Uluslararası ilişkiler perspektifinden Türkiye ile Yunanistan arasındaki hava sahası sorunları
Airspace issues between Turkey and Greece from the perspective of international relations
- Tez No: 674195
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ SÜLEYMAN EKİCİ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Uluslararası İlişkiler, International Relations
- Anahtar Kelimeler: Ege, Hava Hukuku, Hava Sahası, Türkiye, Yunanistan, Aegean, Air Law, Airspace, Turkey, Greece
- Yıl: 2021
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İnönü Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 132
Özet
Bu çalışmanın araştırma konusu, Türkiye ile Yunanistan arasındaki hava sahası sorunlarıdır. Hava sahası sorunları, iki ülke arasındaki ilişkileri doğrudan etkileyen bir sorun olmamakla beraber, diğer sorunların arasında ikincil bir sorun olarak çeşitli zamanlarda gündeme gelmektedir. Temelde bir uluslararası hukuk sorunu olan hava sahası sorunları, uluslararası politika ile ilgili pek çok bulgu elde etmeye müsait bir araştırma konusudur. Türkiye'de daha önce bu konuda yapılan araştırmalar mevcuttur. Bununla birlikte, bu araştırmada, konunun mümkün olduğunca uluslararası ilişkiler perspektifinden ele alınmasına gayret edilmiştir. Nitekim bu araştırmada, doküman analizi yöntemi kullanılarak, uluslararası politikaya dair bulgular elde edilmiştir. Bu bulguların ortaya çıkarılması için öncelikle hava hukuku ve hava sahası rejimi incelenmiştir. Daha sonra, iki ülke arasında, hava sahası sorunları dâhil olmak üzere, Ege sorunlarını ortaya çıkaran tarihsel olaylar incelenmiştir. Esas araştırma konusu olan hava sahası sorunları, bu bölüme kadar gerçekleştirilen araştırmaların ışığında münferit olarak ele alınmıştır.
Özet (Çeviri)
The research subject of this study is the airspace issues between Turkey and Greece. Although airspace issues do not directly affect the relations between the two countries, they come to the fore at various times as a secondary issue among other problems. Airspace issues are basically problems of international law and suitable for obtaining many findings about international politics. There are previous studies on this subject in Turkey. However, in this research, the issues are tried to be discussed from the perspective of international relations as much as possible. As a matter of fact, in this research, findings on international politics were obtained by using the document analysis method. In order to reveal these findings, first of all, air law and airspace regime were examined. Then, the historical events between the two countries, that revealed the Aegean problems including the airspace problems, were examined. Airspace issues, which constitutes the main research subject, have been discussed individually in the light of the researches carried out up to this section.