İstanbul ili hastanelerine yönelik sağlık turizmi dış talebinin değerlendirilmesi
Evaluation of foreign demand for health tourism for Istanbul provincial hospitals
- Tez No: 674186
- Danışmanlar: PROF. DR. MEHMET ZELKA
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Sağlık Yönetimi, Healtcare Management
- Anahtar Kelimeler: Sağlık, Turizm, Sağlık Turizmi, İktisadi Talep, Talep Analizi, Health, Tourism, Health Tourism, Economic Demand, Demand Analysis
- Yıl: 2021
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Üsküdar Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Sağlık Yönetimi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Sağlık Yönetimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 194
Özet
Çalışmanın Giriş kısmında konunun önemine değinilmiş ve çalışmada ele alınan problemler, hipotezler, çalışmanın amacı ve önemi, sınırlılıkları ve varsayımları ortaya konulmuştur. İkinci bölümde Genel Bilgiler Başlığı altında kavramsal çerçeve ortaya konulmuştur. Bu bağlamda sağlık turizmi ve ekonomi ilişkisi irdelenmiştir. Kavramsal çerçeve kapsamında; Sağlık Turizmi, Sağlık Turizmi Çeşitleri, Sağlık Turizmi Talebi ve Analiz Yöntemleri ele alınmıştır. Üçüncü bölümde,“Gereç ve Yöntem”başlığı altında Ekonometrik Analiz ve Metodoloji, Ekonometrik Yöntem, Çekim Modeli Yaklaşımı ve Metodoloji bilgileri verilmiştir. Tezin uygulama bölümü olana Bulgular başlıklı dördüncü bölümünde öncelikle İstanbul ilindeki sağlık hizmetleri altyapısı değerlendirilmiştir. Bu bağlamda idari yapılanma, sağlık hizmet sunucuları, hastaneler ve sağlık insan gücü irdelenmiştir. Bu bölümde, araştırmada kullanılmak ve analizi yapılmak üzere veri setleri oluşturulmuştur. Veri Setlerinin oluşturulmasında İl Sağlık Müdürlüğü Sağlık Turizmi Biriminden alınan 2013-2019 dönemine ait sağlık turizmi verileri kullanılmıştır. Toplam 638.865 sağlık turistinin verisi istatistik, ekonometrik ve iktisadi boyutları ile analiz edilmiştir. Tezin Beşinci bölümü Tartışma bölümüdür. Bu bölümde öncelikle İstatistiksel, ekonometrik ve İktisadi analizler neticesinde elde edilen bulguların genel bir değerlendirmesi yapılmış, elde edilen bulgular tartışılarak yorumlanmıştır. İstanbul'da hizmet veren hastanelerin sağlık turizmi alanında gerek uzmanlaşmış insan gücü, gerek sağlık teknolojisi gerekse uygun fiyat uygulamaları vurgulanmıştır. Sonuç ve öneriler bölümünde bulguların ışığında, GZTF Analizi yapılmış ve sağlık turizm pazarından daha fazla pay alınması için önerilerde bulunulmuştur.
Özet (Çeviri)
In the Introduction part of the study, the importance of the subject was mentioned and the problems, hypotheses, purpose and importance of the study, limitations and assumptions were presented. In the second part, the conceptual framework is presented under the General Information Title. In this context, the relationship between health tourism and economy has been examined. Within the scope of the conceptual framework; Health Tourism, Types of Health Tourism, Demand for Health Tourism and Analysis Methods are discussed. In the third chapter, under the title of“Materials and Methods”, Econometric Analysis and Methodology, Econometric Method, Gravity Model Approach and Methodology are given. In the fourth chapter, titled Findings, which is the application part of the thesis, first of all, the health services infrastructure in Istanbul was evaluated. In this context, administrative structure, health service providers, hospitals and health manpower were examined. In this section, data sets were created to be used in the research and to be analysed. In the creation of the data sets, health tourism data for the period 2013-2019 obtained from the Health Tourism Unit of the Provincial Health Directorate were used. The data of a total of 638,865 health tourists were analysed with their statistical, econometric and economic dimensions. The fifth section of the thesis is the Discussion section. In this section, first of all, a general evaluation of the findings obtained as a result of Statistical, econometric and economic analysis has been made, and the findings obtained are discussed and interpreted. Specialized manpower, health technology and affordable prices in the field of health tourism of the hospitals serving in Istanbul were emphasized. In the conclusion and recommendations section, in the light of the findings, SWOT Analysis has been made and suggestions have been made to get more shares from the health tourism market.