Okul öncesi fen etkinliklerinde çocukların risk alma davranışlarının gözlenmesi ve öğretmen görüşlerinin incelenmesi
Observation of children's risk taking behaviors in preschool science activities and examination of teacher's opinions
- Tez No: 674324
- Danışmanlar: PROF. DR. YÜKSEL KELEŞ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Okul öncesi, Fen eğitimi, Riskli oyun, Preschool, Science education, Risky game
- Yıl: 2021
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Mersin Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Matematik ve Fen Bilimleri Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Fen Bilgisi Eğitimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 54
Özet
Bu araştırmanın amacı okul öncesi çocuklarının riskli oyun başlığı altında fen etkinliklerine yönelik davranışlarının ve okul öncesi öğretmenlerinin çocukların risk alma durumları hakkındaki görüşlerinin incelenmesidir. Araştırmanın deseni nitel araştırma yöntemlerinden durum çalışması olarak belirlenmiştir. Çalışmanın örneklemini Mersin ilinde öğrenimini görmekte olan okul öncesi öğrenciler ve eğitim vermekte olan öğretmenler oluşturmaktadır. Okul öncesi dönemde uygulanan etkinlikler sırasında öğrenciler gözlemlenmiş ve bu gözlemlerin ardından öğretmenlerle görüşmeler yapılmıştır. Elde edilen verilerin analizinde, içerik analizinden yararlanılmıştır. Elde edilen bulgularda, çocukların risk almaya karşı eğilimli oldukları gözlemlenmiştir. Çocukların risk alırken aynı zamanda riskin farkında olduğu ve önemler aldıkları gözlenmiştir. Öğretmenlerle yapılan görüşmelerin sonucunda öğretmenlerin çoğunun, çocukların fen etkinlikleri sırasında risk almaları gerektiğini ifade ettikleri görülmüş fakat bazı sebeplerden çocukların risk almalarını istemedikleri sonucu çıkarılmıştır. Bu bulgulara bağlı olarak öğretmenlerin, çocuklara karşı tutumunu etkileyen faktörlerin sadece düşünceleri olmadığı, dışardan gelen etkilerin de öğretmenlerin, çocukların fen etkinlikleri sırasında risk alma durumuna karşı verdikleri tepkileri etkilediği görülmüştür.
Özet (Çeviri)
The purpose of this research is to investigate the behaviors of preschool children to science activities under risky games and the opinions of preschool teachers about children's willingness of taking risks. The design of the research was determined as a case study, one of the qualitative research methods. The test group consists of children and teachers of Mersin city. The children are observed during activities and the teachers' opinions were received. Content analysis was used in the analysis of the data obtained. In the findings obtained, it was observed that children were willing to take risks. It was observed that while taking risks, children are also aware of the risk and take precautions. As a result of the interviews with the teachers, it was seen that most of the teachers stated that children should take risks during science activities, but it was concluded that they did not want the children to take risks for some reason. Based on these findings, it has been observed that the factors affecting teachers 'attitudes towards children are not only their thoughts but also external effects that affect teachers' reactions to children's risk-taking status during science activities.