığı, söz konusu propaganda faaliyetlerinin hem devrim öncesi hem de devrim sonrasında, sistematik bir şekilde sürdürüldüğü ortaya konmuştur.
Özet (Çeviri)
From past to present, people, institutions or states have implemented propaganda activities to manage the communication process in accordance with their own purposes. One of the ways of directing and directing the perceptions and thoughts of people and societies is propaganda. Countries and states carry out propaganda activities against their own societies as they carry out propaganda activities against foreign societies. Based on this connection, in this study, propaganda activities against South Azerbaijan Turks, who constitute a significant part of Iran's population, will be examined and evaluated. Propaganda has a great importance and effectiveness in designing the communication process in accordance with the objectives. The South Azerbaijan Turks, the most numerous ethnic elements living in Iran, have been exposed to the systematic propaganda activities of the Tehran administration since 1925, when Reza Shah took over the power from the Turkish Qajar Dynasty. It is possible to divide Iran's propaganda activities, both before and after the revolution, into ethnic and linguistic, political, cultural and economic subheadings. These propagandas, which have a long history, are carried out in a systematic way and are carried out for a purpose. Although the 1979 Islamic Revolution caused strong expectations for the establishment of a more liberal order in Iran, the revolution did not cause the end of the propaganda activities against the Turks of South Azerbaijan, on the contrary, the pressure on the Turks increased even more since that date. It is possible to state that the propaganda both before and after the revolution concentrates on ethnic-language, political, cultural and economic fields, aims to neutralize the Turks in the political arena, and targets the ethnic identities of the Turks. Today, the South Azerbaijan Turks are seriously disturbed by the ethno-linguistic, political, economic and cultural propaganda activities that have been implemented against them since Reza Shah's accession to the throne and show their reactions both in the social media and in public spaces. In this study, the propagandas that Iran followed against the South Azerbaijani Turks were examined within the framework of document analysis and descriptive analysis, which are qualitative research methods, by subjecting them to a certain chronology and distinction. As a result of the study, it was concluded that Iran carried out ethno-linguistic, political, economic and cultural propaganda activities against South Azerbaijan Turks in the pre-revolution and post-revolution period, and used different methods and different tools for this, and that these propaganda activities were systematically conducted both before and after the revolution proven to be sustained.