Modernist sinemanın felsefesi ve Godard sinemasında imgesel anlatım
Philosophy of modernist cinema and imaceral narrative in Godard cinema
  1. Tez No: 674264
  2. Yazar: AYSEL AKCAALAN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. MERAL ÖZÇINAR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Sahne ve Görüntü Sanatları, İletişim Bilimleri, Performing and Visual Arts, Communication Sciences
  6. Anahtar Kelimeler: Modernist sinema, imgesel anlatım, fransız sinema, felsefe ve sinema, Modernist cinema, imaginary expression, french cinema, philosophy and cinema
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Uşak Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İletişim Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 174
Özet
İkinci Dünya Savaşı'ndan sonra toplumsal, ekonomik, sosyal ve siyasi alanlarda olduğu kadar sinema alanında da önemli gelişmeler söz konusu olmuştur. Modernist hareketin bir parçası olan Yeni Gerçekçilik Akımı'nın yarattığı değişim ile başlayan süreç Fransa'da ortaya çıkan Yeni Dalga Akımı ile zirveye ulaşmıştır. Özellikle bu dönem de sinema tarihine önemli derecede etki eden Yeni Dalga Akımı, ana akım sinemanın klasik anlatı yapısına karşı olarak bilinen Karşı Sinema kavramının ortaya çıkmasına neden olmuştur. Karşı Sinema kavramı ana akım sinemanın tüm unsurlarını reddederek yeni anlatım yolları deneyen bir yapıya karşılık gelir. Bu tartışma ekseninde, Yeni Dalga Akımı'nın diğer yönetmenlerinden farklı olarak Jean-Luc Godard, sinema kariyeri boyunca her dönemde belirli unsurları ön plana çıkararak yeni teknikler ile izleyicisinin karşısına geçmiş ve geleneksel anlatımı yapıbozuma uğratmasının yanında imgelerin kullanımında da geleneksel kalıbın dışına çıkarak eleştirel ve estetik bir yaklaşım sergilemiştir. Bu noktadan hareketle çalışma, görüntünün imgeler aracılığı ile üretildiği imgesel anlatıma ve yönetmenin imgeler dünyasına odaklanmayı hedeflemiştir. Godard teknik ve biçimin yanında görüntülerin imgeler aracılığı ile üretildiği ve sinemada karşılığı olan (La Chinoise, 1968) Çinli Kız, (Tout Va Bien, 1972) Her Şey Yolunda, (Vivre Sa Vie, 1963), Hayatını Yaşamak filmleri seçilmiştir. Filmler klasik anlatıyı yapıbozuma uğratmasının yanında her dönem kendi içerisinde değerlendirilerek imgelerin yapısı bu üç film üzerinden içerik analizi yöntemi ile incelenmiştir. Bu anlamda Godard, sinematografik anlatı öğelerinin her birini yaratıcı bir yöntem kullanarak geleneksel anlatı yapısını kırmış ve yönetmenin pratiğinden doğan eleştirel bakış açısı ekseninde imgelerin; politik, sosyal, ekonomik ve toplumsal yapısının yeniden düşünülmesini sağlamıştır.
Özet (Çeviri)
After the Second World War, there were significant developments in the field of cinema as well as in the social, economic, social and political fields. The process that began with the change created by the New Realism Movement, which is part of the modernist movement, teached its peak with the New Wave Current emerging in France. Especially during this period, the New Wave Current, which had a significant impact on the history of cinema, led to the emergence of the concept of Counter-Cinema, known as against the classical narrative structure of mainstream cinema. The concept of Counter-Cinema corresponds to a structure that tries new ways of narration by rejecting all elements of mainstream cinema. On the axis of this debate, unlike other directors of The New Wave Current, Jean-Luc Godard has come to his audience with new techniques by highlighting certain elements in every period during his film career, and in addition to constructing the traditional narrative, he has taken a critical and aesthetic approach in the use of images. From this point on, the study aims to focus on the visual expression in which the image is produced through images and the world of images of the director. In addition to the Godard technique and form, the films in which images are produced by means of images and which are equivalent in the cinema (La Chinoise, 1968) Chinese Girl, (Tout Va Bien, 1972) Everything Is Fine, (Vivre Sa Vie, 1963) Living Your Life were selected. In addition to the films that deconstruct the classical narrative, each period has been evaluated in itself and the structure of the images has been examined by the method of content analysis over these three films. In this sense, Godard broke the traditional narrative structure by using a creative method of each of the cinematographic narrative elements and the images on the axis of critical perspective arising from the practice of the director; political, social, economic and social structure.