Afyon-Ömer-Gecek jeotermal sahası, açılan kuyular, temizlikleri ve test uygulamaları
Geothermal wells cleaning and test application for Afyon-Ömer-Gecek geothermal field
  1. Tez No: 67418
  2. Yazar: TAHSİN ATAŞ
  3. Danışmanlar: AHMET GÜZEL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Maden Mühendisliği ve Madencilik, Mining Engineering and Mining
  6. Anahtar Kelimeler: Jeotermal saha, sıcaksu, kuyu temizliği, kuyu testleri
  7. Yıl: 1997
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Selçuk Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Maden Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 101
Özet
ÖZET Yüksek Lisans Tezi AFYON-ÖMER-GECEK JEOTERMAL SAHASI, AÇILAN KUYULAR, TEMİZLİKLERİME TESTÜYGULAMALARI Tahsin ATAŞ Selçuk Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Maden Anabilim Dalı Danışman: Doç, Dr. Ahmet GÜZEL 1997, Sayfa: 88 Jüri: Doç:Dr. Ahmet GÜZEL Yrd.Doç. Dr. Veysel ZEDEF Yrd. Doç, Dr. Mustafa AFŞİN Afyon, Ülkemizin önemli jeotermal kaynaklarına sahip bir İli'dir. Afyon'da Bulunan önemli jeotermal sahalar, Ömer-Gecelc, Sândiklı-Hüdai, Bolvadin Heybeli (Kızılkilise), Uyuzhamam ve Gazlıgöl sahalandır. Dünyanın birçok yerinde şehirler jeotermal enerji ile ısıtılmaktadır. Afyon'da 1970'li yıllardan beri ön çalışmaları ve fizibilitesi hazırlanan ısıtma projesi gündemdedir. Bu proje çerçevesinde yapılan ön tetkiklerde, Ömer-Gecek Sahasının, Afyon İli'ne yakınlığı ve yapılmış sondajlarla elde edilen akışkanın diğer sahalara göre daha sıcak olması, alan ve debi olarak da bir potansiyel göstermesi nedeniyle, en uygun saha olduğu kararma varılmıştır..Isıtma projesini uygulamaya koymak ve yürütmek için, Valilik, Belediye ve işadamlarından oluşan AF JET A. Ş kurulmuştur. Maliyeti oldukça kabarık olan bu projenin gerçekleşmesi durumunda, sistem kendi kendini kısa sürede amorti edecek, hava kirliliğini asgariye indirecek ve en önemlisi ülke ekonomisine katkı sağlayacaktır. Bu çalışmada, sahada açılmış mevcut kuyuların potansiyelleri gözden geçirilmiş, bazı kuyularda temizlik yapılmış ve kuyu testleri uygulanmıştır. Kuyu testlerinden elde edilen verilere göre ısıtma projesi için gerekli miktarda sıcak suyun mevcut kuyulardan sağlanamayacağı ve yeni kuyuların açılması gerektiği sonucuna varılmıştır. '
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Master Thesis GEOTHERMAL WELLS CLEANING AND TEST APPLICATION FOR AFYON-ÖMER-GECEK GEOTHERMAL FIELD Tahsin ATAŞ Selçuk University Graduate School of Natural and Applied Sciences Department of Mining Supervisor : Assoc. Prof. Dr. Ahmet GÜZEL 1997, Pages :88 Jury : Assoc. Prof. Dr. Ahmet GÜZEL Asks*. Prof Dr. Veysel ZEDEF AsUk Prof. Dr. Mustafa AFŞİN Afyon is one of the cities having geothermal sources in Turkey. Important geothermal regions found in Afyon are Ömer-Gecek, Sandıkh-Hüdai, Bolvadin Heybeli (Kızılkilise), Uyuzhamam and“GazlıgöT. Many cities around the world have been providing their heating necessity energy from geothermal sources. Primary investigation and feasibility report for heating project have been prepared since 1970. During the preliminary-investigations, Ömer-Gecek region has been decided to most suitable site since it is close to Afyon and the results of well tests showed that the fluid”is hotter than the other regions.VI Moreover, it is a good potential source because of the discharge amount and the area covered. In order to implement heating project a company named“ AFJET A.Ş”which consists of members from government, municipality and businessmen has been set up. If this project is put into application, the system will amortize itself in a short time and the air pollution will be decreased. Therefore, the project will contribute to the national. In this study, the potential of existing wells in the study area has been investigated. Cleaning of the wells have been provided. According to the test data, it is understood that the necessary hot water for the heating project can not be provided from the existing wells. As a result, new wells should be opened, preferably on the routa of Afyöh-Ömer-Gecek road. Key Words : Geothermal field, hot water, well cleaning, well tests.