Yenidoğan annelerinde sağlık okuryazarlığı düzeyi ile besleme niyeti ve emzirme başarısının değerlendirilmesi
Evaluation of health literacy level ,feeding intention and breastfeeding success in newborn mothers
- Tez No: 674150
- Danışmanlar: PROF. DR. OKCAN BASAT
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Aile Hekimliği, Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları, Family Medicine, Child Health and Diseases
- Anahtar Kelimeler: Sağlık okuryazarlığı, Yenidoğan Besleme Niyeti, Emzirme Başarısı, Depresyon
- Yıl: 2021
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: Gaziosmanpaşa Taksim Eğitim ve Araştırma Hastanesi
- Ana Bilim Dalı: Aile Hekimliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 87
Özet
Giriş ve Amaç: Çalışmamızda, yenidoğan bebek annelerinin; sağlık okuryazarlık düzeylerinin, yenidoğan dönemindeki annesütü ile besleme niyetleri, emzirme başarıları ve psikolojik sağlık durumları üzerine etkilerini değerlendirmeyi amaçladık. Yöntem: Bu çalışma; tek merkezli, kesitsel bir araştırma olarak planlandı. Araştırmanın evrenini 30 Eylül 2020-30 Aralık 2020 tarihleri arasında Gaziosmanpaşa Eğitim Araştırma Hastanesi Çocuk Sağlığı ve Yenidoğan Polikliniklerine başvuran kişiler oluşturdu. Çalışma; dahil edilme kriterlerine uyan ve çalışmaya katılmayı kabul eden 180 primipar anne ve bebeği ile yapıldı. Çalışmaya dahil edilen tüm anneler detaylı olarak bilgilendirilerek çalışmanın amacı anlatıldı. Sözlü ve yazılı onayları alındıktan sonra her katılımcının sosyodemografik verileri, sağlık durumları tarafımızca hazırlanan Hasta Bilgi Formu kullanılarak yüz yüze görüşme tekniği ile sorgulandı. Katılımcılara sağlık okuryazarlığı anketi, LATCH emzirme ölçeği, yenidoğan besleme niyeti ölçeği, PHQ-9 ; Hasta sağlık anketi-9 türkçe versiyonu uygulanıp bebek annelerinin sağlık okuryazarlık düzeyi,annesütü besleme niyeti ve emzirme başarısı değerlendirildi. Bulgular: Annelerin yaşları 17 ile 41 arasında değişmekte, yaş ortalaması ise 24,06±4,98 yıldır. Annelerin doğum gestasyonel haftası 35,00-42,00 aralığında ve ortalaması 38,48±1,51 haftadır. Annelerin %56,7'si vajinal, %43,3'ü ise sezaryen doğum yapmıştır. Bebeklerin %48,3'ü erkek %51,7'si kızdır. Bebekler doğumdan itibaren 1-28 gün arasında ve gün ortalaması 9,58±8,77 gündür. Doğumdan hemen sonraki kilosu ortalama 3233,84±393,24 gram ve boy ortalaması 49,52±1,87 olan bebeklerin halihazırdaki kilosu ve boy ortalaması sırasıyla 3494,56±568,41 gram ve 50,62±2,31 santimdir. Annelerin %80 çekirdek %20'si geniş ailede yaşamaktadır. Yarısı temel eğitime diğer yarısı lise ve üzeri eğitim düzeyine sahip annelerin ancak %26,7'si emzirme konusunda eğitimlidir. %33,9'u çalışan annelerin %62,8'inin geliri giderine denktir. Annelerin %17,2'si sigara içmekte %82,8'si sigara içmemektedir. Annelerin çoğunluğunun (%73,3) ek hastalığı bulunmamaktadır. Annelerin %71,7'i bebeklerini anne sütü ile %28,3'ü bebeklerini anne sütü ve mama ile beslemektedir. Mükemmel sağlık okuryazar olan annelerin daha yüksek emzirme başarısında sahip oldukları (ort: 9,68±0,63), depresyon düzeylerinin daha düşük olduğu (ort:3,28±2,03) ,yenidoğan besleme niyetlerinin daha yüksek olduğu (ort:15,63±0,77) görülmüştür. Sonuç: Çalışmamızda; çalışan, çekirdek ailede yaşayan, eğitim seviyesi yüksek, emzirme eğitimi almış olan annelerin sağlık okuryazarlıkları daha yüksek olduğu, postnatal dönemde psikolojik sağlık durumlarının daha iyi seyrettiği, yenidoğan bebeklerini anne sütü ile besleme niyetlerinin daha yüksek olduğu ve emzirme başarılarının diğer annelere göre daha yüksek seyrettiğini saptadık.
Özet (Çeviri)
Introduction and Objective: In our study, mothers of newborn babies; We aimed to evaluate the effects of health literacy levels on breastfeeding intentions, breastfeeding success and psychological health status in the newborn period. Method: This work; It was planned as a single-center, cross-sectional study. The population of the study consisted of people who applied to Gaziosmanpaşa Training and Research Hospital Pediatrics and Newborn Outpatient Clinics between September 30, 2020 and December 30, 2020. Work; The study was conducted with 180 primiparous mothers and their babies who met the inclusion criteria and agreed to participate in the study. All mothers included in the study were informed in detail and the purpose of the study was explained. After their verbal and written consents were obtained, sociodemographic data of each participant and their health status were questioned by face-to-face interview technique using the Patient Information Form prepared by us. Participants were given health literacy questionnaire, LATCH breastfeeding scale, newborn feeding intention scale, PHQ-9; The Turkish version of the patient health questionnaire-9 was applied to evaluate the health literacy level, breast milk feeding intention and breastfeeding success of the infant mothers. Results: The ages of the mothers ranged from 17 to 41, with a mean age of 24.06±4.98 years. The gestational week of the mothers was in the range of 35.00-42.00 and the average was 38.48±1.51 weeks. 56.7% of the mothers gave vaginal birth and 43.3% gave cesarean section. 48.3% of babies are boys and 51.7% are girls. Babies are between 1-28 days from birth and the average day is 9.58±8.77 days. The mean weight and height of babies with an average weight of 3233.84±393.24 grams and a mean height of 49.52±1.87 immediately after birth are 3494.56±568.41 grams and 50.62±2.31 centimeters, respectively. 80% of mothers live in nuclear families and 20% live in extended families. Only 26.7% of mothers, half of whom have basic education and the other half have high school or higher education, are educated about breastfeeding. The income of 62.8% of working mothers is equal to their expenses. 17.2% of the mothers smoke and 82.8% do not smoke. Most of the mothers (73.3%) have no comorbidity. 71.7% of mothers feed their babies with breast milk and 28.3% feed their babies with breast milk and formula. Excellent health literate mothers had higher breastfeeding success (mean: 9.68±0.63), lower depression levels (mean: 3.28±2.03), and higher newborn feeding intentions (mean: 9.68±0.63).: 15.63±0.77) was observed Conclusion In our study; We found that mothers who are working, living in a nuclear family, have a higher education level, and have a breastfeeding education have higher health literacy, better psychological health status in the postnatal period, higher intention to breastfeed their newborns, and higher breastfeeding success than other mothers. Keywords Health literacy, Neonatal Feeding Intention, Breastfeeding Success, Depression