Toplu konut planlamasında ekolojik yaklaşımönerileri Kiptaş Kayabaşı Toplu Konut örneği
Ecological approach recommendations in masshousing planning Kiptaş Kayabaşi CollectiveHousing example
- Tez No: 674383
- Danışmanlar: DOÇ. DR. UFUK FATİH KÜÇÜKALİ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Mimarlık, Architecture
- Anahtar Kelimeler: Toplu Konut, Ekolojik Yaklaşım, Konut, Ekolojik Dengeler, Yapı Tasarımı, Mass Housing, Ecological Approach, Housing, Ecological Balances, Building Design
- Yıl: 2020
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Aydın Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Mimarlık Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Mimarlık Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 138
Özet
Dünya nüfusunun hızla artması, teknolojik gelişmeler, sanayileşme ve kentleşme hızlı tüketimi arttıran etkenlerdir. Bu durum doğal kaynakların daha hızlı tükenmesine, aynı zamanda daha ekonomik ve hızlı barınmayı sağlayan toplu konut yapılaşmasının artmasında etkili olmaktadır. özellikle büyük şehirlerde nüfus yoğunluğunun fazla olması nedeniyle toplu konut projelerinin ağırlıkta olduğu göz önüne alındığında, toplu konut planlamasında ekolojik yaklaşımın daha önemli hale geldiği görülmektedir. Bu doğrultuda çevre ve insan sağlığı üzerinde önemli etkilere sahip olan yapıların yapımında, kullanımı ve yıkım aşamalarında sürdürülebilir ve çevreye duyarlı bir yaklaşım içerisinde olmaları gerekmektedir. Bunun yapılabilmesi için de yapıların tasarımından yıkımına kadar geçen süreçte doğayla uyumlu, kirliliğe neden olmayan, kendi kendine yetebilen, fosil kaynak üretimine neden olmayan konutların oluşturulmasına özen gösterilmelidir. Yapı tasarımında çevreye duyarlı konutların ortaya konmasında bölgenin ve çevrenin riskleri dikkate alınarak, ekolojik yaklaşım önerilerinin her aşamada etkin kılınması gerekmektedir. Toplu konut projelerinin yaygınlaşması ile birlikte yapıların çevresel risklerdeki payı yanında, sürdürülebilir yapıların etkili bir şekilde ortaya konduğu örneklerin yetersizliği göze çarpmaktadır. Artan nüfusla birlikte kentleşme olgusunun artması ve yerleşilebilir alanların sınırlı olmasından dolayı ekolojik dengelerin göz önüne alındığı, kirlenmenin azaltıldığı, kaynakların en az düzeyde yok edildiği bir planlamaya ihtiyaç duyulmaktadır. Bu ekolojik planlama kavramının gündeme gelmesinde en önemli etkendir. Ekolojik planlama kriterlerinin konut üzerindeki yansımalarının görülebilmesi amacıyla bu çalışmada toplu konut planlamasında ekolojik yaklaşım önerileri doğrultusunda 104,700 m2 alan üzerine kurulmuş olan 1140 konuttan oluşan Kiptaş Kayabaşı Toplu Konut Örneği değerlendirilmiştir. Ekolojik toplu konut kriterlerine göre konut alanı olarak belirlenmiş alanda yer aldığı, su toplama alanlarının yeşil ve açık alan olarak değerlendirildiği görülmüştür. ix Yapıların güneşten yararlanabilmesi amacıyla yönlenmenin uygun olduğu, eğime uyumlu yönlenmeler olduğu belirlenmiştir. Planlamada doğal soğutma ve ısıtma sistemlerinin kullanılmadığı, iç mekanlara dış ortam ısısının daha az yansıması amacıyla dış cephede yalıtım uygulandığı, çift cam ve PVC doğramaların kullanıldığı tespit edilmiştir. Ayrıca yapıların rüzgâra göre %45 eğimli olacak şekilde konumlandırıldığı, dolayısıyla rüzgâr hızının bu şekilde azaltılmaya çalışıldığı belirlenmiştir. Yapıların birbirlerinin manzarasını kesmeyecek şekilde konumlandırıldığı, fazla gölge düşürmeyecek şekilde düzenlendiği tespit edilmiştir. Yapı cephelerinde yalıtımı olan sıva ve cephe boyasının, hazır betonun kullanıldığı, bunun da ekolojik inşaat malzemelerinin kullanılmadığını gösterdiği belirtilebilir. Peyzaj için bazı yerlerde doğal malzemelerin kullanıldığı, yeşil alanlarda iklime uygun bitkilerin ve çimin tercih edildiği, ancak yağmur suyundan sulamada faydalanabilmek için gereken sistemlerin olmadığı görülmüştür. Binalarda ısınma amaçlı doğalgaz kullanıldığı, atıkların geri dönüşümü ve gri suların kullanımına yönelik sistemlerin olmadığı, atıkların ayrıştırılmasını sağlayacak uygulamaların bulunmadığı, binaların dış cephesinde yalıtım yapıldığı görülmüştür. Sonuç olarak Kiptaş Kayabaşı toplu konutlarının ekolojik planlama kriterlerini tam anlamıyla sağlamadığı, ancak yerleşim ve diğer hususlar göz önüne alındığında doğru bir yerleşim alanı olduğu belirtilebilir.
