Descartes felsefesinde cogito-Tanrı ilişkisi
The relationship between cogito and God Descartes's philosophy
- Tez No: 674346
- Danışmanlar: DOÇ. DR. MUHARREM HAFIZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Felsefe, Philosophy
- Anahtar Kelimeler: Descartes, Cogito, Tanrı, Epistemoloji, Ontoloji, Descartes, Cogito, God, Epistemology, Ontology
- Yıl: 2021
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Felsefe ve Din Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Felsefe Tarihi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 105
Özet
Bu çalışmada Descartes'ın şüphe süreci sonunda eriştiği cogito'nun kesinliği ele alınacak ve bu doğrultuda metafiziğin yeniden şekillendirilmesinin sebeplerine değinilecektir. Geçmişte metafiziğin ilk ilkesi olan Tanrı, Descartes metafiziğinin ikinci ilkesi olacak ve cogito ilk ilke konumuna yerleşecektir. Bunun en önemli nedeni Descartes'ın akla yaptığı vurgu ve bilim yapma idealidir. Zira cogito'nun kesinliği ve Tanrı'nın teminatı aracılığıyla dış dünyanın bilgisi mümkün olabilecektir. Descartes'ın geçmişin ortaya koyduğu sınırlılıkları bertaraf etmek için oluşturmuş olduğu bu yöntem felsefe tarihinde de yeni bir dönemi başlatmıştır. Bu çalışmanın ana amacı Descartes felsefesindeki cogito- Tanrı ilişkisinin epistemolojik ve ontolojik iç içeliğini serimleyerek cogito ile Tanrı arasındaki gerilimi de ortaya koymaktır.
Özet (Çeviri)
In this study, the certainty of the cogito that Descartes reached at the end of the suspicion process will be discussed and the reasons for the reshaping of metaphysics in this direction will be mentioned. The concept of God, which was formerly the first principle of metaphysics, becomes secondary in Descartes' metaphysics and is replaced by cogito as more reliable and trustworthy. The most important reason for it is Descartes' emphasis on human reason and his ideals of scientific inquiry. For the knowledge of sensible world will be possible through the certainty of the cogito and the assurance of God. This method which was created by Descartes to eliminate the limitations of the past started a new era in the history of philosophy. The main purpose of this study is to reveal the tension between the cogito and God by exposing the epistemological and ontological intertwining of the cogito-God relationship in Descartes philosophy.