Yaşlı bireylerin sağlık okuryazarlık düzeyleri ile aile sağlığı merkezine başvuru sıklıkları arasındaki ilişki
The relationship between the health literacy levels of elderly people and the frequency of application to A family health center
- Tez No: 674292
- Danışmanlar: UZMAN ÖZGE TUNCER
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Aile Hekimliği, Family Medicine
- Anahtar Kelimeler: Sağlık okuryazarlığı, Aile hekimliği, Tedavi, Birinci Basamak, Health literacy, Family Medicine, Treatment, Primary Care
- Yıl: 2021
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: İzmir Bozyaka Eğt. ve Arş. Hast.
- Ana Bilim Dalı: Aile Hekimliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 60
Özet
Amaç:Bu çalışma ile 65 yaş üstü kişilerin sağlık okuryazarlığı düzeyleri ile aile hekimliğine başvuruların değerlendirilmesi ve aralarındaki ilişkinin incelenmesi amaçlanmıştır. Gereç ve Yöntem:1 Şubat 2020- 30 Nisan 2020 tarihleri arasında Çiğli Güzeltepe 5 No'lu Aile Sağlık Merkezine kayıtlı olan 65 yaş üstü gönüllü 310 hasta ile gerçekleşmiştir. Araştırmada gerekli veriler nicel araştırma yöntemlerinden anket tekniği ile elde edilmiştir. Çalışmaya katılanlara 33 sorudan oluşan anket ve TSOY- 32 olarak adlandırılan Türkiye Sağlık Okuryazarlık Ölçeği uygulanmıştır. Elde edilen veriler SPSS 22 paket programı yardımı ile değerlendirilmiştir. Bulgular: Çalışmaya 310 kişi katılmıştır, % 52,6' sı kadın, % 76,1'i 65-75 yaş grubunda yer almaktadır. Katılımcıların % 37,1'inin hiç okula gitmediği, % 75,7'sinin büyükşehirde yaşadığı görülmüştür. Çalışmada sağlık okuryazarlığı ölçeği 50 puan üzerinden değerlendirilmekte olup katılımcıların ortalaması 15,2 olan yetersiz sağlık okuryazarlık düzeyinde bulunmuştur. Yeterli ve mükemmel sağlık okuryazarlık düzeyi çalışmaya katılanların % 3,2' sinde tespit edilmiştir. Çalışma; cinsiyet, yaş, eğitim durumu, ekonomik gelir ve yaşanılan yere göre sağlık okuryazarlığı düzeyinin istatistiksel açıdan anlamlı düzeyde farklılık gösterdiği saptanmıştır. Buna göre; erkek katılımcıların kadınlardan; ekonomik geliri yüksek olanların daha düşük olanlardan; eğitim seviyesi yüksek olanların düşük olanlardan, yaşı daha küçük olanların yaşı daha büyük olanlardan ve kent ile metropollerde yaşayanların köyde yaşayanlardan sağlık okuryazarlığı daha yüksek bulunmuştur. Sonuç: Sağlık Kurumuna düzenli aralıklarla başvuranlarla şikayeti oldukça başvuranlar arasında okuryazarlık düzeyleri arasında anlamlı fark bulunmuştur. Katılımcıların aile hekimliğine başvuru sıklıkları ile sağlık okuryazarlık düzeyi arasında anlamlı fark bulunmamıştır. Kronik hastalık takibi ve koruyucu hastalık takibi için aile sağlığı merkezine başvuranların sağlık okuryazarlık düzeyi akut durumlar için başvuranlara göre anlamlı yüksek bulunmuştur. Sağlık okuryazarlığı demografik değişkenlere göre farklılaşmaktadır. Bu durumda herkesin sağlık 7 hizmetlerinden daha etkin ve eşit bir şekilde yararlanabilmeleri için sağlık okuryazarlığı konusunda çalışmalar yapılmalıdır.
Özet (Çeviri)
Objective: This study aimed to evaluate the health literacy levels of individuals and their applications to family medicine and to examine the relationship between them. Material and Method: It was carried out with 310 volunteer patients over 65 years old who were enrolled in Çiğli Güzeltepe No.5 Family Health Center between February 1, 2020 and April 30, 2020. Necessary data in the study were obtained by survey technique, one of the quantitative research methods. Participitans in the study questionnaire consisting of 33 question sand called TSOY-32 Health Liteacy Scale was applied of Turkey. The data obtained were evaluated with the help of SPSS 22 package program. Results: 310 people participated in the study, % 52,6 of them women, % 76,1 are in the 65-75 age group, it was observed that % 37,1 of the participants never went to school and % 75,7 lived in a metropolitan city. In the study, the health litercy scale is evaluated ove 50 points and the average of the participants was found to be at the insufficient health literacy level of 15,2. Adequate and excellent health literacy level was fund in % 3,2 of the study participants.In the study; It has been determined that there is a statistically significant difference in the level of health literacy according to gender, age, education level, economic income and place of residence. According to this; male respondents have higher health literacy than females. Those with higher economic income were found to have higher health literacy than those with lower income in the same group. The health literacy level of those with a high education level was found to be higher than those with a low education level. The health literacy of the younger ones was higher than the older ones. Finally, the health literacy of the participants living in cities and metropolises was higher than the participants living in the village. Conclusion:A significant difference was found in literacy levels between those who regularly applied to the Health İnstution and those who had complaints. The health literacy level of those who applied to the family health center for chronic disease follow up was found to be significantly higher than those who applied for acute conditions. Health literacy differs statistically according to demographic variables. In 9 this case, health literacy studies should be carried out so that everyone can benefit from health services more effectively and equally.