Ön çapraz bağ rekonstrüksiyonunda trombositten zengin fibrin uygulamasının tünel iyileşmesi üzerine etkilerinin karşılaştırılması
Comparison of the effects of platelet rich fibrin application on tunnelhealing in anterior cruciate ligament reconstruction
- Tez No: 674194
- Danışmanlar: DOÇ. DR. GÜZELALİ ÖZDEMİR
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Ortopedi ve Travmatoloji, Orthopedics and Traumatology
- Anahtar Kelimeler: greft ligamentizasyonu, ön çapraz bağ, ön çapraz bağ rekonstrüksiyonu, trombositten zengin fibrin, tünel genişlemesi, anterior cruciate ligament, anterior cruciate ligament reconstruction, graft ligamentization, platelet-rich fibrin, tunnel widening
- Yıl: 2021
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: Ankara Bilkent Şehir Hastanesi
- Ana Bilim Dalı: Ortopedi ve Travmatoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 90
Özet
Ön Çapraz Bağ Rekonstrüksiyonunda Trombositten Zengin Fibrin Uygulamasının Tünel İyileşmesi Üzerine Etkilerinin Karşılaştırılması Amaç: ÖÇB rekonstrüksiyon yöntemleri son yıllarda hızlı şekilde gelişmektedir. Tedavinin başarısını etkileyen en önemli faktör greftin devamlılığıdır. Greftin ligamentizasyon süreci kemik-tendon arayüzünün osteointegrasyonuna ve eklem içi bileşeninin yeniden şekillenme sürecine bağımlıdır. Bu çalışma ile ligamentizasyonu biyolojik olarak güçlendirilmek için yapılacak PRF uygulamasının radyolojik ve klinik olarak incelenmesi amaçlanmıştır. Gereç ve Yöntem: Çalışmamıza Nisan 2018 itibariyle ÖÇB yaralanması sebebiyle başvuran 48 hasta dahil edilmiştir. Anatomik tek-bant Hamstring otogrefti ile rekonstrüksiyon yapılan hastalar randomizasyon ile iki gruba ayrılmış, 21 hastaya PRF uygulanmış (grup 1), 27 hastaya uygulanmamıştır (grup 2). Tüm hastaların yaş, cinsiyet, taraf, VKİ, eşlik eden meniskeal patolojileri ve onarımları, yaralanmadan cerrahiye kadar geçen ortalama süre, otogreft kalınlığı ve preoperatif IKDC skorları kayıt altına alınmıştır. Postoperatif 6.ay, 1.yıl IKDC skorları, komplikasyonları ve postoperatif 1.yıl MRG görüntülemelerinde tünel genişlemesi ve greft özellikleri değerlendirmeye alınmıştır. Bulgular: MRG kesitlerinde gruplar arasında tünel genişlemesi açısından fark görülmedi. Ayrıca greft özellikleri ile (T2 kesitlerde greft intensitesi, greft devamlılığı, tünelde sıvı varlığı, Figueroa skoru ve Howell grade) PRF uygulaması arasında ilişki bulunmadı. Klinik değerlendirmede ise PRF grubunun postoperatif 6.ay ve 1.yıl IKDC değerleri kontrol grubuna göre daha yüksekti (p=0,020,p=0,028). Sonuç: PRF kullanımı ligamentizasyonun iyileştirilmesi ve tünel genişlemesinin azaltılması başlıklarında anlamlı gözükmese de klinik skorlar arasında pozitif bir korelasyon mevcuttur. Sebep ve sonuçları ortaya tam olarak koyulamasa da çalışmamızın bulguları biyolojik augmentasyon yöntemlerinin daha çok araştırılması gerektiğini göstermektedir.
Özet (Çeviri)
Comparison of the Effects of Platelet Rich Fibrin Application on Tunnel Healing in Anterior Cruciate Ligament Reconstruction Introduction: ACL reconstruction methods have been developing rapidly in recent years. The most important factor affecting the success of the treatment is the continuity of the graft. The ligamentization process of the graft is dependent on the osteointegration of the bone-tendon interface and the remodeling process of the intraarticular component. With this study, it was aimed to examine the radiological and clinical examination of PRF application to be performed to bio-strengthen ligamentization. Materials and Methods: As of April 2018, 48 patients who applied for ACL injury were included in our study. Patients who underwent anatomic single-band reconstruction with Hamstring autograft were divided into two groups by randomization and PRP was applied to 21 patients (group 1), but not to 27 patients (group 2). Age, gender, side, BMI, presence of accompanying menisceal pathology (medial or lateral), repaired menisceal pathology (lateral or medial), mean time from injury to surgery, autograft thickness and preoperative IKDC scores were recorded. Postoperative 6th month and 1st year IKDC scores, complications, and tunnel enlargement and graft characteristics in postoperative 1st year MRI images were evaluated. Results: There was no difference between the groups in terms of tunnel enlargement on MRI scans. In addition, no correlation was found between graft characteristics (graft intensity in T2 sections, graft continuity, presence of fluid in the tunnel, Figueroa score and Howell grade) and PRF application. In clinical evaluation, postoperative 6th month and 1st year IKDC values of the PRF group were higher than the control group (p = 0.020, p = 0.028). Conclusions: Although the use of PRF does not appear to be significant in terms of improving ligamentization and reducing tunnel enlargement, there is a positive correlation between clinical scores. Although the causes and effects cannot be revealed completely, the findings of our study show that biological augmentation methods should be investigated more.