Haydarpaşa Gar binası 2010 yılı yangını sonrası restorasyon uygulamaları
Haydarpasa Station building's restoration implementations after fire in 2010
  1. Tez No: 674392
  2. Yazar: EVREN KORKMAZER
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ALEV ERARSLAN GÖÇER
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Mimarlık, Architecture
  6. Anahtar Kelimeler: Haydarpaşa Gar Binası, Restorasyon, Restorasyon Uygulamaları, Tarihi Yapıda Hasar, Yangın, Haydarpaşa Station Building, Restoration, Restoration Applications, Damage to Historical Building, Fire
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Aydın Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Mimarlık Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Mimarlık Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 196
Özet
Haydarpaşa Gar Binası'nın 2010 yılı yangını sonrası restorasyon uygulamalarının incelendiği bu çalışmanın birinci bölümünde gar binasınında yapılmış olduğu tanzimat dönemi siyasi ve ekonomik durum, bu dönemdeki yeni yapı türleri ve bu dönemde Osmanlı'da faaliyet yürüten yabancı mimarlar ve çalışmalar anlatılmıştır. İkinci bölümde Haydarpaşa Gar Binası'nın kısaca tarihi, yapılış amacı ve mimari özellikleri anlatılmış, kullanım amacı ve işlevi değerlendirilmiştir. Dördüncü bölümde bu yapının tarih içerisinde yaşamış olduğu yıkımlar ve gördüğü zararlar irdelenmiştir. Beşinci bölümde zaman içerisinde çeşitli sebeplerle görmüş olduğu zararlar sonucunda 2014 yılı öncesine kadar bu yapıda gerçekleştirilen restorasyon uygulamaları anlatılmıştır. Altıncı bölümde ise yapıda 2010 yılında yaşanan yangın nedeniyle büyük hasar görmesi ve bu hasar sonucunda 2014 yılında detaylı bir restorasyon çalışmasına alınmasını, 2014 yılından bu yana süren restorasyon çalışmaları, bu restorasyon kapsamında uygulanan teknikler ve yeni yöntemler incelenmiştir. Gar Binası çatısının özgün yapısına uygun yeniden restore edilmesi, dış cephe taş onarımları, bekleme salonu alçı tezyinat çalışmaları, vitraylarının onarılması uygulama yöntemleri ile birlikte değerlendirilmiştir. Sonuçta bu çalışmayla insanlığın ortak kültür mirası sayılan Haydarpaşa Gar Binası hakkında detaylı bilgilerin ortaya çıkartılması ve bu yapıda uygulanan restorasyon yöntemleri sürekli gelişim halinde olan eski eser yapıların restorasyon uygulamalarına katkı sağlamıştır.
Özet (Çeviri)
In the first part of this study, which examined the restoration implementations of Haydarpasa Station Building after the fire of 2010, the political and economic situation of the Tanzimat period era in which the station was built, the new building types in this period and the foreign architects operating in the Ottoman period and their works are explained. In the second part, the history, construction purpose and architectural features of Haydarpasa Station Building are briefly explained, its intended purpose and function is evaluated. In the fourth part, the building's destructions and damages during the history are explained. In the fifth chapter, the restoration works carried out in this building until 2014 are explained as a result of the damages it has suffered for various reasons over time. In the sixth part, the building's damage due to the fire in 2010, the detailed restoration period in 2014 as a result of this damage, ongoing restoration works since 2014 and the techniques and new methods applied within the scope of this restoration have been examined. The restoration of the roof of the station building in accordance with its original structure, repairing of exterior stones, waiting room's plasterworks, repairing of the stained-glass were evaluated with the application methods. As a result, with this study, revealing detailed information about Haydarpasa Station Building, which is considered as a common cultural heritage of humanity, and the restoration methods applied in this structure have made a contribution to the restoration implementsof the old structures that are in continuous development.