Üniversite öğrencilerinin dijital oyun bağımlılıklarının iletişim becerilerine etkisi
The effect of digital game addiction of university students on communication skills
- Tez No: 674241
- Danışmanlar: DOÇ. DR. MEHMET BARIŞ YILMAZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İletişim Bilimleri, Communication Sciences
- Anahtar Kelimeler: Dijital oyun bağımlılığı, iletişim becerileri, üniversite öğrencisi, Digital game addiction, communication skills, university students
- Yıl: 2021
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İnönü Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İletişim Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: İletişim Bilimleri Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 113
Özet
Yapılan araştırmada üniversite öğrencilerinin dijital oyun bağımlılıklarının iletişim becerilerine etkisinin olup olmadığının belirlenmesi amaçlanmaktadır. Bunun yanında araştırma ile üniversite öğrencilerinin dijital oyun bağımlılığı düzeyi, iletişim becerileri düzeyi, çeşitli değişkenlere göre dijital oyun bağımlılığı ve iletişim becerilerinde anlamlı bir farklılık olup olmadığının da belirlenmesi amaçlanmaktadır. İfade edilen amaçlar doğrultusunda araştırmada nicel araştırmalar arasında yer alan korelasyonel araştırma tercih edilmiştir. Araştırmanın evrenini, 2020-2021 eğitim-öğretim yılında İnönü Üniversitesi'nde öğrenim gören üniversite öğrencileri oluşturmaktadır. Araştırmanın örneklemini ise evrenden“Basit Seçkisiz Örnekleme”yolu ile belirlenmiş olan 712 öğrenci oluşturmaktadır. Araştırmada üç veri toplama aracı kullanılmıştır. Veri toplama araçlarının ilki araştırmaya katılan üniversite öğrencilerinin demografik bilgilerinin yer aldığı“Kişisel Bilgi Formu”; ikincisi“İletişim Becerileri Ölçeği”, üçüncüsü“Dijital Oyun Bağımlılığı Ölçeği”bulunmaktadır. İfade edilen veri toplama araçları ile toplanan araştırma verileri normal dağılım göstermeleri dolayısıyla betimsel istatistiki yöntemlerin yanında Bağımsız Örneklemler t-Testi, Tek Yönlü Varyans Analiz, Pearson Korelasyon ve Basit Doğrusal Regresyon Analizi kullanılarak çözümlenmiştir. Araştırma sonucunda üniversite öğrencilerinin dijital oyun bağımlılıkları ve iletişim becerileri arasında orta düzeyde anlamlı bir ilişki olduğu belirlenmiştir. Benzer şekilde alt boyutlar temelinde de dijital oyun bağımlılığı ve iletişim becerileri arasında orta düzeyde anlamlı bir ilişki olduğu belirlenmiştir. Bunun yanında araştırmada dijital oyun bağımlılığının, iletişim becerilerinin anlamlı bir yordayıcısı olduğu da belirlenmiştir. Araştırmada dijital oyun bağımlılığının iletişim becerileri düzeyini pozitif yönde orta düzeyde etkilediği ve dijital oyun bağımlılığı düzeyinin iletişim becerileri düzeyi üzerindeki varyansın yaklaşık yarısını açıkladığı belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
In the study, it is aimed to determine whether the digital game addiction of university students has an effect on their communication skills. In addition, it is aimed to determine whether there is a significant difference in the digital game addiction and communication skills of university students according to various variables, level of digital game addiction, communication skills. Correlational research, which is among the quantitative studies, was preferred in the research in line with the stated purposes. The universe of the research consists of university students studying at İnönü University in the 2020-2021 academic year. The sample of the study consists of 712 students from the universe, who were determined by“Simple Random Sampling”. Three data collection tools were used in the study. The first of the data collection tools is the“Personal Information Form”, which includes the demographic information of the university students participating in the research; The second is the“Communication Skills Scale”and the third is the“Digital Game Addiction Scale”. The research data collected with the mentioned data collection tools were analyzed using descriptive statistical methods as well as Independent Samples t-Test, One-Way Analysis of Variance, Pearson Correlation and Simple Linear Regression Analysis, since they show normal distribution. As a result of the research, it was determined that there is a moderately significant relationship between digital game addiction and communication skills of university students. Similarly, on the basis of sub-dimensions, it was determined that there is a moderately significant relationship between digital game addiction and communication skills. In addition, it was determined in the study that digital game addiction is a significant predictor of communication skills. In the study, it was determined that digital game addiction positively affects the level of communication skills at a moderate level, and the level of digital game addiction explains about half of the variance on the communication skills level.