Özet (Çeviri)
The rapid increase in the world population, technological developments, industrialization and urbanization are factors that increase rapid consumption. This situation is effective in the rapid depletion of natural resources, as well as in the increase of mass housing construction, which provides more economical and faster housing. Considering that mass housing projects are predominant due to the high population density in big cities, it is seen that the ecological approach in mass housing planning has become more important. In this direction, they should be in a sustainable and environmentally sensitive approach in the construction, use and demolition stages of buildings that have significant effects on the environment and human health. In order to do this, care must be taken to create houses that are compatible with nature, do not cause pollution, are self-sufficient, and do not cause fossil resource production in the process from the design of the buildings to their demolition. Considering the risks of the region and the environment, ecological approach suggestions should be made effective at every stage in the design of environmentally friendly residences in building design. With the widespread use of mass housing projects, besides the share of buildings in environmental risks, the insufficiency of examples in which sustainable structures are effectively put into practice. Due to the increasing urbanization phenomenon with the increasing population and the limited habitable areas, there is a need for a planning in which ecological balances are taken into account, pollution is reduced and resources are minimized. This is the most important factor in bringing the concept of ecological planning to the agenda. In this study, in order to see the reflections of ecological planning criteria on the house, the Kiptaş Kayabaşı Mass Housing Example, consisting of 1140 houses built on an area of 104,700 m2, was evaluated in line with the ecological approach recommendations in mass housing planning. It has been observed that it is located in the area designated as residential area according to xi ecological mass housing criteria, and the water collection areas are evaluated as green and open areas. It has been determined that the orientation is suitable for the buildings to benefit from the sun and that there are orientations compatible with the slope. It has been determined that natural cooling and heating systems are not used in the planning, insulation is applied on the exterior to reduce the reflection of the outdoor temperature inside the interior spaces, double glazing and PVC joinery are used. In addition, it has been determined that the buildings are positioned with a 45% inclination to the wind, so the wind speed is tried to be reduced in this way. It has been determined that the buildings are positioned in a way that does not interfere with each other's view and they are arranged in a way that does not cast much shadow. It can be stated that plaster and facade paint and ready-mixed concrete, which are insulated on building facades, are used, which indicates that ecological construction materials are not used. It has been observed that natural materials are used in some places for landscaping, plants and grass suitable for the climate are preferred in green areas, but there are no systems required to benefit from rainwater in irrigation. It has been observed that natural gas is used for heating purposes in the buildings, there are no systems for the recycling of wastes and the use of gray water, there are no applications to separate the wastes, and insulation is made on the exterior of the buildings. As a result, it can be stated that Kiptaş Kayabaşı mass housing does not fully meet the ecological planning criteria, but it is a correct residential area considering the settlement and other issues.